Karamelbars met gezouten pinda’s

Een tijdje terug waren vriendinnetje Nanda en ik een weekendje in Zeeland. Tijdens een culinaire stadswandeling in Middelburg kocht ik bij een leuk koffietentje een karamelreep met gezouten pinda’s. Ik vond het érg lekker en besloot het idee om te toveren in een recept voor Ohmyfoodness. Deze karamelbars met gezouten pinda’s zijn zó lekker. Zachte, chewy koek met een laag zoete karamel, afgetopt met gezouten pinda’s. Vooral de combinatie van zoet en zout is verrukkelijk en knapperige pinda’s gaan zo goed samen met de zachte karamel. Topper hoor dit recept! Bewaar de repen wel in de koelkast, anders smelt de karamel van de koek af en hoewel dat, als het een beetje gebeurt, heel lekker is, wil je wel wat overhouden.

Karamelbars met gezouten pinda's

5 van 1 stem

Karamelbars met gezouten pinda's

De combinatie van zoet en zout is altijd goed. Deze karamelbars met gezouten pinda's zijn dan ook onwijs lekker. Zacht, chewy maar toch krokant dankzij de pinda's. Om je vingers bij af te likken!
Porties16 stuks
Moeilijkheidsgraad gemakkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Opstijven 2 uur
Totale tijd 3 uur 5 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 week

Benodigdheden

  • vierkante bakvorm van 20x20 cm

Ingrediënten

Koek

  • 225 g boter - zacht
  • 100 g kristalsuiker
  • 75 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 g bloem
  • snuf zout

Karamel

  • 150 g boter
  • 1 blik gecondenseerde melk - 400 g
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker

En verder

  • 150 g gezouten pinda's

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop voor de koeklaag de boter met de suikers zacht. Voeg dan het vanille-extract, de bloem en het zout toe en kneed het geheel tot een egaal koekdeeg.
  • Verspreid het deeg in een evenredige laag over de bodem van de bakvorm en bak de koek in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
  • Laat de koek afkoelen terwijl je de karamel maakt.
  • Doe alle ingrediënten voor de karamel in een pannetje en breng het geheel al roerend aan de kook. Kook ongeveer 10-15 minuten al roerend door.
  • Schenk de karamel op de koek in de bakvorm en laat de bakvorm 30 min op kamertemperatuur staan.
  • Verdeel de gezouten pinda's over de karamel en zet de bakvorm nog 1,5 - 2 uur in de koelkast zodat de karamel wat kan opstijven.
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: gezouten karamel, gezouten pinda's, karamelbars, karamelrepen, shortbread, zoete snack

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Karamelbars met gezouten pinda's

Join the Conversation

  1. Ik moest onder dit recept reageren. Niemand heeft deze koek nog de hemel in geprezen en dat verdient dit recept echt! Dus bij deze: probeer dit, dit is heerlijk! Die combinatie van karamel met zoute pinda’s…. Niet normaal lekker. En heel simpel om te maken. Doen dus.

    1. Sabine Author says:

      Hahahah! Bedankt voor je leuke reactie ;-) Lekker is ‘ie he?

  2. Hoe leuk! Ik kom net uit Middelburg, heb daar in dat leuke koffietentje zitten smullen van deze pinda karamelkoek. Thuisgekomen gelijk een recept gezocht en… heb jij dit vanuit dezelfde inspiratie helaaml voor elkaar, dank!!

    1. Sabine Author says:

      Hahah, hoe toevallig is dat! Lekker zijn ze he?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close