Chili con carne zonder pakje

Lekkere chili con carne zonder pakje is helemaal niet lastig om te maken. Sterker nog, ik denk dat je met dit recept net zo snel klaar bent als wanneer je wél een pakje gebruikt.

Zoals bij alle recepten in de categorie Koken zonder pakjes, is ook dit recept wel gebaseerd op een pakje. Ik deelde al eens eerdere een chili con carne recept (uit de slowcooker) namelijk, maar deze smaakt wezenlijk anders.

Ik gebruikte de chili con carne kruidenmix van Honig als leidraad en bouwde daar mijn eigen recept van. Het resultaat: een mega smaakvolle, makkelijke en goed vullende chili con carne, zonder een prefab kruidenmix. Woohoo!

chili con carne kruiden
chili con carne zonder pakje

Chili con carne recept

Ik denk dat iedereen een andere voorkeur heeft voor een goed chili con carne recept. Voor mij betekent een lekkere chili con carne namelijk een variëteit aan bonen, lekker gehakt en een licht pittigje. Het gerecht hoeft van mij echt niet vlam-in-de-pan pittig te zijn. Vandaar dat ik ook alleen wat chilipoeder heb gebruikt in dit recept. En geloof mij: da’s voldoende!

Wil je het chili con carne recept toch wat pittiger maken, voeg dan een fijngesneden rood pepertje of een jalapeño toe. Daarmee maak je het gerecht wat minder kidsproof, maar wel lekker om van te gaan snotteren.

Trouwens, leuk verhaal wel. Vroegâh toen mijn ouders chili con carne maakten, gebruikten ze hier altijd een kruidenpakketje voor waar ik dit recept ook op heb gebaseerd. Als klein meisje had ik echt een hékel aan chili con carne.

Gelukkig stond het niet zo heel vaak op tafel, maar iedere keer als het tijd was om chili con carne te eten, kwam er ook een grote pot met appelmoes op tafel. Iedere hap die ik in mijn mond stopte, bestond voor driekwart uit appelmoes en voor een kwartje uit chili con carne. Zo werkte ik mijn hele bord af tot het nagenoeg op was.

En ja, dat betekende ook dat ik de appelmoes twee of drie keer bijvulde – haha. Gelukkig mocht dit altijd van mijn ouders. Ik was geen kind dat overal maar appelmoes bij at en chili con carne was een van de weinige gerechten die ik echt niet lekker vond.

Gelukkig is dat nu wel anders! Ook mijn kinderen aten mijn versie van chili con carne gewoon. Hoewel ook daar een lepel appelmoes bij ging hoor.

Zelf at ik het met crème fraîche, dat vind ik altijd een heerlijke toevoeging aan gerechten als deze.

chili con carne recept
chili con carne

Chili con carne kruiden

Je kunt natuurlijk gewoon een doosje chili con carne kruiden uit de supermarkt halen. Maar daarmee verdwijnt wel het koken zonder pakje idee natuurlijk. De meeste kruiden en specerijen die in zo’n kant-en-klaarmix zitten heb je waarschijnlijk wel in huis. Degenen die je niet hebt, heb je vaak niet eens nodig omdat er maar zó weinig van wordt gebruikt in de mix, dat je het verschil niet eens proeft.

Voor dit chili con carne recept heb ik, zoals ik al zei, het pakje van Honig uitgeplozen en daaruit kwamen de volgende kruiden en specerijen naar voren, waarvan ik dacht dat ze voor de meeste smaak zouden zorgen:

1 tl paprikapoeder

1/2 tl gember

1/2 tl knoflook

1 tl komijn

1/2 tl koriander

1/4 tl chilipoeder

Vrij gangbare kruiden en specerijen toch?

Als je de hele ingrediëntenlijst van het pakje zou bekijken, dan zou deze er als volgt uit zien:

Ingrediënten: Groenten (tomaat 30%, prei, ui, paprika), TARWEBLOEM, suiker, specerijen (MOSTERDMEEL, paprikapoeder, gember, kurkuma, chilipeper, korianderzaad, komijnzaad, peper), zetmeel, zout, natuurlijke aroma’s (bevatten MELK), kruiden (knoflook, peterselie, laurier, lavas), gedroogde glucosestroop, zonnebloemolie, voedingszuur (citroenzuur), kleurstof (paprika-extract)

Met ingrediëntenlijsten geldt altijd: hoe eerder het ingrediënt in de lijs wordt genoemd, hoe meer ervan in zit.

Nu maak ik mijn zonder-pakje recepten altijd op basis van smaak en spit ik dus zo’n hele ingrediëntenlijst door, op zoek naar de belangrijkste smaakmakers. Zo vind ik peterselie, laurier en lavas niet per se belangrijke smaakmakers voor chili con carne, dus die heb ik achterwege gelaten.

Ook kurkuma is zo’n ingrediënt. Dat zorgt vaak vooral voor kleur in dergelijke mixjes, dus ook dat heb ik achterwege gelaten.

Zo breng ik de ingrediëntenlijst van een pakje, terug naar een veel korter, behapbaarder lijstje aan ingrediënten. En neem van mij aan: het resultaat is minstens net zo lekker. Misschien zelfs wel wat lekkerder.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

chili con carne recept
4 van 3 stemmen

Chili con carne zonder pakje

Een nieuwe recept in de categorie Koken zonder pakje. Deze chili con carne is gebaseerd op het kruidenmixje van Honig, maar bevat een stuk minder ingrediënten.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

 • 400 g rundergehakt
 • 1 rode paprika – in blokjes
 • 2 uien – gesnipperd
 • 1 prei – in halve ringen
 • 1 tl kristalsuiker
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl korianderpoeder
 • 1/4 tl chilipoeder
 • 200 g zwarte bonen – uit blik
 • 200 g chilibonen – uit blik
 • 200 g kidneybonen – uit blik
 • 400 g tomatenblokjes
 • peper en zout

Instructies

 • Verhit een klontje boter of olie in een stoofpan en bak hierin het gehakt rul.
 • Voeg de paprika, ui en prei toe en bak dit mee tot de paprika zachter wordt.
 • Doe dan de suiker, samen met de kruiden en specerijen in de pan. Bak dit al omscheppend 2 minuten goed aan.
 • Doe de bonen (samen met het sap uit het blik) in de pan en voeg hier ook de tomatenblokjes aan toe.
 • Roer goed door en laat de chili con carne 20 minuten zachtjes pruttelen.
 • Breng op smaak met peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, Mexicaans
Trefwoord: bonen, chili con carne, comfort food, eenpansgerecht, stoofschotel

Join the Conversation

 1. Hallo Sabine, waarom doe je suiker in het gerecht?

  1. Sabine Author says:

   Dat zorgt net voor een heel subtiel zoetje dat ik heel lekker vind in chili con carne. En het brengt alle kruidige smaken wat meer bij elkaar.

   1. Bereik ik dat ook met ananas?

   2. Sabine Author says:

    Ja hoor, zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close