Dit kaaskoekjes recept van Parmezaanse kaas gebruikte ik voor het eerst afgelopen mei, toen ik mijn verjaardagsdiner organiseerde voor vriendinnen. De kaaskoekjes dienden toen als finishing touch voor het hoofdgerecht en zorgden voor een heerlijk hartige smaak en knapperige textuur voor bij de bavette.
De kaaskoekjes zijn echter multi-inzetbaar. Ze zijn fantastisch om je hoofdgerecht tijdens een feestelijk diner mee af te maken of om te serveren op een glaasje soep. Maar ook als snackje tussendoor zijn ze top. Bij mij in huis overleefden ze het in ieder geval niet lang, met twee (extra) kapers op de kust.
Kaaskoekjes maken
Het maken van de kaaskoekjes is echt een fluitje van een cent. Werkelijk iedereen kant dit en het is een leuk karweitje dat je de kinderen eventueel voor je kan laten doen, als je zelf verder een uitgebreid diner te koken hebt.
Voor de kaaskoekjes heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: kaas uiteraard en een bakring is ook wel handig. Dit laatste is niet noodzakelijk, maar het zorgt er wel voor dat de kaaskoekjes mooi rond worden. En als je dan toch met een kaaskoekjes recept aan de slag gaat, is het wel leuk als ze er mooi uit zien – toch?
Met de grootte van de bakring kun je overigens variëren. Zo is een diameter van 7-8 cm vaak groot genoeg om het kaaskoekjes op een glas met soep te leggen, maar is het ook een leuk idee als je hele kleine bakringen gebruikt en zo een aantal mini kaaskoekjes maakt. Deze zijn weer leuk om te verdelen tussen de andere ingrediënten van je hoofdgerecht.
Dit kaaskoekjes recept moet je trouwens niet verwarren met deze Kaaskoekjes met manchego en tijm. Die laatste zijn echt bedoelt als tussendoortje en hebben een echte koekjes-structuur. De kaaskoekjes uit het recept hieronder zijn brosse kaaskoekjes.
Brosse kaaskoekjes
Omdat je de kaaskoekjes enkel maakt van geraspte kaas en er verder niets aan toevoegt, zijn het met recht brosse kaaskoekjes te noemen. De koekjes worden na het afkoelen heerlijk knapperig, maar zijn flinterdun. Daardoor blijf je er maar van eten, je bent gewaarschuwd. Maar daardoor zijn ze juist ook zo goed te gebruiken als finishing touch bij verschillende gerechten.
Het belangrijkste is dat je het laagje geraspte kaas niet te dik maakt. Het is prima als je tussen de kaasvlokken door nog stukjes bakpapier ziet. Maak je de kaaslaag te dik, dan kan de kaas niet goed bakken en blijven de kaaskoekjes taai, hoe lang je ze ook laat afkoelen. En dat is zonde!
Dat afkoelen is wel belangrijk. Waarschijnlijk zul je denken dat de kaaskoekjes nog lang niet klaar zijn als ze uit de oven komen, maar het komt allemaal goed! De kaaskoekjes zijn inderdaad nog redelijk flexibel zodra de baktijd erop zit, maar je zult zien (en horen) dat ze nog even na sudderen op de bakplaat als deze uit de oven komt.
Zet de bakplaat gewoon op het aanrecht en blijf de komende 20 minuten van de kaaskoekjes af. Daarna zijn ze heerlijk knapperig.
Mocht je het trouwens lekker vinden, dan kun je dit kaaskoekjes recept eventueel wel verrijken met wat kruiden en/of specerijen. Ik gebruikte uitsluitend Parmezaanse kaas, maar ik kan me zo voorstellen dat de koekjes ook erg lekker worden als je er voor het bakken wat verse tijmblaadjes aan toevoegt.
Parmezaankoekjes
In principe kun je voor dit kaaskoekjes recept iedere soort kaas gebruiken. Zelf gebruikte ik Parmezaanse kaas voor overheerlijke Parmezaankoekjes. In mijn oven waren de kaaskoekjes daardoor in 8 minuten klaar. Houd echter wel jouw oven in de gaten. De koekjes moeten goudbruin kleuren, maar uiteraard niet verbranden!
Gebruik je geraspte Hollandse kazen, zoals belegen of oude kaas, dan zijn de koekjes waarschijnlijk al na 5-6 minuten klaar. Deze zachtere kazen smelten namelijk een stuk sneller dan hardere kazen zoals Parmezaan.
Kaaskoekjes bewaren
De kaaskoekjes kun je het beste luchtdicht buiten de koelkast bewaren en daar blijven ze echt wel even een poosje houdbaar. 3 dagen blijven ze zeker goed, al betwijfel ik of ze het zo lang overleven. Als ze eenmaal op je aanrecht staan, wil je er namelijk van blijven eten.
Doordat de kaaskoekjes zo goed houdbaar blijven, zijn ze perfect voor te bereiden. Wil je ze bijvoorbeeld gebruiken als onderdeel van het kerstdiner, dan kun je dit kaaskoekjes recept dus al prima een dag of 3-4 van tevoren bereiden. Scheelt allemaal weer tijd op de dag zelf!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Kaaskoekjes van Parmezaan
Benodigdheden
- bakring (van ong. 7-8 cm doorsnede)
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte.
- Plaats de bakring op de bakplaat en verdeel hier een dun laagje geraspte Parmezaanse kaas in.
- Haal de bakring voorzichtig weg en gebruik deze voor de rest van de kaaskoekjes.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de kaaskoekjes 8 minuten, tot ze goudbruin zijn.
- Laat de koekjes helemaal afkoelen. Tijdens het afkoelen worden ze knapperig.