Laatst hadden Sabine en ik een afspraak in Amsterdam bij de uitgever van Sabine haar 2e boek, Reishonger. Omdat we lekker veel te bespreken hadden en daarna best wel toe waren aan een goede lunch, liepen we met zijn drieën naar 1 van de gezellige lunchplekjes vlakbij het pand van Nieuw Amsterdam. We kozen voor Soep Enzo, een hele toffe plek waar je je lunch zelf kunt samenstellen door simpelweg aan te wijzen wat je lekker lijkt. Alles staat namelijk klaar op een grote bar en is vers bereid. Er was couscous, linzensalade, gemarineerde tomaatjes, geroosterde groenten, zoete aardappel en nog veel meer.
Verrassend lekker
We namen een beetje van alles en alles was lekker, maar door de zoete aardappelsalade werden Sabine en ik aangenaam verrast en we besloten allebei deze zelf eens te maken. Ik heb bijna standaard zoete aardappels in huis dus ik ben er mee aan de slag gegaan en hier het resultaat voor jullie. Het is een simpele salade met eigenlijk maar weinig ingrediënten en hij is zo gemaakt. Wij vonden hem lekker als lunch maar hij is ook zeker geschikt om als bijgerecht te serveren.
Zoete aardappelsalade met verse vijgen
Ingrediënten
- 2 zoete aardappels middelgroot
- 5 verse vijgen
- 4 eetlepels balsamicoazijn
- 2 eetlepels honing
- 1 rolletje geitenkaas
Instructies
- Verwarm je oven voor op 230 graden.
- Was de zoete aardappels schoon, dep ze droog en snijd ze in grote stukken. Verdeel er met je handen wat olijfolie over en verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif in de oven voor 20-25 minuten.
- Verwarm de balsamicoazijn in een steelpannetje op hoog vuur en voeg de honing toe. Laat het geheel inkoken, blijf roeren. Dit is klaar als het geheel wat stroperig is geworden. Giet over in een bakje en laat afkoelen.
- Haal de zoete aardappel uit de oven, deze zijn gaar als je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken.
- Verspreid de zoete aardappel over een groot bord en laat afkoelen. Snijd de vijgen in vieren en verdeel over de zoete aardappel.
- Brokkel de geitenkaas over de salade en sprenkel er de balsamico-honing over.
Wat een goede combinatie zo met die vijgen. Lekker!
Erg lekker! Ik hoi er van! Ik heb er alleen nog jong bladsla doorheen gedaan, geeft net wat meet bite en kleur.