FaQ: Hoe ziet jouw week eruit?

De meest gestelde vraag OOIT wanneer ik met iemand een gesprek voer over mijn werk is “Ja maar wat doe je nou de hele dag?”. Vaak is dat niet eens denigrerend bedoeld hoor. Tegenwoordig is blogger zijn steeds meer een algemeen geaccepteerde term en zien mensen steeds beter wat je daadwerkelijk doet. Maar een enkeling weet het te formuleren als “Schrijf je echt alleen maar blogjes de hele dag?”. Ik denk altijd maar dat zulke opmerkingen voortkomen uit jaloezie of onwetendheid. De meningen over bloggers zijn nogal verdeeld en ergens kan ik dat snappen. Op internet zie je natuurlijk alleen maar de leuke dingen. De dagelijkse struggles deel ik ook niet. Niet zozeer omdat ik dat niet wil, maar een accountmanager deelt ook niet iedere niet-binnengehaalde klant met zijn/haar omgeving. En je zult een bejaardenverzorger ook niet ieder rottig aspect van zijn/haar werk horen delen. Om meer inzicht te geven in mijn leven als blogger heb ik de afgelopen tijd al wat vaker artikelen ‘achter de schermen’ gedeeld. Zo legde ik uit hoe een advertorial tot stand komt en hoe persreizen in elkaar zitten. Daarnaast krijg je natuurlijk iedere maandagmiddag in Week van OMF al een kijkje in mijn leven maar hoe mijn werkweek er van dag tot dag uit ziet deel ik eigenlijk niet/nauwelijks. Dat is ook lastig omdat iedere week heel anders (kan) zijn maar ik zal in dit artikel een poging wagen!

Mijn voornaamste werkzaamheden

Als je een accountmanager vraagt wat zijn voornaamste werkzaamheden zijn zal hij/zij waarschijnlijk iets zeggen in de trend van: ‘klanten binnenhalen en omzet genereren’. Omdat ‘blogger’ een vrij nieuw beroep is, is het vooralsnog een stuk lastiger te omschrijven. Want tja, wat doet een blogger nou eigenlijk precies? Ik denk dat mijn werk grofweg te verdelen is in een aantal hoofdwerkzaamheden:

 • Recepten bedenken en uitwerken
 • Fotograferen, filmen en/of schrijven
 • Social media bijhouden
 • (In mijn geval) een boek maken

Natuurlijk horen hier ook nog een aantal dingen bij. Ik schrijf niet alleen maar recepten maar ook reisverhalen, ik ga op reis, beantwoord mijn mail, werk advertorials uit, heb afspraken etc. Maar goed, iedereen heeft natuurlijk te maken met een mailbox en veel mensen hebben afspraken. Die werkzaamheden zijn niet typerend voor een blogger (of influencer, maar dat vind ik een stom woord). De vier punten die ik zojuist heb genoemd komen iedere week terug, voor mij zijn dat dé dingen die het blogger-zijn het beste omschrijven.

Mijn week van dag tot dag

Zoals ik zojuist al zei ziet mijn week er iedere keer weer anders uit. Er zijn weken waarin ik helemaal geen afspraken heb, maar ook weken waarin ik iedere dag buiten de deur ben. Er is eigenlijk geen pijl op te trekken en dat is juist wat mijn baan zo onwijs leuk maakt. Het is zo gevarieerd, geen dag is saai en ik verveel me letterlijk nóóit. Om je toch een beetje een idee te geven, hieronder een werkweek van mij zoals hij eruit kan zien. Ik heb de vaste werkzaamheden en de planning zoals ik hem het liefst hanteer aangehouden maar keep in mind dat dit dus geen vast stramien is. Zeker als ik op reis ben ziet mijn week er natuurlijk héél anders uit. Ik probeer altijd zoveel mogelijk van 07.30 – 17.30 uur te werken op doordeweekse dagen. Als het héél druk is (veel samenwerkingen, deadlines, afspraken etc.) lukt dit niet altijd en zit ik ’s avonds nog wel eens met de laptop op de bank, maar in rustige tijden werk ik ook wel eens minder lang of neem ik een dagje tussendoor vrij. Voordeel van eigen baas zijn!

Maandag
Op maandag start ik altijd wat rustiger op. Ik lees blogs die ik nog wilde lezen tijdens mijn ontbijt en ga daarna aan de slag met de eetplanning. Het maken van die eetplanning heeft altijd iets meer voeten in de aarde hier omdat ik graag nieuwe dingen maak die ik kan gebruiken voor OhMyFoodness. Ik ga dus op zoek naar inspiratie, zoek fijne recepten en pas deze compleet aan of bedenk iets heel nieuws. Vervolgens zet ik dit direct in de planningskalender van OMF zodat ik weet wanneer de gerechten die ik heb bedacht ongeveer online (kunnen) komen.

Na het doen van de boodschappen is iets dat altijd terugkomt op maandag het schrijven van Week van OMF. Dit doe ik altijd voor 14.00 uur want dan moet het artikel online. De rest van de dag ben ik bezig met het uitschrijven van de recepten die ik wil gebruiken voor video’s, schrijf ik artikelen die nog op de plank liggen en werk ik recepten uit waarvan ik de foto’s al geschoten en bewerkt heb.

Dinsdag
De laatste weken hanteer ik dinsdag vaak als videodag. Ik probeer op deze dag drie tot vier video’s op te nemen voor het OMF YouTube-kanaal. De recepten heb ik op maandagmiddag al uitgeschreven, dus ik hoef alleen nog maar boodschappen te doen, te filmen, te fotograferen en te editen. Met video’s opnemen ben ik de hele dag bezig. Ik start zodra het licht genoeg is (vaak zo rond 09.00 uur momenteel) en stop om 17.00 uur om te gaan koken voor het avondeten. Het stappenplan voor de totstandkoming van een video is een beetje zo:

 1. Recept bedenken en uitschrijven
 2. Boodschappen doen voor het recept
 3. Volledige bereidingswijze opnemen
 4. Foto’s maken van het eindresultaat
 5. In en outro van de video opnemen
 6. Video editen en uploaden naar YouTube
 7. Foto’s editen en uploaden naar WordPress
 8. Artikel dat hoort bij de video uitwerken


Woensdag
Mijn woensdagen zijn vaak gereserveerd voor afspraken dus buiten de zomermaanden om staat deze dag vaak vol. Negen van de tien keer ben ik in Amsterdam, maar ik wil ook nog wel eens naar Den Haag of Rotterdam gaan. Tijdens deze afspraken worden mogelijke samenwerkingen besproken of maak ik kennis met nieuwe bedrijven/merken. Ik combineer er vaak een aantal op één dag zodat ik niet voor een uurtje lang in de auto hoef te zitten.

Omdat Vivian en ik nu bezig zijn met het maken van Reishonger, mijn tweede kookboek, is de woensdag gereserveerd voor de voorbereidingen van de boekshoot op donderdag. Ik doe in de ochtend boodschappen en sta de rest van de dag in de keuken om zoveel mogelijk gerechten/elementen voor te bereiden zodat de boekshoot vlot verloopt en we veel gedaan krijgen.

Donderdag
Op donderdag werkt Vivian bij mij thuis en momenteel zijn die dagen dus gereserveerd voor het boek. Van 09.00 tot vaak een uur of 14.00 schieten we foto’s voor het boek. Deze bewerken we direct en vervolgens zijn we tot 17.00 uur gewoon aan het werk. We werken artikelen uit, bespreken samenwerkingen en brainstormen een hoop. Momenteel zijn we bijvoorbeeld al bezig met de brainstorm voor Kerst!

Vrijdag
Vrijdag is mijn iets-rustiger-aandoen dag. Vivian werkt thuis voor OMF en ik werk meestal de laatste dingen weg die nog liggen voor de week erop. Negen van de tien keer ga ik met een lege mailbox het weekend in en ook zorg ik ervoor dat alle artikelen voor de volgende week uitgewerkt zijn. Werkzaamheden die nog zijn blijven liggen vanwege afspraken of iets dergelijks worden ook op vrijdag weggewerkt. Buiten de zomermaanden om heb ik op vrijdag ook nog vaak afspraken.

Zaterdag
Op zaterdag probeer ik altijd niet bezig te zijn met OMF, het is een echte vrije dag. Ik ga nóóit naar events in het weekend, deze dag is voor Tim.

Zondag
Op zondagochtend maak ik na het ontbijt en het huishouden altijd OMF’s Eetoverzicht. De rest van de dag probeer ik OMF ook weer links te laten liggen maar natuurlijk ben ik altijd wel bezig met social media. Hoewel dit wel onder werkzaamheden valt, zie ik dit niet heel erg als werk. Het is meer iets dat ik even snel tussendoor doe.

Dit was een beetje de basisopzet van mijn werkweek. Deadlines, persreizen en -evenementen daargelaten want die zijn er natuurlijk ook! In drukke tijden heb ik mazzel als ik één dag achter de computer kan zitten om alles weg te werken. Mail, comments (vragen van jullie), maar ook foto’s en artikelen schrijven natuurlijk. Ik vergelijk het werk van een blogger altijd het liefst met het werk van een hoofdredacteur van een tijdschrift. Ook wij bieden inspiratie, hebben te maken met deadlines en moeten blijven vernieuwen. Het grote verschil is alleen dat wij het alleen doen (of met een klein team), meer vrijheid hebben vanwege het persoonlijke aspect en makkelijker onze tijd kunnen indelen.

Het is een lang artikel geworden, bijna 1.500 woorden! Maar hopelijk heb ik een beetje antwoord kunnen geven op de vraag ‘Hoe ziet jouw werk eruit’? Vragen? Shoot!

Join the Conversation

 1. Jonna@Burgertrutjes says:

  Wow, wat een leuk artikel om te lezen! En iedereen maar denken dat het leven van een blogger super chill is ;-). Ik heb naast mijn blog ook een fulltime baan, daarom heb ik ervoor gekozen om de blog samen met mijn beste vriendin op te zetten. Kost erg veel tijd, maar we halen er super veel energie uit.

 2. Sandra says:

  Heel erg leuk om te lezen deze achter de schermen artikelen!

 3. MARIJKE says:

  Wat ontzettend leuk om te lezen hoe jouw week er ongeveer uit ziet. Knap hoor hoe je alles bij houd!

 4. Lilian says:

  Ontzettend leuk om dit te lezen. Je moet wel een kei in planning zijn en voldoende zelfdiscipline hebben om dit te kunnen doen. Maar ja, als je het graag doet helpt dat natuurlijk enorm mee.

 5. Catho says:

  wat een leuk artikel Sabine! Erg interessant die bts-posts :)

 6. Michelle says:

  Leuk om te lezen! En in tegenstelling tot wat veel mensen denken; zeker geen luie baan! ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close