De laatste jaren ben ik gek op taart. Ik had dit voorheen nooit zo, koeken vond ik lekkerder maar inmiddels ligt dat net iets anders. Ik bedoel, hallo – ik heb een heel taartenboek gemaakt! Toch vind ik een taart niet altijd even handig. Ik vind het heerlijk om ze te bakken maar met z’n tweeën (Vic eet echt nog geen taart) krijgen we een taart simpelweg niet op. Ik weet dat ik dan een beroep zou kunnen doen op de vriezer maar ja, dan zit ik er alsnog mee. Handzamere alternatieven zijn dus altijd wel welkom en daarom bedacht ik deze appeltaartmuffins. Al het lekkere van appeltaart maar met het handzame van muffins. En lekker dat ze zijn! De kaneelkruimels bovenop de muffins maken het echt af dus laat die niet achterwege alsjeblieft.
Dankzij de royale hoeveelheid appel in deze muffins zijn ze onwijs zacht. Heel erg lekker maar gebruik wel muffinvormpjes in de bakvorm, anders krijg je de muffins bijna niet uit de vorm. Ik spreek uit ervaring. Helaas.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Appeltaartmuffins
Ingrediënten
Voor de appeltaartmuffins:
- 250 gr lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr boter
- 1 ei
- 1 tl vanille-aroma
- 300 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 el kaneelpoeder
- snuf zout
- 200 ml volle melk
- sap van 1/2 citroen
- 2 appels - geschild en in blokjes
Voor het kaneelkruim:
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 50 gr bloem
- 50 gr boter
- 1 tl kaneelpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een muffinvorm met papiertjes.
- Voeg de helft van het citroensap toe aan de appelblokjes.
- Klop voor de muffins de suiker met boter romig en voeg vervolgens het ei en de vanille-aroma toe. Klop dit even goed door.
- Doe de bloem, kaneelpoeder, bakpoeder en het zout in de kom. Schenk hier de melk bij en spatel het geheel tot een egaal muffinbeslag. Voeg hier de rest van het citroensap aan toe.
- Spatel tot slot de stukjes appel door het beslag en schep de muffinvormpjes vol met het beslag.
- Schep de ingrediënten voor het kaneelkruim door elkaar. Verkruimel de boter met de toppen van je vingers, net zolang tot je grovere kruimels hebt gekregen. Dit kun je ook met de keukenmachine doen, laat dan alle ingrediënten samen pulseren.
- Verdeel de kaneelkruimels over de muffins in de bakvorm. Schuif de bakvorm in de oven en bak de muffins in het midden van de oven in 25 minuten gaar.
- Laat de muffins helemaal afkoelen in de vorm en bewaar ze vervolgens luchtdicht buiten de koelkast en niet langer dan 3 dagen.
Wat een lekker recept!
Welke appels heb je gebruikt voor deze muffins?
Pfoe, appels die ik nog in huis had. Fuji geloof ik.
Wat heerlijk!! Ze staan in de oven… ruikt zo lekker hier, het beslag was al verrukkelijk… Sabine bedankt weer voor dit recept! Ik haal er heel wat van je site!
Wat leuk dat je ze al hebt gemaakt! Hopelijk vallen ze in de smaak.
Ze zijn heerlijk!
Ze zien er zo lekker uit! Krijg er trek van!
Morgen ben ik jarig dus dan is dit wel een top recept!
Gefeliciteerd! :D
Heeeeeerlijk recept! Zelf 200 gram suiker gebruikt en waren zoet genoeg! Helaas onvoldoende boter in huis voor de kruimels, maar die voeg ik volgende keer zeker toe!
Wat fijn! De kruimels zijn wel echt een toevoeging dus als je ze de volgende keer kunt toevoegen, zeker doen! ;)
Klinkt heerlijk! Hoe lang zou de oventijd zijn als je een cakevorm gebruikt in plaats van muffinvorm?
Een normale cake bak ik altijd 60 minuten af, dus ik denk dat je met dit recept daar ook wel aan komt. Wellicht wel even afdekken halverwege de baktijd in verband met het verbranden van de topping.
Zijn de muffins ook in te vriezen?
Ja hoor, zeker!