Vandaag heb ik iets tofs voor jullie klaarstaan: een verrukkelijke linzensalade met mango en avocado. Als je net zo gek bent op eenvoudige, maar heerlijke gerechten als ik, dan is dit recept iets voor jou. Een linzensalade in januari is misschien niet helemaal wat je verwacht. Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar al vanaf het moment dat het nieuwe jaar gestart is, richt ik me alweer op de lichtere en warmere dagen die komen gaan. Even daargelaten dat er dan ook echt nog wel koude maanden kunnen komen, in mijn hoofd richt ik me alweer op de zon. En zo doe ik dat ook met eten. Want of het nou januari of juni is, een zomerse salade gaat er altijd wel in.
Gezonde linzen salade
Zo gezegd, zo gedaan. Ik maakte een linzen salade met mango. Een salade met linzen omdat dit een mooie en weer eens een andere basis voor een salade is. Gezond, vullend en verder vrij neutraal van smaak. En mango. Want tja, hoe tropisch wil je het hebben? Precies. Bij deze salade maak ik geen gebruik van een echte dressing. Ik voeg peper, koriander, munt, citroensap en olijfolie toe aan de salade en dat geeft al genoeg smaak!
Varieer naar eigen smaak!
Het leuke van koken is dat er altijd ruimte is voor creativiteit en experimentjes. Voel je vrij om te spelen met de ingrediënten en smaken, en maak deze linzensalade helemaal naar jouw smaak. Voeg bijvoorbeeld geroosterde groenten toe voor een extra dosis smaak, of experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om een unieke draai aan het gerecht te geven.
Voeg bijvoorbeeld een knapperige bite toe aan je salade met linzen
De basis van deze salade wordt gevormd door een sappige mango en een romige avocado. Mocht jij het fijn vinden om naast zachte texturen nog iets meer ‘bite’ toe te voegen. Kies dan voor het toevoegen van knapperige noten en zaden. Denk aan geroosterde amandelen, pompoenpitten of walnoten, die een heerlijke crunch toevoegen aan elke hap. Bovendien zijn ze rijk aan gezonde vetten en voedingsstoffen!
Tips om de linzensalade bij te serveren:
- Geroosterde kip of vis: In deze salade zitten niet mega veel eiwitten. Voeg voor een eiwitboost voeg je nog kip of vis toe aan je maaltijd. De sappige, malse kip of vis
- Quinoa/Bulgur: Maak van de linzensalade een vullende maaltijd door er quinoa of bulgur aan toe te voegen. Deze gezonde granen vormen een perfecte aanvulling op de vezelrijke linzen.
- Vers gebakken brood: Serveer de linzensalade met wat vers gebakken brood, zoals stokbrood, ciabatta of volkoren brood. Het knapperige brood vormt een perfecte aanvulling op de linzensalade.
De linzensalade staat super snel op tafel!
Als je linzen uit blik gebruikt, dan is het een kwestie van de linzen schoonspoelen, alle overige ingrediënten klein snijden en alles bij elkaar voegen. Dan staat deze koude linzensalade in een handomdraai op tafel. Je kunt er ook voor kiezen om gedroogde linzen te gebruiken. Deze moeten eerst nog gekookt worden en dat kan vaak wel even duren. Ik zou zeggen, kies voor het gemak!
Heb je zin in meer recepten met linzen?
Hier zijn nog drie andere recepten met linzen die je niet mag missen:
- Tomaten linzensoep: Deze tomaten linzensoep is een ware comfortmaaltijd, perfect voor koude dagen. De combinatie van sappige tomaten en vezelrijke linzen zorgt voor een heerlijk vullende soep die je warm houdt tijdens de wintermaanden. Probeer het recept hier: Tomaten linzensoep.
- Linzen kikkererwten madras: Deze kruidige linzen kikkererwten madras is een heerlijk Indiaas gerecht boordevol smaak. Met een rijke mix van specerijen en romige kokosmelk, is dit gerecht een absolute aanrader. Ontdek het recept hier: Linzen kikkererwten madras.
- Linzen met aubergine, tomaat en yoghurt: Dit recept is geïnspireerd op de heerlijke gerechten van Ottolenghi en combineert smaakvolle linzen met geroosterde aubergine, sappige tomaten en romige yoghurt. Een ware smaaksensatie die je keer op keer zult willen maken. Probeer het recept hier: Linzen met aubergine, tomaat en yoghurt.
Het is wel duidelijk dat er zoveel lekkers te maken is met linzen. Ik vind het een ideaal ingrediënten om mijn maaltijd een stuk gezonder en vullende mee te maken!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Linzensalade met Mango en Avocado
Ingrediënten
- 300 gram linzen (1 blik)
- 1 rijpe mango
- 1 rijpe avocado
- 5 takjes verse koriander
- 5 takjes verse munt
- 3 bosuitjes
- 1 rode peper
- een beetje citroensap
- olijfolie
- peper
- zeezout
Instructies
- Spoel de linzen schoon met koud water. Doe ze daarna in een grote schaal.
- Snijd de rijpe mango en avocado in kleine stukjes. Snijd de verse kruiden fijn en snijd de bosuitjes en rode peper in dunne reepjes.
- Doe alle klein- en fijngesneden ingrediënten bij de linzen in de schaal. Meng met een beetje citroensap en olijfolie goed door elkaar. Voeg nog een beetje peper en zeezout toe en klaar is de salade.
Looks delicious
Was echt heerlijk! We slaan hem op :)