Keukenweetjes #1

Iedereen heeft wel van die handigheidjes in de keuken. Van die oh, zit dat zo! dingen. Om te kunnen koken heb je helemaal niet altijd de meest dure spullen nodig en zeker niet de meeste kennis. Met een aantal huis, tuin en keukentips kom je vaak al een heel eind. Vandaag deel ik mijn keukenweetjes met jullie. Wie weet maakt het jouw tijd in de keuken iets makkelijker/aangenamer.

Rijst koken
Van huis uit leerde ik altijd dat je rijst zo’n acht minuten moest koken in ruim voldoende water en deze na het afgieten vijftien minuten moest laten staan om zo de perfecte fluffy rijst te krijgen. Jamie Oliver heeft mij -via de tv, helaas– een veel makkelijkere manier van rijst koken geleerd en sindsdien doe ik het altijd op deze manier.

  1. Zet de waterkoker vast aan met een flinke hoeveelheid water.
  2. Vul een kopje (grootte naar wens, afhankelijk van het aantal personen waarmee je eet) tot de rand met rijst en giet de rijst een pan.
  3. Zet het vuur aan zodra het water in de waterkoker kookt.
  4. Vul het kopje dat je zojuist hebt gebruikt twee keer tot de rand met water en giet dit water bij de rijst.
  5. Roer de rijst even los en draai het vuur laag zodra het water weer kookt.
  6. Doe de deksel op de pan en laat de rijst koken tot al het water is opgenomen.

Met deze methode heb je gegarandeerd de perfecte rijst en het kost je veel minder tijd!

Spuitzakken
Bij diverse groothandels kun je snoepzakken kopen. Jeweetwel, van die doorzichtige plastic puntzakken met witte opdruk die je doorgaans bij schepsnoep bakken ziet hangen. Voor € 11,00 kocht ik een pak van 200+ snoepzakken en sindsdien gebruik ik ze altijd als spuitzak. Knip een puntje er vanaf et voilá. Na gebruik gooi je ze gewoon weg, geen gedoe meer met afwassen. Mocht je nou niet aan zo’n batch snoepzakken kunnen komen, ook een pedaalemmerzak of plastic zak is altijd wel om te toveren naar spuitzak.

gaarheid van vleesDe perfecte biefstuk
Als je nog niet zo’n held bent in de keuken, kan ik me voorstellen dat het bakken van een biefstuk geen makkie voor je is. Zeker niet als jouw gasten ze ook nog eens op verschillende manieren geserveerd willen hebben. Tijdens het bakken van een biefstuk mag je nooit in het vlees prikken of snijden, hierdoor verliest het vlees vocht en wordt het taai, maar er is wel een andere manier om te checken of het biefstukje goed is. Dit doe je met behulp van het kussentje van je duim. Deze voelt namelijk hetzelfde aan als wanneer je in het vlees duwt! Op de afbeelding hierboven zie je hoe je de gaarheid van het vlees kunt checken.

  • Rauw: geopende ontspannen hand. Het vlees voelt zacht aan maar veert niet volledig terug.
  • Rare: toppen van duim en wijsvinger tegen elkaar. Het vlees wordt al iets steviger maar veert nog behoorlijk terug.
  • Medium-rare: toppen van duim en middelvinger tegen elkaar. Het vlees voelt nog iets steviger en veert minder terug.
  • Medium: toppen van duim en ringvinger tegen elkaar. Het vlees voelt steviger en veert nog maar heel iets terug.
  • Well done: toppen van duim en pink tegen elkaar. Het vlees is stevig en veert nog nauwelijks terug.

Koelkast – voorraadkast – diepvries?
Na het doen van de boodschappen komt altijd het ‘fijnste’ klusje: het inruimen. Waarbij het voor de meeste dingen vanzelfsprekend is waar je ze laat, is dit voor een hoop dingen niet zo. Eieren bijvoorbeeld, moeten die nu in de koelkast of erbuiten? En hoe zit het met tomaten? Een ezelsbruggetje voor jezelf: de manier waarop je ze gekocht hebt kun je ze ook het beste bewaren. Tomaten liggen in de supermarkt bijvoorbeeld buiten de koeling, deze kun je thuis dan ook het beste buiten de koeling bewaren. Zakken voorgesneden sla? In de supermarkt vind je ze in het koelschap en thuis gaan ze dus de koelkast in. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen op de regel, maar hier staan vaak instructies voor aangegeven op de verpakking. Toen ik laatst asperges kocht in de supermarkt bijvoorbeeld, stond er duidelijk op de verpakking ‘bewaar de asperges na aanschaf in de koelkast’. Mocht je er dan echt niet uitkomen is daar altijd nog Twitter waar je het kunt vragen en anders doe je gewoon wat jou het beste lijkt. Pakt het verkeerd uit, dan weet je dat ook weer voor de volgende keer!

So far mijn eerste Keukenweetjes artikel, wie weet volgen er nog meerdere.

Wat zijn jouw beste keukentips?

Join the Conversation

  1. Josianne says:

    Die biefstuk tip vind ik heeeel handig! Kan ik mooi aan m’n vriend laten zien zodat het nooit meer mis gaat haha.

  2. Joyce says:

    Handige tips, vooral die met de rijst!

  3. Daniëlle says:

    Handig! Ik leg de boodschappen ook vaak thuis zoals ze in de supermarkt staan, behalve als er anders aangegeven staat.

  4. Ashleey says:

    Heel handige tips! Heb ik zeker iets aan :)

  5. Roxanne says:

    handige tips!

  6. DoorEten says:

    Makkelijke he, rijst droogkoken? Ik vind dit altijd de fijnste manier.
    Voor lekker droge rijst (bv voor nasi, al doe ik het altijd) moet je niet de verhouding 1 op 2 maar 1 op 1,5 aanhouden, oftewel 1 kopje rijst en 1,5 kopje water

    Groetjes Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close