Een tijdje geleden deelde ik via Instagram Stories een foto van deze appeltaart met pumpkin spice. En zoals het dan altijd gaat stroomden de DM’s binnen met vragen om het recept. Soms ben ik me er niet heel erg bewust van dat een eenvoudige variatie op een bestaand recept nog echt inspiratie kan bieden, maar niets blijkt minder waren! Jullie vroegen massaal om een recept voor deze specifieke appeltaart. Bij deze!
Appeltaart bakken
Ik ben dol op het maken van appeltaart. Ok, ik heb een lichte aversie tegen het schillen en in blokjes snijden van de appels, maar de geur die na het bakken van een appeltaart in huis hangt is onbetaalbaar. Zeker in de herfst-/wintermaanden gaat niets boven de geur van zelfgebakken appeltaart, toch?
Deze appeltaart met pumpkin spice maakte ik in eerste instantie als appelkruimeltaart, maar uiteindelijk vond ik de traditionele variant toch lekkerder.
Zoals je aan de foto kunt zien vond ik het leuk om een mooi raster te maken van het deeg dat ik over had, maar als je voor een meer rustieke look wilt gaan dan zou je het ‘dakje’ ook kunnen maken zoals bij deze appeltaart van Miljuschka.
Bijzondere appeltaart recepten
Appeltaart is voor mij echt een oerhollands product. Vaak wordt de taart gemaakt met krenten of rozijnen, maar juist door een twist aan te geven kan zo’n taart ineens een stuk meer bijzonder worden. Zo maakte ik bijvoorbeeld al eens een appeltaart met mascarpone en whisky. Niet per se ingrediënten die je in een appeltaart zou verwachten, maar het werkt super goed!
De pumpkin spice die ik heb toegevoegd aan dit appeltaartrecept maakt de taart ook net een beetje anders dan anders. Een stukje kruidiger, iets meer volwassen en wat minder standaard.
Pumpkin spice maken
Ik neem altijd een potje pumpkin spice mee als ik in Amerika ben, maar tegenwoordig kun je het ook bij Dille & Kamille kopen of online bestellen. Zelf maken kan natuurlijk ook! Mijn favoriete mix is als volgt:
- 5 el kaneelpoeder
- 2 el gemberpoeder
- 1 el nootmuskaat
- 2 tl gemalen kruidnagels
- 1 tl pimentpoeder
Het fijne van pumpkin spice zelf maken is dat je kunt variëren met de verhoudingen. Wil je een iets meer kruidigere variant dan kun je ervoor kiezen om meer nootmuskaat en/of piment toe te voegen. Ben je verkouden, gebruik dan wat meer gember en ben je juist niet zo van de scherpe kruiden, gebruik dan meer kaneel.
Bewaar de pumpkin spice luchtdicht buiten de koelkast, dan blijft de mix maanden goed.
Appeltaart bewaren
Ik moet eerlijk bekennen dat appeltaart het hier nooit zolang volhoudt. Niet omdat de taart niet lang houdbaar is, meer omdat ie-de-reen het lekker vindt en het liefst meerdere punten per taart naar binnen werkt. Appeltaart kun je echter prima een paar dagen bewaren. Dek de springvorm af met aluminiumfolie of plasticfolie, dan is de taart echt wel een dag of 3-4 houdbaar.
Appeltaart invriezen
Je kunt appeltaart ook invriezen, dan kun je er nog langer van genieten! De appels worden er wel wat minder stevig van en de vulling van de taart wordt iets wateriger, maar de taart is na een maand of 2 nog prima te eten. Verpak de hele taart of de losse stukken goed in plasticfolie of bakjes en laat de taart rustig in de koelkast ontdooien voordat je hem wilt eten.
Op zoek naar meer recepten voor appeltaart?
Onze blog staat vól met recepten voor appeltaart, maar mocht je nou niet kunnen kiezen tussen het grote aanbod, dan heb ik bij deze vast een aantal lekkere suggesties voor je.
- Custard appeltaart
- Kruidige appeltaart met gezouten karamel
- Las Vegas appeltaart
- Appeltaart met speculaas
Mocht je deze appeltaart met pumpkin spice maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Appeltaart met pumpkin spice
Benodigdheden
- 1 springvorm (24 cm)
- bakpapier
- deegroller
Ingrediënten
Appeltaartdeeg
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 80 g kristalsuiker
- 175 g roomboter (koud) – in blokjes
- 1 ei
- 3 el koude melk
- snuf zout
Appeltaartvulling
- 6 appels (bijv. Elstars) – geschild en in kleine blokjes
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 el pumpkin spice
- 2 el lichtbruine basterdsuiker
- 100 g rozijnen
En verder
- 2 el paneermeel
- 1 ei – losgeklopt
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in. Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Doe de ingrediënten voor het taartdeeg in een kom en kneed dit met je handen tot een soepel deeg.
- Bebloem het aanrecht en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3 mm dik. Bekleed de bodem van de springvorm met het taartdeeg en maak een opstaande rand van ongeveer 5 cm.
- Strooi het paneermeel op de bodem van de taart.
- Rol het overige deeg opnieuw uit en snijd hier lange repen van 1 cm breed uit.
- Schep alle ingrediënten voor de taartvulling in en kom, de rozijnen hoef je niet eerst te laten wellen!, en meng goed. Stort de taartvulling in de springvorm.
- Maak een raster over de taartvulling van het in reepjes gesneden taartdeeg.
- Smeer de bovenkant van de appeltaart in met losgeklopt ei en bak de taart in het midden van de oven in 60 minuten gaar.