Mosterdcappuccino

Zelf vind ik het altijd het leukst om met Kerst een viergangen-diner te serveren. Dat pakt toch nét even iets meer uit dan een voor-, hoofd- en nagerecht en het geeft mij extra redenen om nog wat langer in de keuken te staan – haha. Deze mosterdcappuccino is perfect om te serveren als tussengerecht, hoewel het natuurlijk ook uitstekend kan als voorgerecht. ‘Gewoon’ een kommetje soep is ook maar zo gewoontjes, maar door de licht gekruide opgeklopte melklaag bovenop, serveert deze soep direct een stuk feestelijker. Het is natuurlijk ’t leukst om de mosterdcappuccino in glaasjes te serveren, maar als je die niet hebt zijn kleine kommetjes ook prima.

Ik maakte zelf een vegetarische variant door groentebouillon en plantaardige melk te gebruiken, maar dit is natuurlijk geen vereiste. Sterker nog: mocht je het lekker vinden dan zou je de mosterdsoep ook heel goed kunnen verrijken met wat uitgebakken spekblokjes.

Wat wel lekker is, is om minimaal twee verschillende soorten mosterd te nemen. Grove mosterd voor de zichtbare mosterdzaadjes en de structuur van de soep, fijne (dijon) mosterd voor het scherpe randje dat deze soep zo lekker maakt.

Ik raad je aan de mosterdsoep een dag van tevoren vast te maken. Dit bespaart je niet alleen tijd op de dag van het kerstdiner, de soep wordt er simpelweg ook wat lekkerder van doordat alle smaken goed kunnen intrekken. Ook maakt het wachten de soep wat dikker en persoonlijk vind ik dat altijd erg lekker. Warm de soep voor het serveren nog even op en klop de melk vlak van tevoren op, dan hoef je tijdens het diner maar weinig moeite te doen voor dit leuke gerecht.

Mosterdcappuccino

Mosterdcappuccino

2.93 van 13 stemmen

Mosterdcappuccino

Een soepje doet het altijd goed als tussengerecht bij een diner, maar het mag allemaal wel wat feestelijker. Deze mosterdcappuccino is dat zeker! Extra leuk als je de soep serveert in glaasjes zodat je de twee lagen goed kunt zien.
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren de soep in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • melkopschuimer

Ingrediënten

Mosterdsoep

  • 30 g boter
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 1 ui - gesnipperd
  • 30 g bloem
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 el grove mosterd
  • 2 el dijonmosterd
  • 50 ml kookroom
  • peper en zout

Melklaag

  • 200 ml volle melk
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • snuf zwarte peper

Instructies

  • Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de knoflook en de ui aan tot de ui glazig begint te zien.
  • Voeg de bloem toe en bak dit al omscheppend een paar minuten mee. Zorg ervoor dat je de bloem niet te donker wordt.
  • Schenk al roerend de groentebouillon in de pan en voeg hier beide soorten mosterd aan toe.
  • Roer goed door tot de mosterd helemaal is opgenomen en laat de soep 15 minuutjes zachtjes pruttelen.
  • Roer als laatste de kookroom door de mosterdsoep en breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Klop de melk met het knoflookpoeder en de zwarte peper op.
  • Schenk de mosterdsoep in glaasjes en verdeel de opgeklopte melk over de glaasjes mosterdsoep.
  • Serveer direct.
Gang: tussengerecht, voorgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: kerst, kerstdiner, mosterdcappuccino, mosterdsoep, soep, tussengerecht, voorgerecht

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Mosterdcappuccino

Join the Conversation

  1. Mariët says:

    Vandaag dit recept gemaakt als tussengang bij het kerstdiner. Heel makkelijk te maken en ontzettend lekker. Mijn gasten waren verrast door de leuke manier van serveren. Een aanrader!

    1. Sabine Author says:

      Wat fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close