Altijd als ik vlees bij de online slagerij bestel, bestel ik 1 – 1,5 kg buikspek mee. We zijn thuis dól op buikspek en ik maak het graag op verschillende manieren klaar. Deze zoete buikspekblokjes van de barbecue zijn groot favoriet bij ons thuis, maar ook het Vietnamees gekarameliseerde buikspek van Emma uit Amazing Asia staat regelmatig op tafel.
Al heel lang stond er een recept uit de slowcooker op mijn wensenlijstje en EINDELIJK maakte ik dan dit plakkerige buikspek uit de slowcooker. Heerlijk mals, zacht en perfect om te serveren met geurige rijst en groenten als broccoli of aubergine of om in bao’s te stoppen.
Zoals vaak het geval is met dit soort recepten, dook ik mijn voorraadkast in om te kijken wat ik zoal in huis had om een lekkere smaak aan het vlees mee te geven. Uiteindelijk werd dit een mixje van sojasauzen, ketjap, honing en mirin.
De laatste tijd wordt me regelmatig gevraagd wat nou precies het verschil is tussen donkere sojasaus en normale sojasaus, dus hierbij leg ik het even kort uit:
- Lichte sojasaus is de sojasaus zoals de meesten van ons ‘m kennen. Ik gebruik zelf altijd enkel het woord ‘sojasaus’ om deze soort aan te duiden; het is de sojasaus die ook bij sushi wordt geserveerd. In eerste instantie lijkt dit soort sojasaus natuurlijk niet echt licht, maar als je goed kijkt zul je zien dat lichte sojasaus meer bruinig is en ook een beetje doorzichtig.
- Donkere sojasaus daarentegen is een stuk donkerder van kleur en is ook een stuk dikker. Nog niet zo dik als ketjap (verwar deze twee niet met elkaar; donkere sojasaus is écht iets anders!) maar wel dikker dan lichte sojasaus. De smaak van donkere sojasaus is wat meer complex en koud is het ook niet zo lekker. Donkere sojasaus voeg je dan ook alleen aan warme gerechten toe.
Donkere sojasaus koop je bij de toko; ik gebruik zelf eigenlijk altijd de sojasaus van Pearl River Bridge, maar de grotere supermarkt verkoopt het ook van het merk Lee Kum Kee. Die is ook hartstikke prima voor dit plakkerige buikspek uit de slowcooker.
De magie van de Slowcooker
Op een normaal gasfornuis of een inductiekookplaat is het soms best een uitdaging om een gerecht langzaam te koken. Met een slowcooker is dit een fluitje van een cent.
Buikspek is dankzij de perfecte verhouding van mager vlees en zachte vetlagen ideaal om in de slowcooker te bereiden. Je krijgt plakkerig, zacht buikspek zonder dat je veel hoeft op te letten!
De marinade met sojasaus en honing voegt nog een heerlijke explosie van smaak toe aan het buikspek. De garingstijd van buikspek in de slowcooker hangt af van het gerecht. Voor dit recept gaarde ik het buikspek 4 á 5 uur op HIGH in de slowcooker. Als je de slowcooker op een lage stand zet zou ik 7 á 8 uur aanhouden.
Heb je nog veel buikspek over? Je kunt het in een afgesloten verpakking 3 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft het wel tot 3 maanden goed!
Voorbereiden van buikspek voordat het de slowcooker in gaat
Het is niet noodzakelijk om buikspek vooraf aan te braden, maar sommige mensen doen dit om extra smaak toe te voegen.
Soms hoor ik mensen weleens zeggen dat ze buikspek te vettig vinden. Het kan helpen om het vet in te snijden voordat het vlees in de slowcooker gaat. Of kies ervoor om het vetgedeelte naar boven te leggen in de slowcooker.
Je hoeft het buikspek niet halverwege de garingstijd om te draaien, maar het kan helpen om de smaken gelijkmatig te verdelen. Ik zou zeggen dat dit absoluut niet noodzakelijk is!
Waar kun je dit plakkerige buikspek uit de slowcooker mee serveren?
Rijst en groenten: Serveer dit plakkerige buikspek met gestoomde rijst en geroerbakte groenten.
Taco’s of broodjes: Gebruik het als vulling voor taco’s of broodjes.
Koolsalade: Een frisse koolsalade met een romige dressing is een uitstekende tegenhanger voor het rijke buikspek. Probeer een Aziatische koolsalade met een dressing op basis van sojasaus, sesamolie, en gember voor extra smaak.
Kimchi: Kimchi is een gefermenteerde Koreaanse bijgerecht van ingemaakte kool en andere groenten. Het heeft een pittige en pittige smaak die goed samengaat met het vettige buikspek.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Plakkerig buikspek uit de slowcooker
Benodigdheden
- slowcooker
Ingrediënten
- 1 kg buikspek zonder zwoerd – in blokjes van 3×3 cm
- 6 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 ui – gesnipperd
- 1 cm gember – in plakjes
- 4 el lichte sojasaus
- 3 el donkere sojasaus
- 2 el ketjap manis
- 2 el donkerbruine basterdsuiker
- 1 el honing
- 50 ml mirin
Instructies
- Verwarm een koekenpan op de kookplaat en bak hierin de blokjes buikspek op hoog vuur goudbruin. Haal het spek uit de pan en fruit de knoflook, ui en gember in het overgebleven bakvet aan.
- Doe het vlees samen met de knoflook, ui en gember in de pot van de slowcooker.
- Roer alle overige ingrediënten door elkaar en schenk dit over het vlees in de pot.
- Gaar het vlees 4 – 5 uur op HIGH tot het lekker zacht is.
- Schep het vlees uit de pot en kook eventueel de saus tot de helft in. Schep het vlees weer door de ingekookte saus.
Moet de buikspek “onder water staan” in de slowcooker? De marinade lukt me daarvoor te weinig. Moet ik het dan aanvullen met water?
Nee hoor, dat hoeft niet! Je kunt het vlees eventueel halverwege een keertje omscheppen.
Hoi Sabine, Ik wil graag dit gerecht maken. Moet de buikspek gebakken worden met boter of olie? en als ik de boodschappen in mijn mandje doe krijg ik 2x dezelfde sojasaus. is het erg om 1 soort sojasaus te gebruiken?
Je bakt de buikspek zonder vet in de koekenpan. Het vlees is van zichzelf al vet genoeg! Wat betreft de sojasaus: donkere sojasaus zorgt wel echt voor veel maak. Als je je winkelmandje hebt gevuld kun je op het knopje met de twee pijltjes drukken om een ingrediënt te vervangen. Als je dan zoekt op “Lee Kum Kee dark soy sauce”, kun je hem toevoegen aan je winkelmandje.
Hoi, kook je de saus in, in de slowcooker of doe je dit in een pannetje?
Thx vr de hulp
Hoi, wil dit recept eens gaan proberen. Waarom wordt het vlees van te voren in blokjes gesneden? Kun je het niet in z’n geheel bakken en in de slowcooker doen?
Omdat dan ieder stukje vlees wordt voorzien van een plakkerig laagje. Als je het hele stuk in de slowcooker doet, heb je maar een klein deel dat plakkerig is en de rest is ‘gewoon’ varkensvlees. Kan wel, ik vind het alleen veel minder lekker.
Hmmm – helaas heb ik me keurig aan het recept gehouden! Ik dacht, ik doe 7 uur laag! Heel de spek is zwart, op een aantal spekjes na :S.
Ik denk dat 7 uur laag geen goede combi is. Na 4 a 5 uur laag was er nog niks aan de hand, denk dat ze er toen ongeveer uit moesten! (ik had dan de helft gebruikt, halve kilo en dus ook de helft van de andere ingredienten)
Of nog andere tips
Maar… eigenlijk heb je je dus helemaal niet aan het recept gehouden? Je gebruikt de helft minder (wat niet zomaar kan want een slowcooker werkt het beste als deze voor 3/4 gevuld is) en je hebt een andere stand aangehouden dan aangegeven?
Vandaag voor de tweede keer buikspek gemaakt mbv dit recept. Héérlijk! Blijft een van mijn favoriete recepten uit de slowcooker.
Wat fijn!
Ik heb geen slowcooker. Kan ik het ook in een gietijzeren pan maken en dan laten sudderen?
Ja hoor, zeker! Al heeft het dan wel aanzienlijk minder tijd nodig. Ik denk dat je dan met 1,5 – 2 uur sudderen al een heel eind bent.
Hi! Ik wil dit voor kerst maken in de slowcooker maar heb meerdere recepten voor een soort buffet. Als ik dit een dag van te voren maak hoe kan ik het dan het beste opwarmen zodat het mals en sticky blijft?
Even kort in de pan of je zet de slowcooker gewoon nog weer een uurtje op high. Door de marinade blijft het wel plakkerig.
Hoi Sabine.
Vraagje: welk formaat slowcooker wordt voor dit recept gebruikt? Ik heb er één van 6,5L. Dan weet ik of ik het recept moet aanpassen of niet. Bedankt alvast!
Klopt qua tijd en hoeveelheid een aanpassing. Maar qua hoeveelheid kan, want je kan hierboven het recept naar 3 personen aanpassen. Qua tijd kan dat eigenlijk meestal met elk recept. Wat normaal gesproken met een slowcooker 4 uur high kan, kan met laag 7 a 8 uur. Dit in ieder geval niet! ;). En het gerecht staat standaard op 6 personen, maar had hem aangepast na 3 personen. Nu vandaag weer aan het maken voor 3 personen, na 2 a 2,5 uur is die met die hoeveelheid (500 gram) goed.
Maar heb dat nog nooit gehad met een recept. Altijd als ik iets minder doe, koekt die niet aan. En ook qua tijd kan ik vaak hetzelfde aanhouden!