Ajam pangang uit de slowcooker

Jaaa, daar is weer een nieuw slowcooker recept! Deze keer laat ik je zien hoe je Ajam pangang uit de slowcooker kunt maken. Súper simpel. In mijn eerste Slowcookerboek staat al een recept voor Babi Pangang, gemaakt met varkensvlees dus. Dat gerecht valt altijd goed in de smaak maar zelf maak ik hem ’t liefst met kip. En eigenlijk gaat dat op precies dezelfde manier, je moet alleen de kooktijd een beetje aanpassen.

Ajam pangang

Ajam pangang – wat is het precies?

Technisch gezien is dit geen echte Ajam pangang. Het mag de naam ‘pangang’ niet dragen, want dat betekent letterlijk ‘geroosterd’. En deze Ajam pangang uit de slowcooker is natuurlijk niet geroosterd. Maar goed, zie daar maar eens een geschiktere naam voor te bedenken en bovendien weet ik zeker dat de smaken van dit gerecht je wel aan Babi of Ajam pangang doen denken.

Ajam is overigens de vertaling van kip, Babi van varkensvlees. Dan weet je ook weer wat daar het verschil tussen is.

Technisch gezien zou dit gerecht dus geroosterd vlees in een zoetzure saus moeten zijn, vaak geserveerd met iets van atjar. In het geval van de slowcooker is het meer een stoofgerechtje, maar wel met dezelfde smaken.

Ajam pangang zoals bij de Chinees

Ajam pangang zoals bij de Chinees wordt vaak geserveerd op een bedje van atjar. Dat heb ik hier ook gedaan want de frisse, zoetzure smaak van de atjar tjampoer gaat heel goed samen met de intense smaak van de ajam pangang saus.

Ik ben gek op de Ajam pangang van de Chinees, maar de smaak van onderstaand recept is wel een klein beetje anders. Ik vind het altijd moeilijk te omschrijven, maar waar de saus van de Chinees wat lichter en zoeter van smaak is, is de saus van de Ajam pangang uit de slowcooker want intenser en iets zuriger van smaak. Beide heel erg lekker hoor.

Ajam pangang is meestal niet pittig, maar als je dit wel wilt dan kun je ervoor kiezen om een theelepel sambal oelek aan de saus toe te voegen. Dit zorgt voor precies genoeg pit, zonder extreem te overheersen.

En mocht je er niet op tegen zijn: een heel klein lepeltje vetsin zorgt er tevens voor dat de smaak van dit gerecht dichter in de buurt komt bij die van de Chinees.

Mocht je graag eten zoals bij de Chinees willen eten maar dit zelf willen maken, dan passen onderstaande gerechten goed bij deze Ajam pangang:

We kunnen bijna ons eigen Chinees-Indisch restaurant wel beginnen, vind je niet? Haha.

slowcooker ajam pangang

Ajam pangang slowcooker recept

Goed, maar even terug naar dit Ajam pangang slowcooker recept. Die is namelijk súper eenvoudig om te maken en kost je hooguit 10 minuten om voor te bereiden.

Ik gebruikte kipdijfilet in plaats van kipfilet om te voorkomen dat het vlees uitdroogt en in plaats van de kip alvast in reepjes te snijden, deed ik dit pas naderhand. Door hele kipdijfilet te gebruiken heeft het gerecht ongeveer een uurtje of 3 nodig op standje Low in de slowcooker. Als je het nog sneller klaar wilt hebben dan is 1,5 uur op High waarschijnlijk ook voldoende.

Wentel de kipdijfilet door de maizena, maar zorg ervoor dat overtollige maizena wordt afgeklopt. Je wilt de maizena straks namelijk niet meer proeven, maar het moet er wel voor zorgen dat de kip extra mals blijft en de saus indikt. Een dun laagje is dus meer dan voldoende.

Als je dat hebt gedaan hoef je enkel de kip nog maar in de pot van de slowcooker te leggen. Voeg hier de ui en knoflook aan toe, aanfruiten is niet per se nodig, en schenk alle ingrediënten voor de saus erbij. Je zult merken dat na 3 uur op stand Low de kip goed gaar is geworden en de Ajam pangang saus vanzelf is ingedikt. Lang leve de maizena!

Schep de nog warme Ajam pangang direct over de Atjar tjampoer zodat de smaken kunnen mengen. Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

ajam pangang zoals bij de chinees
No ratings yet

Ajam pangang uit de slowcooker

Ik ben DOL op Ajam pangang en hoewel het eigenlijk niet hoort, maak ik het 't liefst klaar in de slowcooker. Je hebt er dan geen omkijken naar en de smaak wordt top.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • slowcooker

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 2 el maizena
  • 1 ui – fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook – geperst

Pangang saus

  • 1 tl verse gember
  • 2 el sojasaus
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el tomatenpuree
  • 4 el donkerbruine basterdsuiker
  • 4 el tomatenketchup
  • sap van 1/2 citroen
  • 100 ml water

En verder

  • 250 g Atjar tjampoer
  • peper en zout

Instructies

  • Wentel de kipfilet door de maizena en leg de kip samen met de knoflook en ui in de pot van de slowcooker.
  • Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar en schenk deze in de pot van de slowcooker.
  • Gaar de ajam pangang 3 uur op stand Low en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de atjar in een schaal en schep hier de ajam pangang bovenop. Serveer direct.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: ajam pangang, kip uit de slowcooker, kipgerecht, slowcooker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close