Kleffe Kokos-banaancake

Zo heel af en toe moet ik wel om mezelf lachen hoor. Er was een aantal weken geleden bijvoorbeeld een dag dat ik onwijs veel zin had om een cake te bakken. Nu had ik al tijden twee blikken gecondenseerde kokosmelk in de voorraadkast staan en daar wilde ik toch écht iets mee doen. Uiteindelijk is daar dit recept voor kleffe kokos-banaancake uit komen rollen want ik had ook nog wat bananen liggen. Na het bakken van de cake was ik te gulzig en proefde ik al een stuk voordat de cake goed was afgekoeld. Oordeel? Joah, wel lekker maar niet OMF-waardig in mijn optiek. Ik besloot dan ook geen foto’s te maken van de cake en hem gewoon te bewaren als snackje voor tussendoor.

En toen proefde ik de cake de volgende dag, compleet afgekoeld waardoor de cake de kans had gekregen om alle smaken goed tot z’n recht te laten komen. En wauw, moest ik mijn mening even drastisch bij stellen! Waar ik eerst dacht dat de kokossmaak niet voldoende aanwezig was is dit zeker wel het geval wanneer de cake volledig is afgekoeld. Daarnaast zorgt de gecondenseerde kokosmelk (verkrijgbaar bij Jumbo en grotere vestigingen van Albert Heijn!) voor een lekker kleffe cake, héél erg lekker. De banaan op de cake is een fijne toevoeging, maakt ‘m net even iets minder saai en bovendien ook knap van uiterlijk. Uiteindelijk ben ik toch nog op de grond gaan zitten (dé plek waar ik al mijn foodfoto’s maak) en heb ik foto’s gemaakt van deze cake. Want je moet hem eigenlijk gewoon eens gemaakt hebben.

Kleffe kokos-banaancake

4 van 2 stemmen

Kleffe Kokos-banaancake

Porties1 cake (30 cm)

Ingrediënten

 • 225 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
 • 100 gr kristalsuiker
 • 1 tl vanille-aroma
 • 3 eieren
 • 250 gr gecondenseerde kokosmelk
 • 200 gr patentbloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 50 gr geraspte kokos
 • snuf zout
 • 1 banaan gehalveerd

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakeblik goed in of bekleed deze met een vel bakpapier.
 • Doe de boter samen met de suiker in een kom en klop dit luchtig. Voeg de vanille-aroma toe en vervolgens een voor een de eieren. Klop na toevoeging van ieder ei alles door tot een egaal mengsel.
 • Schenk de gecondenseerde kokosmelk in de beslagkom en spatel dit even goed door. Doe daarna alle droge ingrediënten in de kom. Spatel het geheel tot een egaal cakebeslag en stort dit in het ingevette cakeblik.
 • Duw de twee helften banaan bovenin het cakebeslag.
 • Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar tot een satéprikker schoon uit de cake komt. Let erop dat deze cake de neiging heeft om snel bruin te kleuren aan de bovenkant. Ik heb hem zelf na ongeveer 20 minuten bakken afgedekt met een vel aluminiumfolie.
 • Laat de cake na het bakken 5 minuten in de vorm afkoelen en vervolgens volledig op een taartrooster.
 • Bewaar de cake luchtdicht buiten de koelkast. Door de banaan bovenop is de cake niet héél lang houdbaar, maar een dag of drie - mits goed verpakt - moet lukken.

Join the Conversation

 1. TessaC says:

  Een blikje gecondenseerde kokosmelk heb ik nog niet gespot, ik ga toch maar eens op zoek! Lijkt me heerlijk en een leuke twist aan een cake. Thanx voor de inspiratie

  1. Elize says:

   Ze staan, gek genoeg, bij de Albert Heijn vaak bij de kokosmelk/Aziatische ingrediënten. Althans, dat was hier tot voor kort in ieder het geval :)

   Klinkt lekker, die cake!

 2. Grace says:

  Heerlijk! Gisteren gebakken met ananas i.p.v. banaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close