Een tijdje geleden wilde ik al Boston Cream Donuts maken, maar toen had ik het idee om ze klaar te maken in de oven. Het resultaat? Een mislukt recept dat uiteindelijk wel resulteerde in heerlijke puddingbroodjes met chocolade. Maar ja, ik wilde donuts maken.
Dat moest dus een keer in de herhaling en nu is het gelukt. En lekker dat ze zijn! Deze zelfgemaakte donuts zijn gebaseerd op de smaken van Boston Cream Pie.
Het is geen klassiek Fastfood Friday recept geworden in de vorm van een snel recept. Je moet er echt even wat tijd voor uittrekken en behoorlijk wat stappen voor doorlopen, maar geloof mij: ze zijn het waard!
Donuts maken doe je zo
Donuts maken is helemaal geen ingewikkeld klusje. Je werkt met een gistdeeg, vergelijkbaar met deeg dat je maakt voor brood, en dat moet rijzen. Echt lekkere donuts dien je vervolgens te frituren in hete olie.
Een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw zelfgemaakte donuts sowieso lukken:
– Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint met het maken van het deeg.
– Kneed het deeg lang, totdat het elastisch is en een gladde textuur heeft. Dit zorgt voor luchtige donuts. Het deeg mag best een beetje plakkerig zijn!
– Laat het deeg voldoende rijzen voordat je de donuts vormt. Dit zorgt voor een luchtige structuur en een betere smaak. Idealiter houd je twee keer een rijstijd aan: eerst een uur voor het basisdeeg en vervolgens, na het vormen van de donuts, nog eens een half uur. Tijdens het rijzen neemt het deeg in volume toe, maar ook tijdens het frituren worden de donuts nog groter. Houd daar rekening mee bij het kiezen van het formaat koekjessteker!
– Check de temperatuur van de olie voordat je begint met bakken. De juiste temperatuur zorgt voor een krokante buitenkant en een zachte binnenkant, zonder dat de donut verbrandt. Met een frituurpan is dat natuurlijk makkelijker. Gebruik je, net als ik, een grote pan met neutrale olie, gebruik dan een kernthermometer om de temperatuur te meten.
Verhit de plantaardige olie in een diepe pan of frituurpan tot een temperatuur van ongeveer 180℃.
Laat de donuts voorzichtig in de hete olie glijden. Niet teveel tegelijk, maximaal vier zou ik doen. Bak de donuts aan weerszijden goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant. Gebruik een schuimspaan om de donuts uit de olie te halen en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Tot slot: laat de donuts goed afkoelen voordat je ze gaat vullen met vanilleroom. Doe je dit niet, dan wordt de room vloeibaar en loopt deze weer uit de donuts. Ook wordt de chocoladeganache dan zacht.
Gevulde donuts met vanilleroom
Gevulde donuts zijn toch wel echt mijn favoriet. En omdat ik Boston Cream Donuts wilde maken, heb ik de donuts deze keer gevuld met vanilleroom.
Donuts vullen doe je het makkelijkst met een spuitzak met daarop een klein, glad spuitmondje. Ook laten donuts zich het makkelijkst via de zijkant vullen.
Ik maak altijd met het steeltje van een vork of lepel een gat in de zijkant van een donut en daar duw ik het spuitmondje dan in. Vervolgens knijp je in de spuitzak terwijl je het spuitmondje langzaam uit de donut haalt. Op deze manier wordt de donut goed gevuld en krijg je zo’n leuk ‘poefje’ vulling aan de zijkant van de donut. Ik vind dat er altijd heel gezellig uit zien.
Zorg ervoor dat de donuts goed zijn afgekoeld is en de vulling stevig is, zodat de vulling niet helemaal uit de donut loopt.
Donuts glazuur maken
Er zijn geen regels voor donuts glazuur maken. Voor de Boston Cream Donuts heb ik chocoladeganache gemaakt van pure chocolade. Sowieso donuts en chocolade vind ik een match made in heaven. Maar je kunt natuurlijk ook prima glazuur maken met poedersuiker, cacaopoeder en water. Of een roomkaasglazuur, ook lekker!
In het geval van deze Boston Cream Donuts, is het het makkelijkste om de donuts eerst te vullen met de vanilleroom en daarna pas te glazuren.
Dompel elke donut onder in de ganache en zorg ervoor dat de bovenkant volledig bedekt is. Laat het overtollige glazuur eraf druipen voordat je de donut, weer omgedraaid uiteraard, op een bord legt om het glazuur uit te laten harden.
Ganache zal nooit helemaal hard worden, maar bij kamertemperatuur wordt het wel minder vloeibaar en plakkerig.
Terwijl de ganache nog nat is, kun je de donuts eventueel versieren met hagelslag, gehakte noten, kokosvlokken etc. Leuk om de kinderen te laten doen!
Bewaar de donuts luchtdicht buiten de koelkast en eet ze binnen 1 tot 2 dagen. Dan zijn ze nog het lekkerst.
Liever een ander donut recept?
Waar ik vroeger helemaal niet zo’n donut-fanaat was, vind ik ze nu wel echt heel lekker. Op OMF vind je dan ook veel donut recepten. Wat denk je bijvoorbeeld van:
- Hartjes donuts met jam voor Stichting Hartekind
- Party donuts uit de Airfryer
- Speculaasdonuts
- Homemade Donuts
Of probeer eens donut muffins te maken. Weer heel wat anders, maar ook leuk.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Boston Cream Donuts
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- bakplaat met bakpapier
- mengkommen en gardes
- steelpannetje
- spuitzak met spuitmondje
- frituurpan of pan met neutrale olie
Ingrediënten
Donutdeeg
- 50 g kristalsuiker
- 1 zakje instant gist (7g)
- 325 ml lauwwarm water
- 600 g bloem
- 1/2 tl zout
- 2 eidooiers
- 1 ei
- 100 g ongezouten roomboter – in blokjes
- 1 tl vanille-extract
Vanilleroom
- 700 ml melk
- 125 g kristalsuiker
- 1 el vanille-extract
- 6 eidooiers
- 50 g bloem
Chocoladeganache
- 250 ml slagroom
- 250 g pure chocolade – in stukken
Instructies
Donuts bakken
- Doe 1 tl kristalsuiker, gist en 50ml lauwwarm water in een glas en roer dit door. Zet het gistpapje apart tot het begint te schuimen.
- Doe ondertussen de bloem, het zout en de rest van de kristalsuiker in de kom van een keukenmachine en roer dit even door.
- Klop de eidooiers en het ei los.
- Doe de boter samen met het vanille-extract in een kom en schenk hier de rest van het water overheen. Door de warmte van het water zal de boter iets gaan smelten.
- Voeg het gistpapje samen met de losgeklopte eieren en het boter-watermengsel bij de bloem in de kom. Kneed het geheel in 10 minuten tot een glanzend, zacht en soepel deeg.
- Leg het deeg in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het donutdeeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Duw met je handen het gerezen deeg naar beneden om de lucht er een beetje uit te duwen. Rol het deeg vervolgens op een bebloemd werkblad uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik.
- Steek met behulp van een koekjesuitsteker rondjes van ong. 7 cm uit het deeg. Kneed het overige deeg weer samen, rol opnieuw uit en steek daar weer rondjes uit.
- Leg de plakjes deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de donuts 20-30 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen neutrale olie, bijv. zonnebloemolie in een stevige pan naar 180℃.
- Knip het bakpapier rond de gerezen donuts uit en laat de donuts met bakpapier en al in de hete olie zakken. Verwijder het bakpapier met een tang zodra dit los genoeg zit.
- Frituur de donuts in 5-7 minuten aan weerszijden goudbruin en laat ze goed uitlekken en volledig afkoelen op een vel keukenrol.
Vanilleroom maken
- Je kunt de vanilleroom maken op het moment dat het donutdeeg voor het eerst gaat rijzen. Doe voor de room de melk samen met de helft van de suiker in een steelpannetje. Verwarm dit tot de melk warm is en de suiker gesmolten.
- Doe de rest van de suiker samen met het vanille-extract, de eidooiers en de bloem in een kom en klop dit glad.
- Voeg al kloppend de warme melk aan de ei-mix toe en schenk het geheel terug in het steelpannetje. Verwarm de room al roerend door, tot deze is ingedikt. Ongeveer 5 minuten.
- Schenk de vanilleroom in een bakje, dek af en zet weg in de koelkast tot de room helemaal is afgekoeld.
- Schep de vanilleroom in een spuitzak met glad spuitmondje.
Chocolade ganache
- Verwarm de slagroom in een steelpannetje tot de damp er vanaf komt.
- Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor, tot de chocolade is gesmolten.
Boston cream donuts afmaken
- Maak een gat in de zijkant van de donuts en vul de donuts met vanilleroom.
- Dip ze met de bovenkant in de chocoladeganache en laat even liggen tot de ganache wat harder wordt.