Ben je de standaard insalata caprese met tomaat en mozzarella een keertje zat, dan heb ik nu het perfecte alternatief voor je! Deze courgette caprese met halloumi is namelijk minstens net zo lekker en een stuk origineler. Gemaakt met gegrilde courgette en ik gebruikte halloumi in plaats van mozzarella. Wat mij betreft een ideaal bijgerecht voor het barbecueseizoen, al moet ik toegeven dat ik het hele bord gewoon als lunch heb leeg gegeten – haha.
Serveer je het gerecht bij de barbecue, dan kun je de courgette en halloumi perfect grillen op de barbecue! Zo krijgen de groente en kaas een licht rokerig smaakje en dat maakt de courgette caprese nog lekkerder. Ik koos echter voor gemak en pakte mijn grillpan erbij. Net zo lekker hoor.
Halloumi salade recept
Halloumi is een ingrediënt dat ik het hele jaar door gebruik, ik ben echt verslaafd aan deze kaas. Gebakken en vervolgens lauwwarm gegeten vind ik halloumi het aller lekkerst. Zo kun je ‘m overigens ook het beste eten. Als je gebakken halloumi te lang laat liggen, heeft de kaas namelijk de neiging om een beetje droog te worden en dat maakt ‘m echt minder lekker. Je krijgt dan ook dat knarsende/piepende geluid tussen je tanden als je erin bijt. Vind ik ook mweh.
Voor deze halloumi salade kun je de courgette al wel vast grillen, die kun je namelijk prima koud eten en goed bewaren in de koelkast. De halloumi zou ik dus echt pas op het laatste moment doen om vervolgens de courgette caprese direct daarna te serveren.
Mocht jij nou ook zo dol zijn op halloumi in salades, dan vind je de Cherrytomaatjessalade met gegrilde halloumi en rode pesto misschien ook wel lekker! Ook dat is een perfect salade recept voor op de zomertafel.
Halloumi met courgette
Ik gaf net al even aan dat ik salade caprese altijd goed vind en hoe dol ik ook ben op de combinatie van tomaat en mozzarella, deze keer wilde ik écht even wat anders. En dus maakte ik halloumi met courgette. Ik heb al vaker laten vallen dat courgette een groente is die ik graag te pas en te onpas in zet. Vooral omdat het van zichzelf zo’n neutrale smaak heeft, maar ook omdat het een relatief goedkope groente is.
De neutrale smaak van de courgette past weer perfect bij de stevige, zoute smaak van de halloumi en dat weer aangekleed met tomaat, maakt dit een waanzinnig lekker caprese-alternatief.
Het grillen van de courgette zou ik zeker op de barbecue of in een grillpan doen. De groente krijgt dan van die mooie grillstrepen en dat voegt wat mij betreft heel veel aan de smaak toe. Niet voor niets maakte ik eerder al Gegrilde courgette op de bbq met parmezaan & balsamico, zo’n heerlijk groentegerecht voor de zomer!
Het grillen van courgette hoeft niet heel veel tijd te kosten. Zorg ervoor dat de pan goed heet is en dat de groente helemaal zacht is geworden. Ik smeer altijd de grillpan zelf in met olie in plaats van de groente. Courgette kan nog wel eens wat vocht opzuigen namelijk en ik vind het te vet worden als ik de courgette zelf zou insmeren.
Caprese salade krans
Caprese salade ziet er van zichzelf altijd al vrolijk uit, vind je niet? Als ik het voor onszelf maak, snijd ik de groenten vaak in grove stukken en scheur ik de kaas, maar met deze courgette caprese is het leuker om een caprese salade krans te maken. Zo zie je namelijk echt mooi de grillstrepen op zowel de courgette als op de halloumi.
En bovendien vind ik het fijn dat je met een caprese salade krans ook steeds dezelfde hoeveelheid ingrediënten bij elkaar hebt. In het geval van de courgette caprese pak je gewoon steeds een portie met een plakje courgette, plakje tomaat en plakje halloumi. Als je alle drie de ingrediënten met elkaar combineert, smaakt de caprese namelijk het aller lekkerst!
Een caprese salade krans maak je heel simpel door de hoofdingrediënten om en om langs de rand van het bord te leggen. Laat de ingrediënten steeds een beetje overlappen zodat ze schuin op elkaar komen te liggen. Met de hoeveelheden uit het onderstaande recept kun je precies een heel ontbijtbord vullen, zoals je ook op de foto’s kunt zien.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Courgette caprese met halloumi
Benodigdheden
- grillpan of contactgrill
Ingrediënten
- 1 courgette – in plakken
- 250 g halloumi – in plakken
- 2 tomaten – in plakken
- 15 g verse basilicum – in reepjes
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el balsamico crème of azijn
- peper en zout
Instructies
- Smeer de grillpan of contactgrill in met een beetje olie en grill hierin de courgette aan tot deze zacht is. Leg even apart.
- Grill daarna de plakken halloumi in de pan, tot de kaas aan weerszijden mooie grillstrepen heeft.
- Leg de gegrilde courgette, halloumi en plakken tomaat afwisselend schuin over elkaar op een bord.
- Maak de courgette caprese af met verse basilicum, extra vergine olijfolie, balsamico crème, peper en zout en serveer direct.