Ik gooi het er direct maar even in: deze zwarte peperkip is niet per se geschikt voor jonge kinderen. Het gerecht is door toevoeging van een flinke hoeveelheid zwarte peper, vandaar ook de naam!, vrij scherp namelijk. Niet scherp als in pittig en heet en dat je er de volgende ochtend weer last van krijgt, maar scherp. Ik vind het mondgevoel van scherpte anders dan dat van hitte en ik heb geen idee hoe ik het uit moet leggen, haha! Heb je wel eens per ongeluk een grof peperkorreltje doorgebeten? Dát is scherpte. Eet je een rode peper dan ga je snotteren, brandt je tong etc; dat is hitte.
Hoe dan ook: voor liefhebbers van scherpte: deze zwarte peperkip is ongelofelijk lekker. De kippendijen zijn heerlijk mals, het sausje dik en plakkerig en die trekt zo heerlijk in de gekookte rijst. Want dat eet je hier bij voorkeur wel bij! Voorheen was ik altijd iets meer een liefhebber van noedels, maar dat is de afgelopen jaren een beetje anders geworden. Tegenwoordig vind ik het heerlijk om sausachtige gerechten te maken waarvan de saus zo heerlijk in de rijst kan trekken. YUM, smaakbommetje!
Het maken van dit gerecht is een fluitje van een cent; zoals dat eigenlijk met ieder wokgerecht is. Je mikt namelijk alle ingrediënten in één pan, schenkt het woksausje erbij en de warmte van de pan doet eigenlijk al het werk voor je. Dat maakt het wat mij betreft een perfecte maaltijd voor een doordeweekse dag!
Qua groenten heb ik deze zwarte peperkip vrij simpel gehouden omdat alles moest draaien om de kip en de saus. Ik sneed er een rode paprika doorheen en een ui in grove stukken, maar dat was het dan ook. Mocht je toch iets meer groente-inname willen hebben, dan werken kleine broccoliroosjes ook erg goed in dit gerecht. Qua looks lijkt dit gerecht heel erg op mijn kip in zwarte bonensaus, maar geloof mij: de smaak is héél anders!
Zwarte peperkip
Ingrediënten
- 500 g kipdijfilet - in blokjes
- 2 el sojasaus
- 2 el maizena
- 1/2 tl gemberpoeder
- 4 teentjes knoflook - geperst
- 1 ui - in grove stukken
- 1 rode paprika - in blokjes
Zwarte peper woksaus
- 5 el honing
- 2 el rijstazijn
- 2 tl zwarte peper
- 3 el sojasaus
- 1 el donkere sojasaus
- 3 el oestersaus
- 1 tl vissaus
Instructies
- Doe de blokjes kipfilet in een kom en voeg hier de sojasaus, maizena en gemberpoeder aan toe. Schep het geheel goed om en laat de kip eventjes staan.
- Verhit een beetje olie in een wokpan en bak hierin de kip rondom goudbruin.
- Voeg dan de knoflook, ui en paprika mee en wok het gerecht al omscheppend tot de paprika zacht wordt.
- Roer alle ingrediënten voor de woksaus door elkaar en schenk de woksaus bij de andere ingrediënten in de pan.
- Roer goed door en laat 5 minuten op hoog vuur bubbelen.
- Serveer de zwarte peperkip met rijst.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Wat is het verschil tussen sojasaus en donkere sojasaus
Ik zal er eens een artikel over schrijven. Maar donkere sojasaus is dikker, niet geschikt om koud te eten en iets zoeter. Het is geen ketjap! (Lichte) sojasaus is de sojasaus die we allemaal kennen en geserveerd wordt bij bijv. de sushi.
Al heel lang op zoek na een goede zwarte pepersaus en deze gisteren voor het eerst gemaakt en wat was die heerlijk.
Deze blijft zeker terugkomen bij de maaltijden.
Evelien