Cook the Books: Crunchy Spicy Verse Tonijnsla uit Easy Nordic

Ik ben groot fan van Scandinavië. Alle talen die ook maar enigszins Scandinavisch klinken krijgen mijn aandacht, ik ben verslingerd aan series als The Bridge en Borgen, en een vakantie naar IJsland staat behoorlijk hoog op mijn lijstje. Ook de keuken van het noorden spreekt me aan omdat dat wát ze maken, al gewoon goed in de basis is. En lekker veel vis natuurlijk, ook favoriet hier.

Dus het kookboek Easy Nordic was meer dan welkom om eens uit te proberen. Een mooi vormgegeven boek met fotografie waardoor je zin krijgt om deze herfst naar IJsland toe te gaan. Want: dikke truien, marshmallows en kampvuren. Gerechten die daar bij passen, zoals gevulde kalkoen met appels en sinaasappels of gekaramelliseerde aardappelen. Maar ook genoeg zomerse en lichte gerechten: veel salades en veel smörrebröd. Veel lekkers voor bij een glas wijn, want het leven moet gevierd worden volgens schrijfster Dagny Rós Ásmundsdóttir.

Crunchy Salade

Ik heb ervoor gekozen om de ‘Crunchy Spicy Verse Tonijnsla’ eens uit te proberen. Een vrij simpele salade om te maken maar met veel ingrediënten die allemaal mooi bij elkaar passen. Verse tonijn in combinatie met mango is toch echt wel de basis van dit recept en dat maakt het lekker zomers. Door de paksoi en komkommer lekker crunchy en alle kruiden zorgen voor een hele smaakvolle salade. Het geheel gaat goed samen met de chilisaus gemengd met sesamolie.

Wat mij betreft een geslaagd recept. En als ik het boek zo doorblader, dan vind ik er veel vernieuwende en voor mij veel onbekende recepten in staan. Dat maakt nieuwsgierig en dat zal er wellicht voor zorgen dat ik dit boek er binnenkort weer eens bij pak om iets uit te koken!

3M8A3303

No ratings yet

Cook the Books: Crunchy Spicy Verse Tonijnsla uit Easy Nordic

Porties4 personen

Ingrediënten

 • 1 rode ui
 • 1 teen knoflook
 • 1/2 bosje lente-uitjes
 • 1/2 rode chilipeper
 • 2 kaffirlimoenblaadjes
 • 1/2 mango
 • 1 paksoi
 • 1 komkommer
 • 600-800 gram verse mooie tonijn
 • 1 limoen sap
 • 1 koffielepel groentebouillonpoeder
 • 1/2 bosje koriander blaadjes
 • enkele blaadjes verse munt
 • 20 blaadjes Thaise basilicum gewone basilicum is ook oké
 • 50 ml sesamolie
 • 50 ml sweet chilisaus
 • zwarte peper

Instructies

 • Pel de ui en snipper hem fijn. Pel en plet de knoflook. Snijd de lente-uitjes in dunne ringen. Snipper de chilipeper. Als je van pikant houdt, mag je de pitjes in de chilipeper laten zitten. Snipper de kaffirlimoenblaadjes. Snijd de mango in blokjes. Snijd de krokante stukken van de paksoi in stukjes. Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in kleine blokjes.
 • Snijd de tonijn in semikleine blokjes.
 • Pers de limoen erover uit en strooi het bouillonpoeder erover.
 • Meng de rest van de ingrediënten onder de tonijn en dien onmiddellijk op.

Notities

Tip: Maak de salade niet te lang op van tevoren, want dan wordt hij te vochtig en is hij niet meer zo knapperig.
Tip 2: Het limoensap zorgt ervoor dat de tonijn een beetje gaart, dus voeg de limoensap echt pas op het laatste moment toe.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Dat ziet er heerlijk uit! Het is dat ik het nu door mijn zwangerschap niet mag, maar anders wist ik het wel!

 2. Malou | Blonde Blossom says:

  Ik ben echt dol op vis en IJsland lijkt me zo mooi! Sowieso wil ik nog heel graag een keer naar een Scandinavisch land, het lijkt me zo leuk en anders dan de Mediterrane landen waar ik meestal heen ga. Lekkere salade is dit ook, lijkt me! Vooral door de tonijn natuurlijk. Malou x

 3. Britt says:

  Dit lijkt me heerlijk, ik ben fan van tonijn dus dit is echt heerlijk denk ik, yum!

 4. jolanda says:

  Easy Nordic… en dan een recept met mango, kafirlimoen, thaise basilicum etc. Het zal vast heel lekker zijn, Scandinavisch gestyled zijn etc. Maar een recept als deze kan ik toch niet echt representatief vinden voor de noordelijke keuken en had ook uit een boek van Jamie Oliver kunnen komen met op Azië geïnspireerde gerechten. Tnx, kan ik dit boek skippen en op zoek naar een boek die wel ingrediënten en recepten uit de Scandinavische keuken behandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close