Ik zit de laatste weken een beetje in een ricotta-vibe. Dat wil zeggen: ik maak regelmatig gerechten met ricotta en dat terwijl ik het voorheen vrijwel nooit in huis had. Maf eigenlijk, want ik vind het een hartstikke lekker ingrediënt om gerechten mee te verrijken. In het recept van vandaag staat de ricotta echt in het middelpunt van de belangstelling; ik maakte namelijk ricotta gnocchi met salieboter. Normaal gesproken wordt gnocchi gemaakt van aardappels en bloem, maar aan dit recept komen geen aardappelen te pas. De gnocchi zelf wordt gemaakt met slechts drie ingrediënten en is boterzacht, zo ongelofelijk lekker!
Welke ricotta?
In principe maakt het niet zoveel uit welke ricotta je gebruikt voor deze gnocchi. Wat wel fijn is, is als je de ricotta een beetje laat uitlekken voordat je het mengt met ei en bloem. Ricotta is een hele vochtige kaas en hoewel je dit prima tegen kunt gaan met een beetje meer bloem, is het wel fijn als het gnocchi-deeg uiteindelijk te kneden is. Gewoon even overhevelen van bakje naar een zeef zodat het water kan weglopen is voldoende.
Salieboter
Als ik het helemaal correct zou doen zou ik het gebruinde salieboter moeten noemen. Ik mikte namelijk niet zomaar salieblaadjes in de gesmolten boter maar liet de boter eerst een beetje karameliseren tot ‘ie mooi bruin en zwart gespikkeld werd. Dit zorgt namelijk voor zóveel meer smaak. Door vervolgens de salieblaadjes fijn te snijden en even mee te sudderen in de bruine boter, samen met een teentje knoflook krijg je een gruwelijk lekkere ‘saus’.
Geloof mij: meer dan gnocchi en salieboter heb je echt niet nodig voor dit gerecht. Het is juist zo perfect in zijn eenvoud. Mocht je er dan toch graag groenten bij willen eten, maak dan een frisse salade en serveer die naast de gnocchi, maar voeg geen groenten of vlees aan de gnocchi zelf toe.
P.S: de salieboter uit dit recept is ook heel lekker met normale gnocchi.
Ricotta gnocchi met salieboter
Ingrediënten
Voor de gnocchi:
- 500 g ricotta
- 1 ei
- 150 g bloem
- peper en zout
Voor de bruine salieboter:
- 100 g ongezouten roomboter
- 1 teentje knoflook - fijngehakt of geperst
- 15 g salieblaadjes - fijngesneden
Instructies
- Laat de ricotta uitlekken en doe deze samen met het ei, bloem, peper en zout in een kom. Kneed het geheel tot een zacht en soepel deeg.
- Bebloem het aanrecht en verdeel het ricotta deeg in stukken. Rol ieder stuk uit tot een lange rol van ongeveer 2 cm dik.
- Snijd de rollen gnocchi-deeg in stukjes van ong. 1 cm breed.
- Smelt de boter in een steelpan en verwarm na het smelten nog even door tot de boter een karamelkleur en zwarte spikkels krijgt.
- Voeg de knoflook en salieblaadjes aan de boter toe en verwarm nog even door.
- Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de gnocchi in 4 minuten gaar.
- Schep de gekookte gnocchi bij de bruine boter in de pan en schep goed om. Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.