10x de lekkerste oliebollen recepten

Kerst is voorbij: dóór naar Oud & Nieuw en hoe vier je dat nou beter dan met een lekkere oliebol? Op Ohmyfoodness hebben we de afgelopen jaren al heel wat oliebollen recepten gedeeld en ik vond het tijd worden om mijn favorieten voor je op een rij te zetten.

Mocht je het leuk vinden om zelf oliebollen te bakken dan bespaar ik je bij deze de keuzestress.

Oliebollen bakken

Oliebollen bakken doe ik al jarenlang ieder jaar, ik vind het zó leuk. Het is echt een beetje de traditie van oudejaarsdag geworden.

Ik begin altijd al vrij op tijd in de ochtend met het maken van het oliebollen deeg en zodra dat mooi gerezen is gaat de wokpan met een flinke laag olie op de kookplaat. Bakken maar!

Toen ik klein was bakte ik altijd oliebollen samen met mijn moeder. Mijn vader zette dan de frituurpan op een tafeltje buiten, dikke truien aan en gaan. Het wachten tot het deeg was gerezen duurde altijd zó lang maar was het meer dan waard bij het nemen van de allereerste hap uit een verse oliebol.

Ook mijn eigen kinderen zijn dol op oliebollen. Als ik van tevoren al tegen ze zeg dat ik ga oliebollen bakken op oudejaarsdag, springen ze al een gat in de lucht. Zo schetig.

oliebollen bewaren

De lekkerste recepten voor oliebollen

De afgelopen jaren heb ik al behoorlijk wat geëxperimenteerd met diverse recepten voor oliebollen. Wat mij betreft zijn dit de 10 aller lekkerste!

Maar mocht je nou niet zo van de speciale oliebollen zijn, dan vind je hier mijn basisrecept voor oliebollen bakken.

Oliebollen met stoofperen en kaneelsuiker

Oliebollen met stoofpeertjes & kaneelsuiker

Stoofpeertjes en kaneelsuiker is echt een gouden combinatie in een oliebol; lekker zoet en plakkerig. Ook ideaal als je van het kerstdiner nog stoofpeertjes over hebt; die kun je hier dan mooi in verwerken.

Oliebollen met banketbakkersroom

Oliebollen met banketbakkersroom

Deze gevulde oliebollen zijn meer een klein gebakje dan een bol die je zo uit je hand eet op oudejaarsavond, maar lekker zijn ze absoluut. Klein minpuntje: je moet de oliebollen wel echt koud eten.

Oreo oliebollen

Oreo oliebollen

Deze Oreo oliebollen waren een zeer aangename verrassing. Ik verwachtte er van tevoren helemaal niet zoveel van, maar het resultaat is grandioos. Hoe groter je de stukken Oreo houdt, hoe beter je de koek terug proeft in het eindresultaat.

Oliebollen met appel en kaneel

Oliebollen met appel en kaneel

Dit is zo’n klassiek geval van altijd goed. Wie is er nou niet dol op de combinatie van appel en kaneel. Het doet instant denken aan appeltaart, net als deze oliebollen.

Mini oliebollen met chocoladesaus

Als je een feestje geeft zijn deze mini oliebollen met chocoladesaus extra leuk om op tafel te zetten. Hoe tof als iedereen een oliebolletje van de stapel kan pakken! Liever iets minder gedoe? Je kunt de chocoladesaus natuurlijk ook in een kommetje naast de oliebollen zetten.

Chocolade-oliebollen

Chocolade oliebollen

Als je de oliebollen helemaal niet in de saus wil dippen, kun je er ook voor kiezen om chocolade toe te voegen aan het beslag. Toegegeven: de oliebollen zien er daardoor iets minder lekker uit, maar qua smaak zijn ze top!

Hartige oliebollen

Hartige oliebollen

Wil je helemaal iets unieks: maak dan eens hartige oliebollen. Die doen qua smaak echt niet meer denken aan de oliebollen met poedersuiker maar het is wel een leuke afwisseling als je er de hele dag maar van blijft eten. Deze kunnen ook prima als avondeten op oudejaarsdag, toch? Haha!

oliebollenwafels

Oliebollenwafels

Afstappen van het fenomeen oliebol kan natuurlijk ook. Je kunt het beslag namelijk ook gebruiken om wafels van te maken! Hartstikke leuk om te doen op nieuwsjaarsdag als ontbijt als je het mij vraagt.

Oliebollenbrood

Oliebollenbrood

Wat je ook zou kunnen doen is een oliebollenbrood maken. Dat is een soort cake die je in plakken snijdt. Een stuk minder vet dan de gefrituurde oliebollen, maar alsnog hartstikke lekker. Wel serveren met poedersuiker natuurlijk.

oliebollentoren met karamel

Oliebollen met karamel

Ga je voor zoet dan kun je kiezen voor lekkere karamelsaus. De oliebollen worden hier goed plakkerig van en poedersuiker is niet langer meer nodig. Wel oppassen, karamel is natuurlijk loeiheet!

oliebollen bakken

Oliebollen bewaren

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik op oudejaarsochtend al oliebollen sta te bakken, vind ik het wel fijn om te weten hoe oliebollen bewaren het makkelijkst in zijn werk gaat.

Zoals eigenlijk met ieder deeg/brood: in een papieren zak blijven ze het allerlekkerst.

Zelf zet ik eigenlijk altijd een schaal met een stapel oliebollen op tafel; we blijven er hier namelijk rustig de hele dag van eten.

Oliebollen opwarmen

Het goede nieuws: oliebollen opwarmen is ontzettend makkelijk en geloof mij: dan smaken ze weer net zo lekker!

Ik zet de Airfryer altijd op het aanrecht op oudejaarsdag om daarin de oliebollen weer wat op te warmen. Dat kost je maar heel even, aan een minuut of drie heb je genoeg op 180 graden Celcius.

Door de oliebollen op te warmen wordt het korstje weer krokant, de binnenkant weer lekker zacht en smeuïg, net alsof je ze vers hebt gebakken. Top toch!

Heb je geen Airfryer dan kun je de oliebollen ook opwarmen in de oven. Stop ze dan een minuut of 10 op 200 graden Celsius in de oven; ook dan worden ze weer lekker krokant.

Wat je ook doet: warm de oliebollen niet op in de magnetron, dan worden het namelijk net stuiterballen. Blegh.

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

oliebollen recepten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2022 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close