Voorgerechtjes in de vorm van een bonbon serveren zorgt gewoon voor een instant feestelijk uiterlijk. Zo geldt dat ook voor deze carpaccio bonbon. Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens carpaccio gegeten en niet voor niets is het nog altijd een veel geserveerd gerecht in restaurants. Carpaccio is een gevalletje ‘altijd goed’.
Maar ik kan me zo voorstellen dat je het voor de Kerst allemaal wel iets feestelijker wilt aankleden. En dan is zo’n carpaccio bonbon dus ideaal. Het is niet al te ingewikkeld om te maken en je kunt het gerecht heel goed voorbereiden.
Om het gerechtje nog wat extra feestelijk te maken, bakte ik er een bladerdeegkoekje bij. Ziet er geweldig uit, toch?
Carpaccio bonbon maken
Voor het maken van een carpaccio bonbon zijn twee tools essentieel: een klein kommetje en velletjes plasticfolie. Je gaat als volgt te werk:
- Leg een velletje plasticfolie in een kommetje. Zorg ervoor dat het folie echt het kommetje bekleed en dat er nog genoeg folie over de randen van het kommetje heen hangt.
- Leg het carpacciovlees op het plastic in het kommetje. Zorg ervoor dat de binnenkant van het kommetje helemaal bedekt is en dat er ook nog wat vlees over de randen van het kommetje hangt.
- Neem een hand van de carpaccio bonbon vulling (zie hieronder) en leg deze in het kommetje.
- Vouw vervolgens het overhangende vlees terug over de vulling en vouw het geheel nu dicht met het plasticfolie. Trek het folie strak om de carpaccio bonbon, zodat je echt een mooie ronde vorm krijgt.
Voor duidelijkere instructies kun je eventueel de Reel op mijn Instagram-kanaal bekijken.
Op dezelfde manier maakte ik ook de Gerookte eendenborst bonbon en Gerookte zalmbonbons met garnalencocktail, beide ook echte aanraders om als voorgerecht op tafel te zetten.
Je kunt de hartige bonbons gewoon in het folie laten zitten en ze zo in de koelkast leggen. Daar blijven ze echt wel een dag of twee goed. Als je klaar bent om te eten hoef je alleen de carpaccio bonbon nog maar om te draaien op een bord en het folie te verwijderen. Makkie toch?
Gevulde carpaccio bonbon
Traditionele carpaccio wordt vaak geserveerd met pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en soms een beetje rucola. Dit zijn dan ook de ingrediënten die ik koos als vulling voor de gevulde carpaccio bonbon, samen met nog wat zongedroogde tomaatjes.
Ik wilde de vulling wel een beetje licht houden, we maken immers een voorgerecht dus het hoeft allemaal nog niet al te zwaar.
Doe alle ingrediënten voor de bonbon vulling in een kom en schep dit even goed om. Maak aan met een lekkere, eenvoudige dressing.
Uiteraard kun je met de vulling van de bonbons naar hartelust variëren, maar in het recept hieronder vind je mijn voorkeur.
Carpaccio bonbon met truffelmayonaise en een bladerdeegkoekje
Om de carpaccio bonbons extra feestelijk te maken, maakte ik een bladerdeegkoekje die ik bovenop de bonbon drukte. Dat deed ik overigens met een klein lepeltje truffelmayonaise. Truffelmayonaise is mijn favoriete saus bij carpaccio en in dit geval zorgt het ervoor dat het bladerdeegkoekje op zijn plek blijft.
Ik vond het leuk om de koekjes in de vorm van een ster uit te snijden en dit deed ik gewoon met een koekjesuitsteker. Je kunt natuurlijk iedere vorm maken die je wilt.
Leg de uitgestoken plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en leg hier nog een vel bakpapier en een bakplaat bovenop. Door de bladerdeegkoekjes tussen bakplaten in te bakken, zorg je ervoor dat het deeg plat blijft en súper krokant wordt. Echt als een koekje dus.
Zelf koos ik ervoor om de bladerdeegkoekjes op te fleuren met wat maanzaadjes, maar dit kun je ook achterwege laten. Of maak in plaats van bladerdeegkoekjes, deze super krokante Kaaskoekjes van Parmezaan! Ook die zijn méga lekker om de carpaccio bonbons mee af te maken.
De koekjes kun je trouwens, net als de bonbons, ook rustig al een dag of twee van tevoren bakken. Laat ze na het bakken goed afkoelen en bewaar ze vervolgens luchtdicht buiten de koelkast. Dan blijven ze lekker krokant en hoef je op de dag van het diner enkel de elementen nog maar samen te voegen.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben dól op dit soort foolproof gerechtjes.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Carpaccio bonbon
Benodigdheden
- kommetje
- 4 vellen keukenfolie
- uitsteker in stervorm
- 2 bakplaten
- 2 vellen bakpapier
Ingrediënten
Bladerdeegster
- 1 vel bladerdeeg – ontdooid
- 1 losgeklopt ei
- 2 tl maanzaadjes
Carpaccio bonbon
- 4 porties carpaccio
- 1 handje rucola
- 4 zongedroogde tomaten – in reepjes
- 1 el pijnboompitten – geroosterd
- 2 el Parmezaanse kaas flakes
- 2 el extra vergine olijfolie
- 4 tl truffelmayonaise
- peper en zout
Instructies
- Begin met het maken van de bladerdeegsterren. Verwarm hiervoor de oven voor op 180℃.
- Steek vier sterren uit het bladerdeeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Smeer de sterren in met losgeklopt ei en strooi de maanzaadjes er overheen.
- Leg het tweede vel bakpapier over de bladerdeegsterren en plaats de tweede bakplaat hier bovenop. Bak de sterren 20 minuten in het midden van de oven en laat ze volledig afkoelen.
- Meng voor de carpaccio bonbons de rucola met de zongedroogde tomaten, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, extra vergine olijfolie, peper en zout.
- Leg een velletje plasticfolie in een kommetje en verdeel hier de carpaccio overheen.
- Schep een handje van de salade in het kommetje en vouw de carpaccio er overheen.
- Vouw het pakketje met behulp van het keukenfolie dicht en vorm er een bolletje van.
- Plaats de carpaccio bonbon ondersteboven op een bord en verdeel over iedere bonbon een lepeltje truffelmayonaise.
- Leg op iedere carpaccio bonbon een bladerdeegster.