Ik maakte voor het eerst kennis met een Chow Mein recept toen ik twee maanden geleden (jeetje, time flies) in San Francisco was. Chow Mein is eigenlijk niet meer dan de Chinese term voor een geroerbakt noedelgerecht. Dit betekent dus ook dat er voor een dergelijk gerecht niet echt regels zijn; ieder gerecht dat als basis noedels heeft en geroerbakt wordt, mag feitelijk Chow Mein worden genoemd. Dus of je het nu vegetarisch maakt, met vis of met vlees, je kunt het net zo maken als je het zelf wilt. Het is echt een gerecht dat je kunt aanpassen aan jouw smaak en wat je in de koelkast hebt liggen, en dat maakt het zo leuk!
De oorsprong van Chow Mein
Hoewel Chow Mein tegenwoordig een populair gerecht is dat je overal ter wereld kunt krijgen, heeft het zijn oorsprong natuurlijk in China. Het gerecht komt van oorsprong uit de Chinese provincie Guangdong en werd al snel populair bij Chinese immigranten die naar Amerika trokken, vooral naar plekken zoals San Francisco en New York. Het gerecht werd aangepast aan de ingrediënten die lokaal beschikbaar waren en paste perfect in het snelle eetpatroon van de Amerikaanse cultuur. Het is dus niet gek dat ik in San Francisco voor het eerst kennismaakte met een heerlijk Chow Mein recept, omdat de stad een rijke Chinese culinaire geschiedenis heeft.
Mijn Chow Mein recept
Mijn Chow Mein recept heb ik volledig geïnspireerd op het gerecht zoals ik het tijdens de Chinatown foodtour in San Francisco at. Daar aten we het noedelgerecht in een Chinees restaurant en kwam ik erachter dat het een gerecht was met twee soorten vlees én toegevoegde garnalen. Nu vond ik die garnalen een beetje teveel van het goede, zeker nu ze zo achterlijk duur zijn om te kopen, maar die twee soorten vlees vond ik wel een goed idee. Ik maakte dan ook een beef Chow Mein recept met kip, maar als je liever een vegetarische variant wilt, zou je ook prima tofu of tempeh kunnen gebruiken.
Wat ik zo fijn vind aan het maken van een Chow Mein recept, is dat je heel flexibel bent met de ingrediënten. Ik gebruik vaak groenten die ik nog in huis heb, zoals paprika, wortel en taugé. Zo maak je het gerecht niet alleen lekkerder, maar ook nog eens gezonder.
Welke noedels heb je nodig?
De vraag bij ieder noedelgerecht is toch wel: welke noedels heb je nodig? Er bestaan geen specifieke Chow Mein noodles dus dat maakt de keuze eigenlijk enorm. Ik vind het zelf het lekkerst om noedels te kiezen die wel een beetje bite hebben en ook houden na het verwarmen. Rijstnoedels en/of vermicelli vind ik daardoor een minder goed idee en udon noedels vind ik voor een gerecht als deze eigenlijk te dik, hoe lekker ik ze ook vind. Ik heb zelf deze noedels gemaakt van ei gebruikt en die vond ik eigenlijk perfect! Juist omdat Chow Mein een snel gerecht moet zijn, is het ideaal als je noedels gebruikt die je alleen even hoeft te wellen in plaats van te koken.
Tips voor het bereiden van een perfect Chow Mein recept
Als je een echt goed Chow Mein recept wilt maken, is het belangrijk om een paar dingen in gedachten te houden. Ten eerste, zorg ervoor dat je wok of pan goed heet is voordat je begint met roerbakken. Een hete pan zorgt ervoor dat de groenten en het vlees snel garen en een lekker krokant randje krijgen zonder dat ze te zacht worden.
Ten tweede, voeg de noedels pas op het allerlaatste moment toe aan de pan. Zo blijven ze mooi stevig en nemen ze de smaken van de saus goed op zonder papperig te worden.
Ten derde, wees niet bang om te experimenteren met verschillende soorten groenten en sausjes. Een klassieke Chow Mein saus bestaat vaak uit een combinatie van sojasaus, oestersaus en een beetje sesamolie, maar je kunt ook variëren door bijvoorbeeld hoisinsaus of een beetje pittige chilisaus toe te voegen voor extra pit.
Het leuke is dat het gerecht altijd anders kan smaken, afhankelijk van welke ingrediënten je in huis hebt en waar je zin in hebt. Laat je mij weten of jij dit Chow mein recept lekker vond of welke variatie je eraan gegeven hebt?
Chow Mein met kip en biefstuk
Ingrediënten
Marinade voor het vlees
- 2 el maizena
- 4 el sojasaus
- 4 el shaoxing wine
Chow mein saus
- 1 el donkere sojasaus
- 1 el sojasaus
- 2 el oestersaus
- 1 el honing
- 1 el sesamolie
En verder
- 150 g biefstuk - in reepjes
- 150 g kipdijfilet - in reepjes
- 1 rode ui - in grove stukken
- 2 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 prei - in ringen
- 1 bosui - in grove stukken
- 1 rode paprika - in stukken
- 250 g eiernoedels
Instructies
- Roer de drie ingrediënten voor de marinade door elkaar. Voeg de helft toe aan de biefstuk en de helft aan de kip.
- Roer alle ingrediënten voor de Chow Mein saus door elkaar en zet even apart.
- Verhit een wok op hoog vuur en wok hierin de kippendijen tot het vlees bijna gaar is. Voeg dan de rode ui, knoflook, prei, bosui en rode paprika toe en wok op hoog vuur mee tot de paprika zacht is.
- Bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Voeg de biefstuk aan de wokschotel toe en wok 2 minuten mee.
- Schep dan de noedels in de wok en schenk de Chow Mein saus erbij.
- Schep alles nog even goed om en serveer.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Donkere sojasaus ?? Is dit Ketjap Manis ??
Hi Willeke, het is niet nodig om me ook nog een mail te sturen als je hier een vraag hebt gesteld hoor. Ik lees en beantwoord de reacties op de website ook!
Maar zoals ik in de mail al zei, zie dit artikel voor uitleg: https://ohmyfoodness.nl/verschil-sojasaus-en-ketjap/