Video: Vanillevla maken

Ik geloof dat bijna ieder kind er wel mee is opgegroeid: vanillevla. Aangezien bij ons thuis steevast het diner werd afgesloten met een toetje, stond ook bij mij de vanillevla vaak op tafel. Heerlijk vind ik het en aangezien ik dol ben op vanille vond ik het nooit een straf om te eten. In de zomer met verse aardbeitjes, later met blauwe bessen of gewoon helemaal naturel. Zó lekker. Ondertussen heb ik in geen tijden meer vanillevla gegeten, maar het leek me leuk om er zelf eens mee aan de slag te gaan. Het zelf maken van vanillevla is een fluitje van een cent namelijk en ik kan bijna garanderen dat deze homemade versie vele malen lekkerder is dan vanillevla uit een pak.


Klik hier als je de video niet kunt zien.

Wat heb je nodig? (halve liter vla)

 • ½ liter volle melk
 • 1 vanillestokje
 • 50 gram kristalsuiker
 • 2 eidooiers
 • 20 gram maizena

1. Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg samen met de melk en het leeggeschraapte stokje in een steelpannetje.

2. Breng de melk aan de kook, draai het vuur laag en laat de melk 10 minuten zachtjes pruttelen.

3. Klop ondertussen vast de eidooiers met de maizena en kristalsuiker los.

4. Schep het vanillestokje uit de warme melk en voeg de melk, terwijl je goed blijft kloppen voorzichtig aan de eidooiers toe.

5. Schenk het gehele mengsel terug het steelpannetje en zet deze weer op het lage vuur.

6. Blijf zachtjes door de vanillevla roeren terwijl deze indikt. Laat indikken tot gewenste dikte.

7. Schenk de vanillevla in een schaaltje en dek deze af met plasticfolie. Laat de vla volledig afkoelen in de koelkast.

Vanillevla maken

Vanillevla maken

Join the Conversation

 1. Lotte says:

  Wat cool zeg! Ik had geen idee dat het zo makkelijk was om zelf te maken:) Enne, wie kreeg er geen vanillevla na het avondeten haha. Ik vind dat zo typisch Nederlands.

 2. Kirsten says:

  Wat leuk om het zelf te maken! Ik maak wel chocolade vla zelf maar vanille nog niet.

 3. Margot says:

  Wat ziet dat er goed uit! Al heb ik vroeger te veel val gegeten en nu vind ik het niet lekker meer. Oeps!

 4. Simone says:

  Leuk zeg! Ik ga ´m onthouden voor de kerst!

 5. Megan says:

  Dit is zo lekker! Ik moest laatst voor een dessertje vanille vla maken en ik vond het echt goddelijk. Dit moet ik echt snel weer een keer maken! En de foto’s zijn trouwens echt weer prachtig!

 6. Kelly says:

  Ooh wat lekker ! En mooie foto’s !

 7. Arjanne says:

  Leuk zeg! Ziet er lekker uit op die mooie foto! Hoe lang kun je de vla bewaren in de koelkast? En wordt ie dan nog dikker of blijft het de dikte van het moment dat je m van het vuur af haalt en in de koelkast zet? Ben benieuwd!

  1. Sabine Author says:

   Hij stijft nog iets op in de koelkast! En goed afgedekt blijft de vla wel een dag of 2-3 goed.

 8. Hi,

  Ik had deze vanille vla gemaakt en hij was perfect gelukt. Vervolgens in de koelkast gezet en de volgende morgen was hij helemaal ingezakt en dunne vanille melk geworden. Heeft iemand enig idee hoe dat kan?

  mvg

  Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close