5x onmisbare items voor je keukenuitzet

#spon

I.s.m. De Bijenkorf

Ok, het is voor mij weliswaar al ruim 10 jaar geleden dat ik het huis uit ging, maar ik weet nog heel goed dat ik de jaren daarvoor volop spullen aan het verzamelen was voor mijn uitzet. Met Kerst en mijn verjaardag vroeg ik eigenlijk altijd items die ik kon toevoegen aan de uitzet. Borden, glazen, bestek… eigenlijk alles waarmee ik het huis uitging heb ik in de jaren daarvoor gekregen. Maar wat zijn nou de absolute musthaves voor de keukenuitzet? Ik zet 5 items voor je op een rij die wat mij betreft onmisbaar zijn.

1. Goede messen

Als ik ergens een hekel aan heb is het wel aan botte messen. Toen ik net het huis uitging had ik ook echt niet de beste messen die er zijn hoor, maar nu ik het grootste deel van mijn dagen doorbreng in de keuken, is mijn messencollectie behoorlijk geupgrade. Mijn messen komen werkelijk overal vandaan, zelfs uit Japan!, en ik vind het ook erg leuk om cadeau te krijgen. Als ik ergens een mooi mes tegen kom dan gaat ‘ie al gauw op mijn verlanglijstje voor Kerst of mijn verjaardag.

Goede messen gaan een lange tijd mee dus persoonlijk vind ik het zeker de moeite waard om daarin te investeren. Verzorg ze goed en laat ze eens/twee keer per jaar slijpen.

2. Pannenset

Tja, zonder pannenset kun je natuurlijk niet aan de slag. Toen ik het huis uit ging koos ik direct voor een volledige pannenset met drie kookpannen en een steelpannetje. Ruim 10 jaar later gebruik ik diezelfde pannen overigens nog steeds! Al zijn er ook behoorlijk wat extra pannen bijgekomen.

Naast pannen om mee te koken zijn er wat mij betreft meer pannen die echt onmisbaar zijn. Sowieso koekenpannen uiteraard, het liefst een grote en een wat kleinere. Ook kwam er direct een braadpan in mijn keukenkast te staan én een hapjespan. Ik vind ‘hapjespan’ altijd een ietwat misleidende term want het is zo’n enorm veelzijdige pan. Ik maakt er altijd mijn risotto in, pastagerechten, eenpansmaaltijden… eigenlijk alles waarbij ik een deksel nodig heb en dat niet helemaal geschikt is voor een braadpan wordt gemaakt in een hapjespan.

3. Goede raspen

Dit punt is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van een rasp, maar in mijn keuken zijn ze onmisbaar. Een blokrasp om mee te beginnen. Voorheen gebruikte ik deze nóóit, maar inmiddels vind ik de grove kant ideaal om kaas mee te raspen.

Daarbij heb ik nog een grove handrasp voor het raspen van (harde) kaas aan tafel en een fijne rasp voor het raspen van citroenschil.

De allerfijnste raspen zijn van Microplane. Die kosten wat maar ze gaan járen lang mee en worden niet bot. Ik heb al regelmatig een rasp cadeau gedaan aan foodies.

4. Snijplanken

Snijplanken kun je overal kopen tegenwoordig, maar ik heb inmiddels gemerkt dat er wezenlijk verschil zit tussen snijplanken. Van die goedkope witte plastic snijplanken zijn prima om mee te starten, maar ze hebben een aantal nadelen. Zo trekken ze na verloop van tijd krom, glijden ze over het aanrecht en verkleuren ze vrij snel. Als je investeert in iets betere snijplanken die wat dikker zijn én bij voorkeur voorzien zijn van siliconen randen (dan glijden ze namelijk niet), dan heb je er veel langer plezier van.

Ik ben zelf niet zo’n fan van houten snijplanken, die gebruik ik eigenlijk alleen voor borrelplanken en om brood vanaf te eten. De smaak van ingrediënten trekt toch al gauw in zo’n houten snijplank en zeker met ingrediënten als rauwe ui is dat verre van ideaal.

5. Keukentools

Tot slot een aantal losse keukentools. Vaak kun je van die ‘keukenuitzet-pakketten’ kopen waarin direct 5-6 tools zitten die je zogenaamd veel gebruikt, maar vaak zitten daar toch ook wel een aantal items tussen die helemaal niet zo bruikbaar zijn. Dit zijn mijn onmisbare kleinere keukentools:

  • knoflookpers
  • soeplepel
  • pannenlikkers
  • pollepels
  • schuimspaan
  • (vlees)tangen
  • gardes
  • spatels

Ik denk dat je met bovenstaande items een heel eind komt. In ieder geval als het aankomt op koken. Natuurlijk heb je in je keuken nog veel meer dingen nodig en kun je aan bovenstaande lijst ook nog rustig ovenschalen, bakvormen en een aantal apparaten toevoegen. Maar deze 5 items vind ik echt onmisbaar voor de keukenuitzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close