Adopteer een sinaasappelboom

Afgelopen september ontving ik een mailtje vanuit Valencia in mijn mailbox met de vraag of ik een sinaasappelboom wilde adopteren. Via Instagram had ik hier al eens iets van voorbij zien komen, dus mijn interesse was gewekt! Inmiddels ben ik eigenaresse van een heuse sinaasappelboom in Spanje, heb ik mijn eerste pakketje ontvangen en komt over enkele maanden de eerste sinaasappeloogst binnen. Omdat jullie nieuwsgierig waren naar dit concept én omdat ik dit een super tof foodie-cadeau vind voor de feestdagen, deel ik vandaag wat meer informatie met je.

P.S: boek maar alvast je Transavia ticket naar Valencia!

adopteer een sinaasappelboom

llaurat

Adopteer een sinaasappelboom bij Llaurat

Eigenaresse Paula heeft samen met haar familie enkele jaren geleden Llaurat opgericht. Het project is voortgekomen uit het idee dat het mogelijk zou moeten zijn om groenten en fruit te kweken op een respectvolle en sustainable manier richting het milieu.

Bij Llaurat worden hun sinaasappelbomen aangeboden ter adoptie zodat jij als consument direct verse sinaasappels kunt ontvangen, zonder tussenkomst van coöperaties/multinationals/merken. De sinaasappels van Llaurat worden ecologisch geproduceerd (zonder gebruik van energie!) en gekweekt volgens oude gewoontes die de opa en oma van Paula hebben ontwikkeld.

De sinaasappelbomen zijn geplant op kleine, vruchtbare velden die van water worden voorzien door de Barxeta en Albaida rivieren. Binnen de community in Valencia zijn veel van deze kleine velden waar volgens oude tradities wordt gekweekt opgedoekt omdat het niet langer mogelijk was om er een leven omheen te bouwen. En dat terwijl er in hetzelfde gebied enorme bossen worden weggemaaid om grote sinaasappelboerderijen neer te kunnen zetten. Onzin en doodzonde dus, vonden ook Paula en haar familie.

Hoe adopteer je een sinaasappelboom?

Jij kunt (indirect) een bijdrage leveren aan het milieu door een sinaasappelboom te adopteren bij Llaurat. Klinkt enórm als een verkooppraatje dit, maar ik ben echt oprecht enthousiast over dit concept en krijg er niet voor betaald om dit artikel te schrijven!

Er zijn verschillende opties:

 • Je kunt ervoor kiezen om een hele boom te adopteren; je ontvangt gedurende het seizoen dan 80 kilo(!) van de productie.

Is dit teveel dan kun je er ook voor kiezen om een deel van de boom te adopteren:

 • 3/4 boom is goed voor 60 kg
 • 1/2 voor 40 kg
 • 1/4 voor 20 kg

Is dit allemaal teveel dan kun je er ook voor kiezen om een adoptie te delen met familie. Op het moment dat jij een deel van jouw sinaasappeloogst gaat bestellen, kun je andere / extra adressen aangeven zodat er sinaasappels naar iemand anders worden gestuurd.

Extra leuk: je kunt jouw geadopteerde sinaasappelboom ook bezoeken en zelf de oogst op komen halen als je dit leuk vindt.

Oogst en verzending van de sinaasappels

Ok, maar hoe gaat het dan in zijn werk.

Sinaasappels worden natuurlijk niet het hele jaar door geoogst. In een gemiddeld jaar vindt de oogst plaats van december t/m maart. Gedurende deze maanden kun jij dan ook jouw sinaasappel-zendingen inplannen. Dit kan allemaal via jouw persoonlijke account die je krijgt als je een sinaasappelboom hebt geadopteerd. Je kiest zelf wanneer de sinaasappels worden geplukt (hoe langer ze aan de boom blijven, hoe zoeter ze worden) en wanneer je ze verstuurd wilt krijgen. Je kunt dus meerdere verzendingen over meerdere maanden verspreiden zodat je altijd een voorraadje verse sinaasappels hebt.

Tijdens het bestellen van jouw doos sinaasappels kun je zelf een gewenste leverdatum aangeven. Het is geen garantie dat je ze op die datum krijgt omdat Llaurat afhankelijk is van de weersomstandigheden. Als het regent en als de sinaasappels nat zijn plukken ze namelijk niet, omdat dit de kwaliteit van de sinaasappels niet ten goede komt.

Na het bestellen worden jouw sinaasappels direct geplukt en dezelfde dag nog verstuurd. Op een donkere/koele plek zijn de sinaasappels nog 3-4 weken houdbaar.

Wat kost dat?

Bij het adopteren van een sinaasappelboom zijn twee kosten gemoeid: uiteraard de adoptiekosten die je betaalt voor het zorgen voor de boom. Maar er zijn ook logistieke kosten, deze kosten zijn bedoelt voor mankracht, materiaal en transport. De logistieke kosten zijn inclusief verzending, verpakkingsmateriaal etc.

De logistieke kosten verschillen per land, voor Nederland bedraagt het nu:

 • Per 10 kg doos: €26,89 (dus €3,69/kg)
 • Per 20 kg doos: €40,71 (dus €3,04/kg)

Kosten kunnen per jaar variëren omdat Llaurat zelf natuurlijk ook te maken heeft met wisselende kosten.

De adoptiekosten zijn afhankelijk van de grootte van de boom:

 • Een hele boom = €80
 • 3/4 boom = €60
 • 1/2 boom = €40
 • 1/4 boom = €25

Adoptiekosten betaal je per jaar.

Als je alles bij elkaar optelt kan ik me voorstellen dat je het als een flinke investering ziet, maar als je alles bij elkaar optelt ben je iets meer dan €4/kilo sinaasappelen kwijt. Sinaasappels waarvan je weet dat ze van de beste kwaliteit zijn, waarbij jij zélf kiest wanneer ze geoogst worden en waarvan je ook weet dat er niets geks mee is gebeurd.

Het duurt nog even voordat ik kan genieten van mijn eerste oogst sinaasappels, maar ik ben ondertussen al allemaal recepten aan het bedenken om te maken – haha!

Meer informatie vind je uiteraard op de website van Llaurat. Mocht je een sinaasappelboom willen adopteren, gebruik dat de code ohmyfoodness bij checkout voor 10% korting!

sinaasappelboom

Join the Conversation

 1. Suzanne says:

  Weet je ook hoe het met duurzaamheid zit? Ja, de bomen worden duurzaam en zonder gif geteeld (niet het juiste woord maar goed), het traditionele leven wordt ondersteund, maar als jij je kratje sinaasappels wilt ontvangen gaat die met het vliegtuig neem ik aan, per kratje. En kleine hoeveelheden is dan qua vervoer weer minder duurzaam dan met containers tegelijk.
  Ik kan er op hun site niks over vinden.
  Ik vind het een leuk concept maar dit is wel iets dat ik me afvraag.

  1. Sabine Author says:

   Daar durf ik niets over te zeggen, daar zul je ze even een berichtje over moeten sturen. Kunnen ze vast een helder antwoord op geven!

  2. Paula says:

   Hallo Suzanne,

   Ik ben Paula uit Llaurat en het is een genoegen om je woorden over ons te horen op de Sabine blog.

   Wat de verzendingen betreft, is het waar dat onze sinaasappelen vele kilometers moeten afleggen om bij u thuis in Nederland te komen, maar zelfs rekening houdend met deze noodzakelijke brandstof biedt Llaurat een ecologisch alternatief voor de traditionele consumptie van sinaasappelen in Nederland.

   Afgelopen oktober waren we op bezoek in Amsterdam, aangezien mijn zus daar al een paar jaar werkt en woont. We liepen door verschillende en mooie foodmarkten, waaronder de Albert Cuypmarkt. Het is duidelijk dat er verschillende distributiekanalen zijn en het is niet ons belang om rechtstreeks met een van hen te confronteren, simpelweg door te verwijzen naar deze verduidelijking. We konden de herkomst van de oranje dozen zien, sommige kwamen uit zeer verre landen buiten de Europese Unie en andere uit Valencia, met het label van grote, bekende marketeers hier.

   Uiteraard moeten mensen van buiten de Europese Unie veel meer kilometers afleggen, naast het feit dat de producten die mogen worden geteeld hier in de Europese Unie direct verboden zijn, zelfs voor conventionele (niet-biologische) landbouw.

   Wat betreft die van oorsprong uit Valencia van grote marketeers, heeft het proces van inzameling, voorbereiding en distributie een vrij hoge energiekost. Deze sinaasappelen worden allemaal op dezelfde dag geoogst, ongeacht de variabiliteit in de mate van rijpheid tussen de sinaasappelen. Ze worden groen geoogst zodat ze in goede staat langer mee kunnen gaan. Vervolgens worden ze per vrachtwagen naar de magazijnen vervoerd, waar ze een paar dagen in rijpingskamers verblijven. Als de verkoper de sinaasappel nog niet heeft verkocht, worden ze overgebracht naar een koelcel voor bewaring. Vervolgens gaat het fruit door een transformatieketen, waar het wordt gewassen, ingewreven met heet water, in de was gezet en op grootte wordt gesorteerd in dozen. Vóór dit hele proces, of zelfs daarna, kunnen deze grote verkopers de sinaasappelen naar partners van verschillende verkopers in verschillende delen van Spanje sturen, die de uiteindelijke verkopers van het product zullen zijn. Deze vrucht passeert ook een groot selectiefilter wat betreft uiterlijk en een groot percentage wordt weggegooid, wat ook een extra energiekost met zich meebrengt.

   Ons model kan worden verbeterd en elke dag proberen we het te doen. We voeren geen was- of opslagproces van onze sinaasappel uit, het wordt alleen geoogst en in dozen gedaan op dezelfde dag dat het wordt verzonden. Onze logistieke dienstverlener stuurt altijd volle vrachtwagens en optimaliseert routes om zo efficiënt mogelijk te zijn. Uiteraard hangt uw winstgevendheid hier ook van af. De klant heeft ook de mogelijkheid om af te halen bij een afhaalpunt, al weten we dat niet iedereen dat kan. Wij versturen onze sinaasappelen nooit per expres per vliegtuig, omdat dat ook economisch niet haalbaar is, aangezien de sinaasappel veel weegt voor de verkoopprijs die hij heeft. Daarnaast gebruiken we niets van plastic oorsprong in onze verpakkingen en stimuleren we hergebruik. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om uw sinaasappels in het veld, van uw boom, te oogsten, hoewel we weten dat niet alle boeren de mogelijkheid hebben om dit te doen.

   Het is een lang antwoord geweest, maar ik hoop dat ik de twijfels heb kunnen wegnemen. Een genoegen om met de Nederlandse gemeenschap te kunnen praten en excuses voor de automatische vertaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close