Salade rode biet met geitenkaas & pistache

Een salade rode biet met geitenkaas is niet iets dat ik wekelijks maak. Sterker nog, ik kan me de laatste keer dat ik een salade recept met bieten maakte niet eens herinneren. Ik ben namelijk niet héél dol op bietjes. Ik lust ze wel hoor, maar het zal nooit zo snel een eerste keuze voor me worden.

Hetzelfde geldt met geitenkaas, ook daar ben ik niet ontzettend dol op. Maar samen zijn de ingrediënten wel echt een match. De geitenkaas maakt de bietjes lekkerder en andersom wat mij betreft net zo. En dus maakte ik een tijdje terug deze simpele salade voor de lunch. Met wat pistache voor de crunch en de kleur.

bieten poffen

Salade met rode biet

Het fijne is: je kunt deze salade met rode biet nog helemaal uitbouwen naar smaak. Zo deed ik er nog vlak voor het eten wat gerookte makreel bij, maar blokjes appel zijn ook een hele goede keuze. Of spekblokjes… Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op en dat maakt het wat mij betreft een top salade.

Serveer de salade voor de lunch, neem hem mee naar je werk of zet de salade op tafel als bijgerecht tijdens het avondeten. Zowel lauwwarm als koud is de bietensalade heerlijk!

Deze salade laat zich heel goed van tevoren klaar maken. Pof de bietjes bijvoorbeeld alvast de avond van te voren of op een zondag. Bewaar de gepofte bietjes in de koelkast, dan blijven ze rustig een paar dagen goed.

De sla, geitenkaas, bieten en pistache kun je zelfs eventueel alvast mengen om het jezelf later helemaal makkelijk te maken. Bewaar de dressing apart en neem apart mee, zodat de sla niet te slap wordt. Ideaal gezond foodprep gerecht dus!

recept met rode biet

Rode bieten salade geitenkaas

Voor de rode bieten salade geitenkaas maakte ik een dressing van balsamico-azijn, olijfolie en een lepeltje honing. Een zoet-zure dressing dus en dat past heel goed bij de verder aardse smaken van deze salade. Bovendien: geitenkaas en honing matchen ook perfect dus eigenlijk mag dat ingrediënt niet in de dressing ontbreken.

En door de bieten warm te mengen met de rest van de ingrediënten, zul je merken dat de geitenkaas gaat smelten, wat ook weer dient als een soort tweede dressing. Naderhand kun je dan nog wat verse geitenkaas over de salade verdelen.

Verder heb je maar bijzonder weinig ingrediënten nodig om deze salade te maken en dat maakt ‘m geschikt voor iedere dag.

rode bieten salade geitenkaas

Bieten poffen

De bieten in deze salade kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze natuurlijk koken, roosteren of bakken, maar je kunt ook bieten poffen in de oven. Daardoor worden de rode bietjes heerlijk zacht en behouden ze hun unieke smaken. Bovendien worden bietjes door ze te poffen heerlijk zoet van smaak en dat is wat je, zeker in het geval van deze salade, wil.

Voor het poffen van bieten moet je wel even wat tijd uit trekken, het heeft namelijk wel wat oventijd nodig. Een en ander is afhankelijk van het formaat van de bieten. Ik had zelf behoorlijk grote bieten (net iets minder groot dan een hand) en daardoor hebben ze zeker 1,5 uur in de oven gestaan voordat ze echt lekker zacht waren.

Verpak de hele bieten in aluminiumfolie en laat ze vervolgens op 200 graden Celsius 1-1,5 uur poffen. Prik een satéprikker in het pakketje om te testen of de bietjes zacht genoeg zijn. Ze mogen nog wel een bite hebben, maar niet hard meer zijn.

Na het poffen kun je het schilletje makkelijk verwijderen (tip: doe handschoenen aan!) en de biet in stukken snijden. Verwerk ze dan, zoals ik net al zei, zo snel mogelijk in de salade zodat de warme biet de geitenkaas doet smelten.

Liever een ander recept met rode biet?

Ondanks het feit dat bietjes hier niet wekelijks, of zelfs maandelijks in huis komen, hebben we op OMF al wel wat lekkere andere recepten met rode biet gedeeld. Wat denk je bijvoorbeeld van onderstaande suggesties?

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

salade rode biet
No ratings yet

Salade van gepofte biet met geitenkaas

Je kunt deze salade van gepofte biet misschien het beste zien als een basisrecept. Je kunt de salade namelijk eindeloos blijven uitbouwen en helemaal naar smaak aankleden.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • oven
  • 2 vellen aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 2 rode bieten
  • 150 g gemengde rucola sla
  • 100 g zachte geitenkaas
  • handje pistache

Dressing

  • 2 el balsamico-azijn
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl honing
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Verpak de bietjes in aluminiumfolie en pof ze 1 – 1,5 uur in de oven tot ze zacht zijn.
  • Verwijder de schil van de gepofte bieten en snijd de bietjes in stukken. Meng met de gemengde sla, geitenkaas en pistache.
  • Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep deze door de salade.
Gang: salade
Keuken: Hollands
Trefwoord: bietensalade, gepofte biet, lunchsalade, rode biet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close