10x dingen die ik geleerd heb van Masterchef Australia

Als je mij volgt op social media (Snapchat: ohmyfoodnessnl, of Twitter) dan weet je dat ik GROOT fan ben van Masterchef Australia. Toen het nieuwe seizoen dit jaar van start ging heb ik braaf iedere week alle afleveringen gekeken. Al jaren volg ik het via de Nederlandse televisie, maar dit jaar heb ik voor het eerst iedere aflevering gedownload en gekeken. Heerlijk vond ik het, ik vind het zo’n onwijs tof programma. Inmiddels is het seizoen afgelopen, en ben ik in een zwart gat beland, maar het grappig is: ik heb er zoveel van opgestoken. Niet alleen vind ik Masterchef Australia heel vermakelijk om naar te kijken, ik ben ook zo iemand die mee pent met de masterclasses om er iets van te leren. Het leek me leuk om een lijstje te maken van de tien voornaamste dingen die ik heb geleerd van Masterchef Australia. Niet alleen tijdens dit laatste seizoen maar ook tijdens de voorgaande seizoenen.

1. Aardappels uit de oven maak je nooit met zwarte peper

Altijd als ik aardappeltjes wil roosteren in de oven kruid ik ze van te voren met peper en zout. Soms voeg ik daar nog wat andere specerijen aan toe. Helemaal aan het begin van het laatste seizoen Masterchef was het Marco Pierre White week. Eén van de kandidaten roosterde aardappels in de oven die hij/zij van te voren had gekruid met onder andere zwarte peper. De kandidaat kreeg me toch een uitbrander van Marco. Blijkbaar is het not done om aardappeltjes uit de oven op smaak te brengen met zwarte peper maar gebruik je hier witte peper voor. Ok… de eerst volgende keer dat ik aardappels ga roosteren ga ik het eens proberen met witte peper. Eens kijken of de smaak (of de looks?) hiervan beter wordt.

2. Ik heb een blast chiller nodig

Die blast chillers die al jaren gebruikt worden bij Masterchef, HOE HANDIG ZIJN DIE! Ik moet ook zo’n ding, weet je hoeveel tijd me dat zou schelen met het opnemen van video’s? Gaat nooit gebeuren natuurlijk dat zo’n ding hier ooit in huis komt te staan, maar dromen mag.

3. Om iets kouds uit een vorm te halen is het ideaal om een brander op de onderkant te zetten

Zo’n voor de hand liggend handigheidje waar ik zelf nooit aan had gedacht: om ijsblokjes of iets anders dat bevroren is uit een vormpje te halen werkt het ideaal om de onderkant van de vorm even te verhitten. Natuurlijk laat dan het vastgeplakte deel los, natúúrlijk. Ik snap ook niet waarom ik daar niet eerder aan heb gedacht. Ik liet altijd lekker dom de dingen gewoon een beetje ontdooien, maar dat is natuurlijk niet altijd wenselijk.

4. Hoe langer je saus kookt/reduceert, hoe sterker en beter de smaak wordt

Heel stiekem: dit wist ik eigenlijk wel maar ik ben hier meestal te lui voor. Ik liet sauzen eigenlijk nooit pruttelen omdat ik geen zin had om er op te wachten. Maar nu ik het afgelopen seizoen wel honderd keer heb gehoord dat sauzen (en bouillons) écht lekkerder worden als je ze de tijd geeft om te reduceren, doe ik het braaf iedere keer. En inderdaad, het resultaat wordt echt beter.

5. Vlees of vis kruid je pas nadat het uit de pan komt met zwarte peper

Nog zoiets: biefstukjes of vismoten kruidde ik ook voordat ze in de pan gingen al met peper en zout. Ik geloof dat ik chefs dit veel vaker heb zien doen? Ik geloof dat het hierbij ook Marco Pierre White was die zei dat het beter is om zwarte peper pas na het bakken toe te voegen. Dan verbrandt het namelijk niet. Aah…

6. Sommige dingen moeten gewoon eerst mislukken om beter te worden

Een belangrijke les in de keuken: niet alles lukt in een keer. En in plaats van het direct op te geven gaat het de volgende keer heus wel beter. Van fouten kun je alleen maar leren en in de keuken is dat net zo. Het heeft niet voor niets zo lang geduurd voordat mijn Chocoladefudgetaart perfect was en recepten voor het boek heb ik ook rustig soms zes keer gemaakt. Hoort erbij! En uiteindelijk gaat het, als het goed is, de moeite waard zijn.

7. Ik wil nooit in een professionele keuken werken

Oooh die stréss tijdens de teamchallenges maar ook tijdens preasure tests. Verschrikkelijk. Een paar jaar geleden kreeg ik een uitnodiging om mee te doen aan een Nederlands kookprogramma, ook een wedstrijd. Ik heb de uitnodiging vriendelijke afgewezen. Ik háát onder druk koken, vreselijk vind ik het. Laat mij maar lekker a la Nigella Lawson relaxt in mijn eigen keuken staan hoor. Ik doe liever uren over een taart dan dat ik binnen een uur iets af moet hebben. Een professionele keuken zou nooit iets voor mij zijn. De skills zou ik graag onder de knie hebben, maar alles wat erbij komt nee bedankt.

8. Grillen/roosteren geeft altijd een betere smaak aan fruit, maar ook aan specerijen

Vooral bij het afgelopen seizoen van Masterchef was de grill erg populair. Leuk om te zien, zo leer je ook direct een beetje de veelzijdigheid van een barbecue. Gary maakte in een van de eerste afleveringen Vietnamese Pho en hij roosterde eerst onder andere kaneel en steranijs voor een diepere smaak. Ook schijnt bijna zwartgeblakerd fruit het erg goed te doen. Ik moet toch maar eens wat meer experimenteren met roosteren dus.

9. Georganiseerd werken is het meest relaxt en levert de beste resultaten op

Dit punt wist ik van mezelf al (ik was al-tijd af tijdens het koken en kan niet tegen chaos) maar een programma als Masterchef benadrukt dit toch maar weer. De meest rommelige werkbladen leverden de slechtste gerechten op en degene die rustig en georganiseerd te werk gingen presteerden het best. Sluit dus mooi aan bij punt 7, laat mij maar lekker mijn gangetje gaan op mijn eigen tempo.

10. Verschillende texturen in een gerecht is ALLES

Tot slot: de gerechten die gemaakt worden bij Masterchef Australia zijn altijd jaloersmakend complex, man wat zou ik graag zo willen kunnen koken. Maar één van de dingen die me het meest is bijgebleven zijn de verschillende texturen. Ik let(te) daar helemaal niet zo op. Als ik een pasta maakte vond ik het allang prima als deze lekker romig was. Maar door er ook iets knapperigs aan toe te voegen wordt het gerecht ineens een stuk beter. Ik moet daar van mezelf dus meer mee gaan doen in de toekomst.

Zo fijn he, van die kookprogramma’s die ik toch al heel graag kijk, maar waar ik vervolgens ook iets aan heb!

Ps. Je zou eens moeten googelen op ‘Masterchef Australia’. Sommige foto’s van de judges zijn echt hilarisch.

Welke dingen zijn jou het meest bijgebleven van een kookprogramma?

Join the Conversation

 1. MARIJKE says:

  Wat een leuke dingen! Kan niet wachten tot er weer een seizoen op tv komt. Fantastische serie. Dat van die zwarte peper wist ik niet. Ga ik ook eens proberen!

 2. Tati de Boer says:

  gha, goed opgelet! :)

 3. hafida says:

  Ik heb ook geleerd dat als een goed gerecht wil, dat alles er moet in zitten dus zout, zoet, bitter zuur en umami en structuren er zit altijd een krokantje erbij in een vorm iets gefrituurd of noten. Van te voren proeven, kijken of er iets mist. En zorg ervoor dat het gerecht mooie kleuren heeft van grijs eten wordt niemand blij. Alles op het bord moet eetbaar zijn. Bord niet te vol voor een mooie bord en nog veel meer geleerd. Ik moet stiekem toegeven dat ik door masterchef een betere kok ben geworden

 4. Demi | DE KOOKFABRIEK says:

  Erg leuk artikel! Ik kijk ook erg graag naar Masterchef Australia! Alles wat je noemt, heel herkenbaar. Zeker met pen en papier ijverig meeschrijven. Altijd weer super geïnspireerd na een aflevering!

 5. Mega fan, 2 jaar geleden gegeten in de Press Club (restaurant van George Calombaris)

  1. Sabine Author says:

   Oooohh, dat wil ik ook graag nog eens doen! Ik mocht een paar weken geleden met hem ontbijten, zo tof <3

 6. Ik ben ook helemaal geobsedeerd van masterchef australia. Ben nu begonnen aan seizoen 3 aangezien het afgelopen seizoen helaas afgelopen is. Btw, mocht je nog een leuk recept zoeken om hier te delen stel ik de Chocolade orchidee voor waarvan de bloemblaadjes uit elkaar gingen …

 7. Nathalie says:

  Dingen die ik leerde doorheen mijn Masterchef periodes

  – Altijd proeven, liefst na elk stapje
  – Als je pasta of rijst kookt veel zout aan het water toevoegen, maar dan ook echt veeeel zout
  – Safraan is geweldig
  – Ceviche is hot (er was één bepaald seizoen waarin er constant wel iemand ceviche maakte, ervoor had ik er nog nooit van gehoord).
  – Dat mijn productkennis er per seizoen echt op vooruit gaat: Voel me helemaal trots bij zo’n proef waarbij ze ingrediënten moeten herkennen en ik ze dan wél weet en sommige kandidaten niet. Moehaha
  – Wie Adriano Zumbo is, en dat ik best wel eens een taartje van hem wil eten maar ze toch liever niet zelf wil maken

  En inderdaad die “blastula’s” zijn echt fantastisch, al zou ik er eigenlijk vrijwel nooit gebruik van maken :D

 8. Leuk om te lezen! De Australische variant van Masterchef vind ik by far het leukste. De koks zijn leuk, de deelnemers zijn leuk, de taal is leuk.. wat wil je nog meer? De Nederlandse Masterchef vind ik bijvoorbeeld niet leuk.. Goeie tips! Ik ben altijd teveel bezig met het eten wat ze maken en hoe lekker het er altijd wel niet uit ziet, waardoor ik altijd superveel trek krijg haha.

 9. Jacky says:

  Ik ben ook een groot fan van Masterchef Australia en het is altijd lang wachten tot het in NL op tv komt. Jij download de afleveringen? Ik wist niet dat dat kon, waar doe je dat dan?

  1. Sabine Author says:

   Klopt, Ali illegali hier. Ik hoorde gisteren dat het vanaf 25 augustus weer wordt uitgezonden!

 10. Lisanne says:

  Ik kijk ook graag Masterchef, vind Australia de leukste versie! Hoop dat het nieuwste seizoen snel op tv komt.

  1. Sabine Author says:

   Ik hoorde gisteren dat het vanaf 25 augustus weer wordt uitgezonden!

 11. P van Dongen says:

  Inderdaad het leukste kookprogramma, mede omdat iedereen altijd zo ontzettend aardig is.
  Wat ik mij alleen afvraag: De gerechten zijn zo klein, die moeten koud zijn, zeker als je als laatste beoordeeld wordt!
  Lekker zal het zeker zijn en dik zul je van twee lepeltjes niet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close