Want 2 Make: 5x Zuid-Afrikaanse gerechten

Laatst deelde ik op OMF al een aantal redenen waarom ik heel graag een keer naar Zuid-Afrika zou willen. De flora en fauna maakten onderdeel uit van dat lijstje, maar uiteraard nam ook het eten een prominente rol in. Ik ben dol op authentieke gerechten en ik dook wat dieper de Zuid-Afrikaanse keuken in en kwam er achter dat er vijf specifieke gerechten zijn waar ik heel nieuwsgierig naar ben. Vandaag zet ik deze vijf Zuid-Afrikaanse gerechten op een rij die tegenwoordig op mijn bucketlist staan en die ik ooit dus een keer wil maken.

Bobotie

1. Bobotie

Uiteraard kan de Bobotie niet ontbreken, wellicht het meest bekende Zuid-Afrikaanse gerecht. Bobotie is een laagjesgerecht dat bestaat uit gehakt met specerijen en een ei-, melk-, en kurkumalaag. Dankzij de kurkuma krijgt de Boboti een gele kleur maar als je dit niet in huis hebt kun je ook kerrie gebruiken. Ik ben zelf dol op de smaak van kerrie dus ik zal eerder geneigd zijn om een combinatie te gebruiken van beide specerijen. Bobotie is voor mij echt een beetje Zuid-Afrikaans comfort food. Lekker makkelijk en hartverwarmend.

Biryani

2. Biryani

Ik kan me voorstellen dat je bij het zien van Biryani vraagtekens gaat plaatsen, is dat niet een Indiaas gerecht? Eigenlijk wel! De Zuid-Afrikaanse keuken is echter net zo divers als het land zelf en lang geleden is het gerecht vanuit Perzië via India naar Kaapstad gekomen. Biryani is een mengeling van rijst, linzen, aardappels, vlees en heel veel kruiden. Eigenlijk kun je er naar hartenlust mee variëren maar in Zuid-Afrika gebruikt men vaak schaap- of lamsvlees of kip. Het kost wel wat tijd om Biryani te maken, wanneer je het echt goed wilt doen mag je het vlees rustig drie uur laten marineren. Maar even voor een weekend bewaren dus.

Samosas

3. Samosas

Samosas kom je tegenwoordig in heel veel keukens tegen en veel landen claimen dat zij er authentiek in zijn. Volgens de Zuid-Afrikanen zijn de gefrituurde snacks afkomstig van de Cape Malay keuken; afkomstig van slaven die door Nederlanders naar Zuid-Afrika gehaald werden. Maar hoe je het ook went of keert: Samosas zijn lekker en ik wil ze dolgraag een keertje maken. Samosas worden gemaakt met een vulling van diverse soorten vlees, veel boter, deeg en heel veel kruiden. Het is een tijdrovend klusje, maar dan heb je wel een lekkere snack op tafel staan.

Kudu Pie

4. Kudu Pie

Kudu Pie is iets dat we hier niet zo snel tegen zullen komen. We kennen weliswaar de pasteitjes – waar ik overigens gek op ben – maar heb je ooit een pasteitje met springbok gegeten? Ik niet! Kudu Pie is in Zuid-Afrika een heel toegankelijk gerecht dat je zelfs bij tankstations en goedkope restaurants kunt tegenkomen, het is echt een signature dish. Logisch ook als je bedenkt dat springbokken voor Zuid-Afrika zijn wat kangoeroes voor Australië zijn. Ze zijn er in overvloed en daarom zeer populair om te verwerken in gerechten. Ik vraag me af of je hier in Nederland springbok kunt krijgen bij de slager.. heb jij het al eens gezien?

Koeksister

5. Koeksister

En tot slot moet er natuurlijk een (mier)zoet recept op mijn lijstje staan, je bent immers een fan van bakken of je bent het niet! Koeksister lijkt qua structuur een beetje op een oliebol maar qua looks op een gevlochten Pretzel. Groot verschil is echter dat in deze snack héél veel suiker gaat. Nu ben ik helemaal niet zo’n zoetekauw en dus ben ik vooral heel benieuwd hoe ik Koeksister zou ervaren. De naam is overigens afkomstig van het woord sissen, dat frituren betekent in het Zuid-Afrikaans.

verborgen_juweeltjes1

Heb jij je verborgen juweeltjes al gedeeld?

Dan wil ik ook nog even van de gelegenheid gebruik maken om jullie te wijzen op de actie die ik laatst al deelde. Via de speciale actiepagina van Zuid-Afrika kun jij je Verborgen Juweeltjes delen. Ter inspiratie voor anderen maar ook zeker voor jezelf, want door jouw tips te delen maak je kans op twee vliegtickets en drie overnachtingen in een luxe lodge in het Phinda Private Game Reserve! En wie wil er nou niet even tussenuit?

Mocht je nog nooit in Zuid-Afrika zijn geweest dan kun je alsnog kans maken op de prijs. Kies op de website dan jouw drie favoriete juweeltjes en laat weten waarom Zuid-Afrika op jouw bucketlist staat!

Heb jij al eens echt Zuid-Afrikaans gegeten? Wat is je favoriete gerecht?

Dit is een gesponsord artikel

ohmyfoodness nl&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl 270649684
ohmyfoodness nl article&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl article 270649684
B8638095

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Die samosas lijken me lekker!

 2. Ellen says:

  Ik heb eigenlijk nog nooit Zuid-Afrikaans gegeten, dringend eens verandering in brengen!

 3. Rebekka says:

  Ik mis de Melktert! (melktaart) Over Zuid Afrikaans comfortfood gesproken.. Super makkelijk te maken en heerlijk met kaneel en suiker.

  En een klein beetje de Boerewors.. Maar dat hoort natuurlijk meer bij de braai cultuur :)

 4. Valerie says:

  Jullie moeten ook zeker eens Malva Cake maken! Het lekkerste dessert ever.
  Daarnaast is kudu pie gemaakt van een Kudu, en niet van een springbok. Springbok en Kudu zijn 2 verschillende dieren :) Ze vallen beide wel onder het geslacht ‘antilopen’, maar een Kudu is veel groter!

 5. Eigenlijk nog nooit Zuid Afrikaans gegeten, maar dit ziet er allemaal wel heel goed uit! Dus misschien binnenkort toch eens proberen…. ;)

 6. leonie says:

  Werk bij een vrij grote slager maar heb ze nog nooit over springbok gehoord. Misschien dat het in de grotere steden wel ergens verkrijgbaar is.

 7. Kirsten says:

  Het ziet er goed uit! Herinnert me aan mijn vakantie in Zuid-Afrika. Maar er staat wel een grote fout in je artikel, kudu en springbok zijn absoluut niet hetzelfde. Ze smaken ook heel anders. Dus kudu pie bevat gewoon vlees van de koedoe, niet van de springbok ;-) En ik mis de struisvogelbiefstuk. In Zuid-Afrika zijn grote struisvogelfarms. Wij hebben in een guesthouse op zo’n farm geslapen en ze maakten speciaal voor ons heerlijke struisvogelbiefstuk. Die is ook alom bekend in Zuid-Afrika. Oh, en je mist de sperzieboontjes in de Boboti. Die zitten er daar ook vrijwel altijd bij. Daarnaast zijn ze heel goed met vis, die allemaal vers wordt gevangen en dezelfde avond nog op je bordje belandt! Ik ben ook dol op Amarula, een drankje wat daar is uitgevonden. Het lijkt een beetje op Bayley’s. Ik geloof dat dat ook wel in Nederland te verkrijgen is.

  Mooi artikel, ik krijg spontaan weer zin om naar Afrika te gaan!

 8. Kirsten says:

  Ik werd trouwens nieuwsgierig van je vraag of springbok hier ook te koop is. Ik vond deze site! https://www.wildkopen.com/nl/diersoorten/diersoorten/sub,2/diersoort,17

  Ze verkopen helaas geen koedoe, wat je dus eigenlijk nodig hebt voor de kudu pie. Desalniettemin is de springbok ook heerlijk om eens te proberen.

 9. Farah says:

  Hmm heerlijk de Zuid-Afrikaanse keuken!

  Ik ben dol op bobotie. Heb het al verschillende keren zelf proberen na te maken, maar toch smaakt het anders dan dat je het in Zuid-Afrika zelf eet.

  Een kudu is trouwens geen springbok ;). Zijn 2 verschillende antilopes. Maar het vlees van de kudu is echt aan te raden: heerlijk! Sowieso heb je in Zuid-Afrika zoveel keuze aan heerlijk vlees en heerlijke vis. Dus de keuken is zeker de moeite waard!

 10. Sarah says:

  Oh, hier krijg ik trek van! Koeksister vind ik héérlijk, maar inderdaad wel ontzettend zoet. De Kudu steaks ben ik ook fan van, de pie heb ik helaas nooit gehad. Het ziet er wel heerlijk uit. Malva cake & Melktert die hierboven zijn genoemd zijn ook zeker lekker. Ik wil weer naar Zuid-Afrika haha! :)

 11. Mijn Kleine Geheimpjes says:

  Kudu Pie heb ik daar 6 weken lang inderdaad regelmatig gegeten en geen enkele smaakte hetzelfde! Duck Pie was ook favoriet, zat zo’n overheerlijke rode wijnsaus-achtig iets doorheen, jammie!

  Ik mis het recept om zelf billtong te maken ertussen :P.

 12. Roxanne says:

  Oh, Bobotie vind ik erg lekker! Nou ja, de Knorr Wereldgerechten variant dan. Wat beslist heel anders smaakt ;) Ik zit wel al een tijdje te denken om het eens zonder Knorr te maken, dus mocht je een receptje er van maken, ben ik benieuwd!

 13. Rianne says:

  Oeh, ik mis het om daar weer te wonen! Boboti kan je inderdaad op heel veel plekken krijgen en is onwijs lekker(niet te vergelijken om onze Knorr pakjes!!) En verder veel steaks van wilde dieren zoals kudu, springbok, struisvogel en soms krokodil! Buiten de restaurants om bij de locals was er wanneer er iets te vieren was altijd ‘boerewors roll’, melktaart en vetkoek aanwezig! Of een Smiley (gekookte schapenkop), maar die heb ik aan me voorbij laten gaan! haha. En als toetje malvapudding, ook onwijs veel gegeten. De minder rijke mensen ( een groot deel) eet voornamelijk kip, groente, maar allemaal onwijs lekker geruid en bereid! Enn met de mensen die we daar hebben leren kennen hebben we de braai bijna ieder weekend aangehad! iedereen neemt zijn eigen eten en drinken mee en zo zit je de hele avond met zijn allen bij een vuur te eten. Super gezellig!

  Mocht je in Zuid-Afrika komen dan moet je ook even de biltong proberen, niet uit een zakje van het vliegveld of supermarkt, maar bij een echte ‘biltong shop’, te krijgen in alle soorten en maten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close