Amerikaanse recepten, van cups naar grammen

Als je net als ik wel eens gebruik maakt van Amerikaanse recepten krijg je er mee te maken: gewicht in cups. Amerika is het enige land ter wereld dat geen gebruik maakt van grammen. Hartstikke onhandig natuurlijk, zeker wanneer je geen maatcups in huis hebt. Ik leg je vandaag uit hoe je van cups naar grammen gaat met zowel droge als natte ingrediënten.

Maatcups
Net zoals de setjes lepels waarmee je nauwkeurig eetlepels, theelepels en delen van deze lepels kunt afmeten bestaan er gelukkig in Nederland tegenwoordig ook maatcups. Deze hebben de maten van de Amerikaanse cups en dus scheelt het je omrekenen. Je kunt ze zowel gebruiken voor natte als droge ingrediënten en zeker in bakrecepten kun je eigenlijk de plank niet misslaan wanneer je gebruik maakt van deze cups. Ze zijn als set sowieso verkrijgbaar bij de Albert Heijn voor iets meer dan drie euro, maar diverse kookwinkels en webshops zullen ze ook zeker hebben.

Natte ingrediënten
Mocht je geen maatcups in je bezit hebben dan heb ik hieronder een overzicht geplaatst voor natte ingrediënten. Ik heb ze tot op de milliliter nauwkerig neergezet, maar afronden om het jezelf iets makkelijker te maken mag best. Een paar milliliters verschil heeft vaak geen negatieve gevolgen.

[wpcol_1quarter id=”” class=”” style=””][/wpcol_1quarter]
[wpcol_1quarter id=”” class=”” style=””]
1 cup
3/4 cup
2/3 cup
1/2 cup
1/3 cup
1/4 cup
[/wpcol_1quarter]
[wpcol_1quarter id=”” class=”” style=””]
236 milliliter
178 milliliter
156 milliliter
118 milliliter
78 milliliter
59 milliliter
[/wpcol_1quarter]
[wpcol_1quarter_end id=”” class=”” style=””][/wpcol_1quarter_end]

Droge ingrediënten
De natte ingrediënten zijn vrij simpel zoals je ziet. Een cup water weegt net zoveel als een cup melk bijvoorbeeld. Bij de droge ingrediënten is het echter een heel ander verhaal. Een cup chocolate chips weegt bijvoorbeeld heel anders dan een cup bloem. Hieronder heb ik de meest voorkomende ingrediënten voor je op een rij gezet waarbij ik steeds een cup omreken naar grammen. Voor halve cups en dergelijke kun je van hieruit zelf rekenen.

[wpcol_1quarter id=”” class=”” style=””]
Ingrediënt:
Bloem
Cacaopoeder
Kristalsuiker
Basterdsuiker
Havermout
Poedersuiker
Chocolate chips
Rijst (ongekookt)
Boter
[/wpcol_1quarter]
[wpcol_1quarter id=”” class=”” style=””]
Cups:
1 cup
1 cup
1 cup
1 cup
1 cup
1 cup
1 cup
1 cup
1 cup

[/wpcol_1quarter]

[wpcol_1quarter id=”” class=”” style=””]
Grammen:
130 gram
118 gram
225 gram
200 gram
80 gram
130 gram
183 gram
185 gram
227 gram
[/wpcol_1quarter]
[wpcol_1quarter_end id=”” class=”” style=””]
[/wpcol_1quarter_end]
De inhoud van bovenstaande conversietabel kan enkele grammen afwijken van de realiteit, dit omdat iedereen cups toch op een andere manier afweegt. Om Amerikaanse recepten echt zo nauwkeurig mogelijk te kunnen volgen raad ik je toch aan om maatcups te kopen, dit maakt alles gewoon een stuk makkelijker.

Mochten er ingrediënten niet tussen staan dan kun je vaak op Google ook het antwoord al vinden, er zijn tal van sites die al eerder aandacht hebben besteed aan dit onderwerp.

Maak jij wel eens gerechten naar Amerikaanse recepten?

Join the Conversation

  1. MySimplySpecial says:

    Je kan bij de AH makkelijke cup schepjes kopen!

  2. Moniek says:

    Ik ben al bij een paar verschillende AH’s geweest maar ik kan de cup schepjes nooit vinden :( Ik ga ze denk ik op eBay bestellen

  3. Levine says:

    Cups zijn bij iedere kookwinkel te koop. Een cup melk weegt overigens niet hetzelfde als een cup water. Melk heeft een ander soortelijk gewicht. Voor 1 cup suiker neem ik altijd 200 gram.

  4. Marije says:

    Deze sla ik op in mijn favorieten. Ik ben altijd vreselijk aan het emmeren met het omrekenen en het is makkelijk om het allemaal op een rijtje te hebben.

  5. Hoi Sabine,

    Hoe meet je de boter eigenlijk af? Gesmolten is het makkelijkste, maar je hebt niet altijd gesmolten nodig ;)

    Groet,
    Anne

    1. Sabine Author says:

      Ik meet het zelf altijd af in grammen want boter in cups -tenzij gesmolten- vind ik altijd zó raar! Vandaar dus de omrekentabel zodat je geen boter in een cup hoeft te proppen ;)

  6. Elissa says:

    The United States is niet het enige land ter wereld waar gebruik wordt gemaakt van cups om eenheden af te meten/wegen. Ook in Canada is dit het geval. In het begin vond ik het erg wennen want als rasechte Nederlandse woog ik alles tot op de gram nauwkeurig af maar het meten met cups is wel veel eenvoudiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close