Gegrilde groenten zijn voor mij altijd ideaal om snel te serveren bij een gerecht waar zelf niet zoveel groenten in gaan. Zoals jullie weten ben ik nogal van de simpele pasta’s, denk bijvoorbeeld aan deze tagliatelle met knoflookroomsaus, en gegrilde groenten zijn dan perfect om daarbij te serveren! Met name als het weer wat herfstiger wordt en je niet zoveel zin meer hebt in een frisse salade. Maar simpele gegrilde groenten zijn soms ook maar… simpel. Mocht je nou een keer zin hebben in iets meer smaak, iets meer body, dan zijn deze gegrilde groenten met halloumi en chimichurri echt een aanrader. Zo lekker dat je ze ook gewoon lekker met een vers stokbroodje kunt eten bijvoorbeeld.
Chimichurri
Chimichurri is een saus cq. marinade die veel wordt gebruikt in de Argentijnse keuken, vaak in combinatie met een gegrild stuk rood vlees. De basis bestaat altijd uit olie en azijn, aangevuld met in ieder geval peterselie en knoflook. Maar zoals met vrijwel iedere marinade kun je ook met chimichurri lekker variëren. Zo vind ik het altijd lekker om er een rode peper aan toe te voegen voor extra pit en gebruik ik lekker veel knoflook.
Fun fact: chimichurri zo proeven vind ik niet zoveel aan, ik vind het dan vaak veel te heftig of pittig. Maar als de marinade in aanraking komt met warme ingrediënten, wordt het ineens de perfecte smaakmaker.
Gegrilde groenten met halloumi & chimichurri
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- hakmolentje of foodprocessor
Ingrediënten
Gegrilde groenten
- 1 aubergine - in plakken
- 1 courgette - in plakken
- 1 rode paprika - in grove stukken
- 1 gele paprika - in stukken
- 100 g groene aspergetips
- 100 g cherrytomaatjes
- 1 el olijfolie
Chimichurri
- 15 g verse peterselie
- 1 el verse oregano
- 2 el rode wijnazijn
- 5 el extra vergine olijfolie
- 4 teentjes knoflook - gepeld
- 1 rode peper - zaadjes verwijderd
- 1/2 tl grof zout
En verder
- 200 g halloumi - in blokjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Spreid de groenten uit over de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Grill de groenten in het midden van de oven in 25-30 minuten zacht.
- Doe voor de chimichurri alle ingrediënten in een hakmolentje en maal dit tot een fijne marinade.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de halloumi tot de kaas goudbruin kleurt.
- Schep de gegrilde groenten op een bord en verdeel hier de chimichurri en halloumi overheen. Serveer direct.
Heb je zin in nog meer lekkere bijgerechten?
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.