Plakkerig buikspek uit de slowcooker

Altijd als ik vlees bij de online slagerij bestel, bestel ik 1 – 1,5 kg buikspek mee. We zijn thuis dól op buikspek en ik maak het graag op verschillende manieren klaar. Deze zoete buikspekblokjes van de barbecue zijn groot favoriet bij ons thuis, maar ook het Vietnamees gekarameliseerde buikspek van Emma uit Amazing Asia staat regelmatig op tafel. Al heel lang stond er een recept uit de slowcooker op mijn wensenlijstje en EINDELIJK maakte ik dan dit plakkerige buikspek uit de slowcooker. Heerlijk mals, zacht en perfect om te serveren met geurige rijst en groenten als broccoli of aubergine of om in bao’s te stoppen.

Zoals vaak het geval is met dit soort recepten, dook ik mijn voorraadkast in om te kijken wat ik zoal in huis had om een lekkere smaak aan het vlees mee te geven. Uiteindelijk werd dit een mixje van sojasauzen, ketjap, honing en mirin.

De laatste tijd wordt me regelmatig gevraagd wat nou precies het verschil is tussen donkere sojasaus en normale sojasaus, dus hierbij leg ik het even kort uit:

  • Lichte sojasaus is de sojasaus zoals de meesten van ons ‘m kennen. Ik gebruik zelf altijd enkel het woord ‘sojasaus’ om deze soort aan te duiden; het is de sojasaus die ook bij sushi wordt geserveerd. In eerste instantie lijkt dit soort sojasaus natuurlijk niet echt licht, maar als je goed kijkt zul je zien dat lichte sojasaus meer bruinig is en ook een beetje doorzichtig.
  • Donkere sojasaus daarentegen is een stuk donkerder van kleur en is ook een stuk dikker. Nog niet zo dik als ketjap (verwar deze twee niet met elkaar; donkere sojasaus is écht iets anders!) maar wel dikker dan lichte sojasaus. De smaak van donkere sojasaus is wat meer complex en koud is het ook niet zo lekker. Donkere sojasaus voeg je dan ook alleen aan warme gerechten toe.

Donkere sojasaus koop je bij de toko; ik gebruik zelf eigenlijk altijd de sojasaus van Pearl River Bridge, maar de grotere supermarkt verkoopt het ook van het merk Lee Kum Kee. Die is ook hartstikke prima voor dit plakkerige buikspek uit de slowcooker.

Plakkerig buikspek uit de slowcooker
Plakkerig buikspek uit de slowcooker

 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Plakkerig buikspek uit de slowcooker
4.44 van 16 stemmen

Plakkerig buikspek uit de slowcooker

Pak de slowcooker er maar bij want deze keer maken we er buikspek in. Het vlees wordt er heerlijk zacht van en is perfect om te eten met geurige rijst en gewokte groenten.
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 4 uur 30 minuten
Totale tijd 4 uur 50 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen in de koelkast, 3 maanden in de vriezer

Benodigdheden

  • slowcooker

Ingrediënten

  • 1 kg buikspek zonder zwoerd – in blokjes van 3×3 cm
  • 6 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 ui – gesnipperd
  • 1 cm gember – in plakjes
  • 4 el lichte sojasaus
  • 3 el donkere sojasaus
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el honing
  • 50 ml mirin

Instructies

  • Verwarm een koekenpan op de kookplaat en bak hierin de blokjes buikspek op hoog vuur goudbruin. Haal het spek uit de pan en fruit de knoflook, ui en gember in het overgebleven bakvet aan.
  • Doe het vlees samen met de knoflook, ui en gember in de pot van de slowcooker.
  • Roer alle overige ingrediënten door elkaar en schenk dit over het vlees in de pot.
  • Gaar het vlees 4 – 5 uur op HIGH tot het lekker zacht is.
  • Schep het vlees uit de pot en kook eventueel de saus tot de helft in. Schep het vlees weer door de ingekookte saus.
Gang: vlees
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: buikspek, crockpot, plakkerige buikspek, slowcooker, spekblokjes, vlees, zoet vlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close