Alles over mijn studie: NTI Toegepaste Psychologie

Als je mij volgt op Instagram dan heb je het de afgelopen weken regelmatig voorbij zien komen. Hier op OMF heb ik het er niet heel uitgebreid over gehad maar: ik ben weer aan het studeren! Ik heb gemerkt dat deze beslissing heel wat vraagtekens heeft opgeroepen en nog steeds krijg ik vrijwel iedere dag vragen in mijn inbox. Wat studeer ik dan, hoe combineer ik het in vredesnaam met mijn gezin en werk en wat wil ik er later mee gaan doen? Hoewel het helemaal niet mijn bedoeling was, heb ik besloten om op alle vragen even goed antwoord te geven, vandaar dat ik er eenmalig een artikel aan wijd op Ohmyfoodness. Ik ben echt niet van plan om jullie hier meerdere malen mee ‘lastig te vallen’, maar omdat jullie altijd zo geïnteresseerd zijn in wat ik doe en regelmatig studie-foto’s voorbij zien komen in Week van OMF, bij deze wat achtergrondinformatie.

Studie TP

Waarom ben ik gaan studeren?

Laat ik beginnen bij het begin: waarom ben ik weer gaan studeren?

Ik ben altijd iemand geweest die leren leuk heeft gevonden. Ik vind het altijd leuk om mezelf te ontwikkelen, ben leergierig en heb ook altijd wel geroepen dat ik best bereid ben nog eens te gaan studeren na het halen van mijn HBO diploma in 2012. Er was echter nooit echt een reden om weer te gaan studeren. Tot pak ‘m beet 1,5 jaar geleden. Er kriebelde iets bij me. Er bekroop me een gevoel: “is dit het nou? Is dit het leven, het werk waar ik écht gelukkig van word? Kan ik met zekerheid zeggen dat ik over 10 jaar nog steeds Ohmyfoodness dagelijks run?” De afgelopen 1,5 jaar heb ik nagedacht over de toekomst, iets minder met de dag geleefd en mijn horizon verbreed. Willekeurige vacatures en business-video’s bekeken om te zien of het een vlammetje zou aanwakkeren. En dat deed het. De hunkering naar compleet iets anders, een ander vakgebied, weer willen studeren om iets nieuws te leren was daar.

Hoewel ik Ohmyfoodness en alles wat daarbij komt kijken te gek vind, weet ik ook dat dit niet iets is dat ik tot mijn pensioen kan en wil blijven doen. Ik heb namelijk méga veel interesses. Zo ben ik ervan van overtuigd dat ik in een ander leven bij de politie had gewerkt of op de spoedeisende hulp. Ook wil ik aan het einde van mijn leven kunnen zeggen dat ik mijn steentje heb bijgedragen aan een betere wereld. Natuurlijk zijn er tal van manieren om dit te doen maar ik zou dit ook graag in mijn dagelijkse werk terug willen laten komen.

Uiteindelijk kwam ik een vacature tegen op een compleet ander vakgebied. Bij iedere regel in deze vacature kon ik een vinkje zetten: het had álles wat ik leuk dacht te vinden. Er was alleen één maar… ik zou me moeten laten omscholen.

Wat ben ik gaan studeren?

En die bereidheid, die had ik wel! Na grondig onderzoek doen, de voors en tegens tegen elkaar wegzetten en het bespreken met familie en vrienden hakte ik de knoop door: begin dit jaar schreef ik me in voor de opleiding Toegepaste Psychologie. Omdat ik natuurlijk een fulltime baan en een gezin heb, was een voltijd opleiding niet te doen dus vandaar dat ik heb gekozen voor een thuisstudie bij het NTI. Ik heb alle thuisstudie-aanbieders bekeken; uiteindelijk sprak het NTI mij het meeste aan.

De opleiding Toegepaste Psychologie is een deeltijd, flexibel studeren HBO-opleiding. Een volledige opleiding welteverstaan, dus de komende vier jaar ben ik bezig met studeren. Er moeten tentamens worden gemaakt, er moet stage worden gelopen en ja, ik moet ook afstuderen met een scriptie. Aan het einde van de studie heb ik een erkend HBO-diploma op zak en kan ik mezelf Bachelor of Science noemen. Mijn doel is uiteindelijk om de Masteropleiding erachteraan te doen. Echt weer terug de schoolbanken in dus, maar dan digitaal.

Met de opleiding Toegepaste Psychologie kun je echt alle kanten op. Je wordt niet per se psycholoog, maar kunt bijvoorbeeld ook aan de slag als loopbaancoach of opvoedondersteuner. Zelf heb ik de wens om richting forensische psychologie te gaan, hierover zometeen meer.

Studie TP

FaQ

De rest van mijn verhaal kan ik het beste doen aan de hand van jullie vragen, want ik merkte dat daaruit al heel veel duidelijk gaat worden. Ik verzamelde via Instagram jullie vragen; hieronder geef ik er antwoord op.

Is het een erkend diploma? Wordt het gezien als volwaardig diploma als je solliciteert?

Ja, met de opleiding Toegepaste Psychologie van het NTI krijg je een volwaardig HBO diploma (hbo-getuigschrift). De opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Over het sollicitatie-proces kan ik nog weinig zeggen, in die fase zit ik natuurlijk nog lang niet. Maar aangezien je het kunt vermelden als hbo-getuigschrift, verwacht ik daar geen issues mee.

Waarom heb je gekozen voor het NTI?

Waarom ik heb gekozen voor het NTI is best een goede vraag, er zijn namelijk meerdere opleidingsinstituten die een studie TP aanbieden. Eén van de dingen die ik aan het NTI heel fijn vond is dat er gewoon geleerd wordt met studieboeken. Ik hecht hier zelf heel veel waarde aan omdat ik beter uit een boek kan leren dan vanaf een beeldscherm. Daarnaast vond ik het ook belangrijk dat de opleiding zelf zo flexibel mogelijk is omdat ik het moet kunnen combineren met de rest van mijn leven. Bij het NTI heb je in het eerste jaar drie begeleide modules die starten op een vast moment, de rest kan ik zelf inplannen – super fijn dus.

Voor zover ik kon zien zit er tussen het NTI en LOI niet heel veel verschil; de website van NTI, de proefles en de brochure spraken me meer aan dan die van het LOI. Ook heb ik gekeken naar het NCOI maar deze opleiding bleek véél duurder te zijn dan die van andere aanbieders terwijl er, voor zover ik kon zien, weinig inhoudelijk verschil is.

Tot slot heb ik ook nog gekeken naar de Open Universiteit van Utrecht. Ik kwam echter al snel tot de conclusie dat ik een universitaire opleiding teveel van het goede vond in combinatie met een baan en gezin. Ook sprak de inhoud van deze studie me een stuk minder aan omdat het meer gericht is op wetenschappelijk onderzoek en ik juist de praktijk in wil.

Hoe ziet jouw planning eruit?

Deze vraag werd in meerdere vormen gesteld en ik snap dat dit hetgeen is wat jullie willen weten. Voor de studie die ik volg staat een studielast van ongeveer 20-25 uur per week. Ik heb voor mezelf drie vaste momenten in de week waarop ik aan de studie moet. Dit zijn de maandag- en woensdagavond en de vrijdagmiddag. Daarnaast zijn er nog een aantal variabele momenten die ik pak. Als ik lekker in de stof zit en echt door wil gaan dan pak ik de vrijdagavond er vaak nog bij en daarnaast probeer ik op woensdagmiddag en in het weekend nog wat uurtjes te pakken. Kortom, mijn weekschema is als volgt:

Maandag: werk van 08.00-17.00u, studie van 19.00-23.00u
Dinsdag: werk van 08.00-17.00u
Woensdag: een beetje werk waar kan met de kindjes thuis, studie van 19.00-23.00u
Donderdag: werk van 08.00-17.00u
Vrijdag: werk van 08.00-13.00u, studie van 13.00u-17.00u + soms nog de avond
Weekend: studie waar kan tussendoor, vaak is dit bij elkaar 3/4 uur extra

Gemiddeld werk ik dus 3,5 dag (+ een beetje op woensdag en in het weekend) en ik studeer 4 keer per week. In uren is dit: ± 30 uur werk en 15/20 uur studie. Ik probeer minimaal twee tot drie vrije avonden in de week in te lassen.

Heb je tips om studie, baan en gezin goed te combineren?

Dat is er eigenlijk echt maar één: PLANNEN en je aan de planning houden houden. Las voor jezelf vaste studiemomenten in en hou je hier ook echt aan, hoe moe je ’s avonds ook bent. Alles valt of staat met een goede planning. Ik heb mijn week ingepland, per module (= schoolvak) een planning gemaakt én per studiejaar een planning gemaakt. Hierdoor weet ik precies wanneer ik waarmee klaar moet zijn en waarmee moet starten.

En ja, vermoeiend is het zeker. Ik val ’s avonds als een blok in slaap en slaap ook echt heel diep iedere nacht. Maar de opleiding die ik ben gaan volgen vind ik zó interessant en leuk, dat ik vooralsnog echt uitkijk naar de momenten waarop ik weer mag gaan studeren. Ik zie het bijna een beetje als een hobby.

Ben je van plan om ook echt in deze sector te werken?

Ja, ik volg deze studie echt met omscholing als doel, ik wil over een aantal jaren echt iets anders gaan doen en werkzaam zijn in ‘de sector’. Zoals ik net al zei zijn de dingen die ik kan met een opleiding toegepaste psychologie echt heel breed. Wel heb ik direct bij start van de opleiding gekozen voor de richting Psychologie & Gezondheid. Hiermee ga ik me dus echt focussen op psychische gezondheid, gedrag etc. en niet op organisaties, kinderen of coaching. Mijn doel is om uiteindelijk werkzaam te zijn in forensische psychologie. Kort gezegd hou je je dan, in het kader van gerechtelijk onderzoek, bezig met diagnostiek en behandeling van zowel daders van strafbare feiten als de slachtoffers daarvan.

Wat betekent dit voor Ohmyfoodness?

Een héle logische vraag die op al deze informatie volgt: wat betekent dit voor Ohmyfoodness? De komende jaren zijn jullie nog niet van me af, ik blijf jullie gewoon voorzien van content, we blijven doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe producten en gaan hierin voorlopig ook echt nog niet minderen. Wat dit betekent voor Ohmyfoodness over 3, 4, 5 jaar… Ik heb nog geen idee. Er zijn zo ongelofelijk veel mogelijkheden wat dat betreft. Wellicht pak ik Ohmyfoodness weer op als echte hobby naast een baan t.z.t, misschien neem ik wel helemaal geen afscheid van OMF, maar wellicht trek ik de stekker er ook wel uit over een paar jaar. De tijd gaat het ons leren denk ik. Voor nu focus ik me lekker op mijn opleiding en het halen van in eerste instantie mijn propedeuse.

Goed, heel veel informatie maar ik geloof wel dat ik nu het meeste heb verteld, haha. Mochten er toch nog vragen zijn: op Instagram neem ik jullie af en toe mee in mijn proces. Ook kun je natuurlijk altijd een reactie achterlaten of een mailtje sturen.

Join the Conversation

 1. Respect! Ik ben ook weer aan de studie om me om te laten scholen tot docent na 25 jaar management assistente te zijn geweest. Het is zwaar met kids, mijn eigen bedrijf en de online lessen, maar uiteindelijk weer een papiertje op zak. You got this! Kun je trots op zijn dat je t toch maar weer oppakt. Dat ben ik ook op mezelf!

  Groetjes, Mara

  1. Sabine Author says:

   Veel succes! Als je iets heel graag wilt dan lukt het ongetwijfeld.

  2. Klaudia says:

   Hoe ervaar jij de begeleiding en het contact met de leraren online? Ik twijfel momenteel tussen de loi en nti voor mijn studie, en lees zo vaak dat je dagenlang op antwoorden etc moet wachten, zijn dit de uitzonderingen of is dat echt zo? Alvast bedankt voor je reactie! :)

   1. Sabine Author says:

    Bij NTI is er een verschil tussen mentoren en docenten. Mentoren zijn er voor de praktische zaken (bijv. examens, de leeromgeving etc.) en die zijn op dit moment door Corona iets vertraagd met hun antwoorden omdat ze allemaal vanuit huis werken. Je kunt ze mailen, een belafspraak inplannen of een appje sturen. Uit mijn ervaring pakken ze dringende zaken vrij snel op (binnen 2 dagen), bij zaken die wat minder dringend zijn moet je iets langer wachten maar tot zover heb ik altijd wel respons gekregen.

    Docenten reageren over het algemeen wel heel snel, die zijn er voor inhoudelijke vragen. Zeker bij begeleide modules kun je ze heel snel bereiken, bij niet-begeleide modules kun je ze een berichtje sturen via de leeromgeving. Tot nu toe werd er bij mij altijd binnen twee dagen gereageerd.

 2. Fabienne, Enjoyyourownbeauty.nl says:

  Omg zo grappig! Ik volg je al zo lang en kwam deze blogpost ineens tegen. Ik ben in november ook bij Nti aan deze studie begonnen haha. Super tof. :)
  Heel veel succes gewenst. <3

  Liefs
  X

  1. Sabine Author says:

   Haha, dat is wel heel toevallig!

 3. Tessa says:

  Hi Sabine,

  Ik stuit op deze blogpost nav reviews over de verschillende aanbieders.
  Dit is alweer een tijdje geleden, heb je de opleiding inmiddels afgerond? Vind je het een aanrader?
  Ik zie dat je nu een opleiding tot psycholoog volgt aan de open universiteit, vanwaar deze keuze?
  Heb je nog steeds de ambitie om forensisch psycholoog te worden, en zo ja, was de opleiding tot toegepaste psychologie niet
  Voldoende?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close