Zo bereid ik me voor op een lange autorit

Het duurt niet al te lang meer of Tim en ik zitten in de auto naar Italië. Onze vakanties wisselen zich altijd een beetje af. Zo kunnen we het ene jaar uren in het vliegtuig zitten richting de andere kant van de wereld (zoals vorig jaar naar Bali) en het volgende jaar uren in de auto op naar de camping. Dit jaar is het weer de beurt aan het laatste. Vorig jaar wilden we eigenlijk al naar een camping in Italië, maar toen mijn ouders ons meenamen naar Bali werd dat, heel vervelend natuurlijk, even uitgesteld. Als alles volgens planning gaat rijden we in totaal in zo’n 15 uur naar onze bestemming aan de Adriatische kust. Een flinke autorit, die we niet helemaal in één keer gaan rijden overigens, waar de nodige voorbereidingen voor getroffen moeten worden. Hoe bereid ik me voor op een lange autorit? Ik vertel het je vandaag!

Overnachten ja of nee?

Ik ben geen slaper in de auto en als je maar met z’n tweeën rijdt vind ik het ook niet heel verstandig als er één slaapt en de ander rijdt. Twee paar ogen zien altijd nog meer dan één paar dus ik vind het prettig als mijn bijrijder gewoon wakker is tijdens het rijden. Kan natuurlijk niet altijd en op tolwegen is dat ook niet nodig, maar als je door dorpjes moet met honderd afslagen is het altijd handig als er iemand mee kijkt.

Om zo fit mogelijk te blijven tijdens het rijden, rijden we de afstand naar Italië in twee keer. Vijftien uur vinden we net iets te ver om in één keer met z’n tweeën te rijden. Wanneer we van huis vertrekken proberen we de grootste afstand al te overbruggen zodat we op dag twee nog maar een paar uurtjes hoeven.

Toen we een poosje geleden met z’n tweeën in tien uur naar Frankrijk reden ging dat overigens prima. Op de heenweg heeft Tim zelfs alleen gereden, op de terugweg reden we ieders de helft. Dat was prima te doen maar wel het maximale. Het doel is om straks naar Italië de eerste dag al zo’n 8 – 10 uur te rijden zodat we na een overnachting de volgende dag weer fris en fruitig kunnen beginnen aan de laatste paar uurtjes.

Hoe lang rijden?

Een paar jaar geleden gingen we met vrienden op vakantie naar Spanje. Dit was 16 uur rijden in totaal, maar omdat we alle vier konden rijden hadden we besloten om dit in één keer te doen. Omdat we ’s nachts reden hebben we van te voren afgesproken wie er begon met rijden en na hoeveel uur hij/zij afgelost zou worden. Het nadeel als je langer rijdt: je hebt niet echt door wanneer je moe wordt. Of nouja, eigenlijk heb je het pas door als je je beseft dat je de laatste kilometers niet bewust hebt meegemaakt. Om dat te voorkomen vind ik het fijn om van te voren afspraken te maken over het rijden. Natuurlijk staan die afspraken niet helemaal vast en kun je op het moment zelf nog beslissen of je eerder of juist later wilt ruilen, maar dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

Toen wij naar Spanje reden reed ik bijvoorbeeld de eerste vier uur, Tim de volgende vier uur en het stel dat mee was samen de laatste acht uur. Wij konden die laatste acht uur (een poging doen) tot slapen achterin. En ook al slaap je vervolgens niet (zoals ik), je hoeft in ieder geval niet op te letten omdat twee paar andere ogen dat al doen. Dat zorgt er toch voor dat je minder brak aankomt!

Muziek!

Er zijn maar weinig mensen die een boekje of tijdschrift kunnen lezen in de auto of een film kunnen kijken zonder misselijk te worden. Bovendien is het ook helemaal niet leuk voor degene die rijdt als je maar met z’n tweeën bent. Tim en ik zorgen dus altijd voor een SD kaart die we vol zetten met muziek. In Tim zijn auto hadden we naar Frankrijk een SD kaart van 32GB voor een groot deel volgeladen met onze favoriete albums en hitlijsten. Hartstikke fijn want wie zit er nou te wachten op saaie, slecht te ontvangen en onverstaanbare buitenlandse radiozenders. Ik niet in ieder geval…

Kleding

Qua kleding doe ik het een beetje hetzelfde als in het vliegtuig: zo comfortabel mogelijk. Ik draag meestal mijn Nike’s in de auto maar ik wil halverwege ook nog wel eens wisselen naar slippertjes. Dat is het voordeel van met de auto reizen: je kunt overal bij.

Daarnaast neem ik eigenlijk ook altijd een vestje mee los in de auto. Deze kan ik even gauw aantrekken we een plaspauze doen of als ik het koud krijg omdat de airco aan moet van Tim, haha.

Vergeet het eten en drinken niet!

Tot slot het eten en drinken, niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Tim kreeg dit jaar voor zijn verjaardag van mijn ouders een koelbox die we aan konden sluiten in de auto. Zo hadden we altijd koud eten en drinken tot onze beschikking. Zo’n koelbox is trouwens écht een aanrader. Ook voor op de camping waar je hem kunt gebruiken als (dranken)koeling.

Hoewel de neiging groot is om ongezonde dingen mee te nemen in de auto, proberen wij altijd voor een goede balans te zorgen. Natuurlijk hebben we vaak wat koekjes, snoepjes of chips bij ons voor die zoete/zoute boost waar je soms behoefte aan kunt hebben, maar verder ligt er ook altijd voldoende water, fruit en broodjes in onze koelbox. We nemen eigenlijk altijd alles mee voor onderweg zodat we bij tankstations alleen even hoeven te plassen en niets hoeven te kopen.

Wel onmisbaar voor onderweg (en dan vooral van Tim): energydrink. Ik heb zelf ook wel een paar keer gemerkt dat dit helpt op momenten dat je je duf voelt of er even niet zo goed meer bij bent. Ik ben helemaal geen fan van energydrink, maar af en toe een slokje lukt nog wel. We hebben het in ieder geval altijd mee!

En verder tja… focus je gewoon niet al teveel op die lange autorit. Zelf heb ik er nooit moeite mee. Sterker nog, ik vind het reizen met de auto eigenlijk altijd veel fijner dan met het vliegtuig. Je hoeft met niemand rekening te houden, kunt altijd bij de spullen die je nodig hebt en kunt stoppen wanneer en waar je maar wilt. En na die uren in de auto word je hopelijk rijkelijk beloont.

Heb jij nog tips om je goed voor te bereiden op een lange autorit? 

Join the Conversation

 1. Karen says:

  Wij fan al vanaf heel jonge leeftijd minimaal 2 keer per jaar naar Zwitserland, dus draaien onze hand niet meer on voor een lange autorit. Handige tips (naast die van jou hierboven!): opblaasbaar nek-kussentje voor de bijrijder, als snacks staafjes komkommer en geschrapte worteltjes (kant en klaar zakje bij supermarkt ), Babybel, druk-en-sluitzakjes voor afval, rolletje ducktape (echt de O.B. Onder de klusmaterialen, je kunt er echt alles mee!).

  1. Sabine Author says:

   Ja, ziplockbags zijn hier in huis echt heilig. Goeie, ik schrijf even op dat ik grootformaat moet kopen als afvalzakjes. Ook handig voor op het strand.

 2. Benzinebesparing door de banden iets harder op te pompen en het rijdt ook lekkerder is onze ervaring :-)

  1. Sabine Author says:

   Dat is ook wel een goede tip!

 3. Erg leuk om te lezen hoe jij een zo’n lange autorit aanpakt. Met veel muziek en snacks kom ik er wel! :D

 4. Joyce says:

  Hoi Sabine,

  Pas geleden heb ik van een politieagent begrepen dat autorijden met slippers niet mag! Ik wist dit ook niet dus had m’n slippertjes aan maar als je dus een ongeluk zou krijgen dan krijg jij automatisch de schuld ivm de slippers! Vind je verzekering vast niet leuk :-)!
  Succes en fijne vakantie!!

  Groetjes!!

  1. Sabine Author says:

   Ik heb direct even opgezocht hoe het zit, wat raar allemaal! Wist ik ook helemaal niet! In Frankrijk en Spanje kun je echt een hele hoge boete krijgen als je een ongeluk veroorzaakt wanneer je met slippers aan rijdt. In Nederland mag het wel gewoon.

 5. Laura - Dagelijkse hap says:

  Eten en drinken meenemen was voor ons altijd erg belangrijk! Wij maakten altijd een bak pastasalade, lekker hartig en voedt goed :) Muziek kon natuurlijk ook nooit ontbreken ;)

  1. Sabine Author says:

   Oja, goed idee! Misschien ga ik dat deze keer ook wel doen (misschien op de terugweg, want: Italiaanse pasta…). Ik houd van pastasalade!

 6. Marjan says:

  Ik bak altijd mini quiches om mee te nemen en koude gehaktballetjes met knoflook/yoghurt dip en mini worstenbroodjes zijn ook altijd een succes hier. En dan stoppen bij een rustige picknick plek ivm een mege tankstation en met een vers stokbrood erbij lekker lunchen.

  1. Sabine Author says:

   Oh, lekker! Wij stoppen eigenlijk nooit uitgebreid. Hooguit 10 minuten om te tanken en te plassen maar daarna weer door. Eten doen we in de auto. Maar tijdens een écht lange rit is dat misschien wel een goed idee.

 7. Leuke tips! Heb je dan ook misschien nog wat camping-tips voor de adriatische kust?

  1. Sabine Author says:

   Ik ga er zelf voor het eerst heen dit jaar dus ik kan er nog niet al teveel over zeggen. Wij hebben in ieder geval camping Residence Village geboekt.

 8. Renate says:

  Ik en mijn vriend hebben beide sinds kort een autorijbewijs en we zijn gelijk dit jaar naar Spanje gereden. We hebben elkaar vaak afgewisseld. Ook hebben we uitgerekend hoe laat we ongeveer ergens aankwamen rond etenstijd, zodat ik onderweg een paar uur van te voren een hotel kon boeken. Vaak met mijn ouders gehad dat je dan nog een uur rond rijdt voor een hotel. Je ben dan namelijk in de ochtend weer lekker fris om verder te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close