Als dertiger weer gaan studeren, hoe is dat?

barter

In samenwerking met NTI

Ik kan me bijna niet voorstellen dat je het nieuws over mijn nieuwe studie hebt gemist. Ik deel er via Instagram Stories regelmatig iets over en ook in mijn weekoverzicht zie je vaak wel een of twee relevante foto’s voorbijkomen. Mocht je toch geen idee hebben waar ik het over heb, in dit artikel kun je alles over mijn studie Toegepaste Psychologie lezen. Inmiddels ben ik vijf maanden bezig met studeren en zit ik midden in de module Ontwikkelingspsychologie. Ik heb drie modules met succes afgerond en dus vond ik het tijd worden voor een update. Want weer gaan studeren als dertiger is wellicht een keuze die je niet zo snel maakt. Ik merk het aan de berichten die ik inmiddels wekelijks mag ontvangen. Veel van jullie hebben zo hun twijfels, willen wel graag weer iets nieuws doen maar weten niet precies wat of hebben geen idee hoe het allemaal te moeten combineren. Daarom dit artikel vandaag want als dertiger weer gaan studeren, hoe is dat eigenlijk?

Als dertiger weer gaan studeren

Mijn situatie

Nog even kort hoe mijn situatie er op dit moment uitziet. Ik was 22 toen ik voor het eerst afstudeerde aan het HBO. Ik heb een Bachelor in Business Administration en ben afgestudeerd in de richting van (International) Event Management. Tijdens mijn studie had ik echter Ohmyfoodness.nl al en na een jaar of drie voor een baas te hebben gewerkt koos ik fulltime voor OMF. Ik weet niet precies hoeveel jaar ik inmiddels fulltime voor OMF werk maar het is een jaar of 7-8. Het kriebelde alweer een poosje om iets anders te doen en na 1,5 jaar wikken en wegen koos ik in januari van dit jaar om de opleiding Toegepaste Psychologie te volgen aan NTI, een erkende HBO Bachelor opleiding. Ik volg de flexibele variant waarbij je vooral thuis studeert en verantwoordelijk bent voor je eigen planning.

Wat wil ik precies?

Die beslissing om weer te gaan studeren ging niet over een nacht ijs. Ik heb er 1,5 jaar over gedaan om iets te vinden waarin ik verder wilde. In die 1,5 jaar heb ik tientallen vacatures bekeken, loopbaantesten gedaan, opleidingen bekeken en proeflessen aangevraagd.

Als dertiger weer gaan studeren voelt enerzijds heel vrijblijvend. Je doet het immers echt voor jezelf en niet omdat het moet. Anderzijds zijn er een stuk meer dingen waar je rekening mee moet houden. Waar je als (eind) tiener alleen nog de verantwoordelijkheid had over een studie en eventuele bijbaan, is de situatie nu heel anders. Bij mij in ieder geval wel! Ik heb immers een bedrijf te runnen, een gezin, een huishouden… Dat is wel even andere koek.

Ik wilde er dan ook echt wel even tijd voor nemen om te vinden waar ik naar op zoek was. Iets te vinden dat ik écht leuk vind en mezelf zie doen tot aan mijn pensioen. Vacatures en proeflessen hebben me hier het beste bij geholpen. Uiteindelijk was ik erover uit dat ik Toegepaste Psychologie wilde gaan studeren en moest ik kiezen tussen de opleidingsaanbieders. Vol- of deeltijd opleidingen vielen af want daar had ik simpelweg de ruimte niet voor in mijn agenda. Tussen alle thuisstudie-aanbieders heb ik uiteindelijk gekozen voor NTI. Ik las goede recensies over hen, ze gebruiken – naast een digitale leeromgeving – ook fysieke boeken als lesstof en, niet geheel onbelangrijk, de boeken die ze gebruiken zijn up-to-date. Geen oude materie dus maar de meest recente drukken van studieboeken.

Als dertiger weer gaan studeren

Alle ballen hoog houden

Ik zei zojuist al even dat de situatie als dertiger die gaat studeren heel anders is dan wanneer je dit doet als je begin twintig bent. En zo ervaar ik het ook echt. Waar ik enerzijds veel meer plezier uit deze studie haal dan uit mijn vorige vanwege het vrijblijvende karakter, is het wel een stuk meer aanpoten. Ik heb immers een bedrijf, gezin en huishouden naast mijn studie. Het zijn aardig wat ballen om hoog te houden en ik krijg wekelijks veel berichten van mensen die juist daarom de stap naar het weer gaan studeren niet durven te nemen. Maar eerlijk, zo lastig hoeft het niet te zijn.

Prioriteiten stellen
Alles valt en staat met het stellen van de juiste prioriteiten: hoe graag wíl je studeren? Mijn prioriteitenlijstje is als volgt:

  1. Gezin
  2. Werk/studie
  3. De rest

Mijn gezin staat ten alle tijden op nummer 1, direct gevolgd door mijn werk én studie. Mijn werk is belangrijk en onmisbaar door het salaris dat het binnen brengt (en omdat ik het nog steeds heel leuk vind om te doen), maar mijn persoonlijke ontwikkeling vind ik net zo belangrijk en daarom staat het op een gedeelde tweede plek. Dit betekent niet dat ik mijn werk zomaar aan de kant schuif om te gaan studeren, zo makkelijk gaat dat natuurlijk ook niet, maar wel dat ik er net zo’n hoge prioriteit aan geef in mijn weekplanning.

Planning
Een thuisstudie is niet voor iedereen weggelegd. Is het altijd chaos in je hoofd, krijg je je planning nooit rond en heb je altijd tijd tekort in een week dan raad ik je aan nog een keer extra na te denken over het volgen van een thuisstudie.

Een studie combineren met werk, een gezin en andere activiteiten vergt namelijk niet alleen discipline en voldoende motivatie maar ook een goede planning. Ik heb voor mezelf drie vaste studiemomenten in een week ingepland en ik hou me daar ook écht aan. Zo plan ik op maandag- en woensdagavond en vrijdagmiddag geen afspraken of activiteiten in omdat dit mijn studie-uren zijn. Gebeurt het onverhoopt een keer dat er toch iets tijdens mijn studietijd wordt ingepland, dan zorg ik er altijd voor dat ik die uren later in de week weer ergens kan inhalen. Op het gebied van studietijd doe ik dus geen concessies. Ik heb mezelf er ook alleen maar mee als ik dat wel zou doen trouwens.

NTI ondersteunt je overigens wel met het maken van een goede planning hoor, dus daarin word je niet helemaal losgelaten. Super fijn als je van nature niet zo gestructureerd bent. NTI heeft alvast een planning voor je gemaakt (volgorde van modules, weekplanningen etc.) en geeft een studielast van ongeveer 20-25 uur/week aan voor de studie Toegepaste Psychologie. Als je het fijn vindt kun je deze planning aanhouden (dit ben je dus niet verplicht). In het eerste jaar haal je dan je Propedeuse. Ook start iedere module met een opdracht waarin je voor jezelf een moduleplanning moet maken. NTI motiveert dus ook echt om te plannen.

Ik zal de volgende keer iets meer uitweiden over mijn (week)planning, de manier waarop ik mijn modules en examens plan etc. Daar kan ik eindeloos over kletsen dus dat bewaar ik voor een ander artikel – haha.

Motivatie/energie
Iets doen wat je leuk vindt geeft veel energie. Ik wilde zó graag iets anders doen, zo graag mijn horizon verbreden en uiteindelijk ook zo graag (Toegepaste Psychologie) studeren dat ik er nul moeite mee heb om na een lange werkdag nog mijn studieboeken in te duiken. Voor mij is het bijna een hobby en ik kan echt uitkijken naar mijn studiemomenten, puur omdat ik het zó leuk vind om te doen en het me zoveel energie geeft. Natuurlijk ben ik na een werkdag en studieavond lichamelijk compleet afgemat, maar mentaal zorgt het echt voor een opleving. Het is echt tof om bezig te zijn met je persoonlijke ontwikkeling.

Dus kortom: ja, als dertiger weer gaan studeren is best een kluif maar met de juiste mindset, een goede planning en vooral de juiste studie is het allemaal écht heel goed te doen. Zorg ervoor dat je iets vindt dat bij je past en neem daar rustig de tijd voor. Studeren doe je immers helemaal voor jezelf (uitzondering daargelaten) en iets doen waar je geen energie van krijgt is zonde van je tijd.

Betaal geen inschrijfkosten

Naar aanleiding van mijn stories en artikelen over mijn studie kreeg ik een berichtje van NTI of ik een actie met ze wilde opzetten, hoe leuk! Jullie hebben daar vooral profijt van want via mijn persoonlijke NTI-pagina hoef je bij inschrijving namelijk geen inschrijfkosten te betalen. Of je nou kiest voor een kort traject, cursus of opleiding: de inschrijfkosten komen te vervallen en dat kan je zomaar €35-€150(!) besparen. Fijn toch! Grijp je kans zou ik zeggen.

Goed, dat was ‘m voor vandaag. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om als dertiger weer te gaan studeren want het is écht leuk. Laat je niet tegenhouden door de beren die je op de weg ziet, met de juiste middelen en mindset is het voor iedereen weggelegd.

Mijn studieavonturen kun je voornamelijk volgen via Instagram Stories.

Als dertiger weer gaan studeren

Join the Conversation

  1. Cosette says:

    Ondanks dat het redelijk wat combineren is en meer dan eind/begin twintig, kan ik het ook aanraden om als dertiger weer te gaan studeren. Ik heb begin dertig een opleiding gevolgd (Human resources) en had hier heel veel aan tijdens mijn toenmalige werk. Steun van mijn man was daarbij heel prettig en zonder dat was het wel moeilijker geweest. Maar inderdaad dat het je interesse heeft, motiveert heel erg.

  2. Chantal says:

    Ben nu bezig aan de laatste loodjes van mijn 2e HBO studie deeltijd. Helaas voor mij mega veel kosten ivm de kostenrekening onderwijs / zorg bachelor bah. Maar ondanks dat dit mijn passie is is het heel pittig geweest! Als je het wilt komt het zeker goed, maar het was echt afzien de afgelopen drie jaar qua balans met alle ballen hoog houden. Hierna wil ik echt even niet meer studeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close