Jullie hebben in mijn eetoverzicht van best wel een tijdje geleden kunnen lezen dat ik tijdens onze vakantie in Zwitserland zo ongeveer alleen maar uit het boek ‘Simple’ van Ottolenghi heb gekookt. En omdat er vraag was naar twee van die recepten, hierbij nummer twee. De vorige die online kwam was Gigli met Kikkererwten en Za’atar. Dit gerecht met linzen en aubergine is net zo vegetarisch en ook zó lekker… Het leuke is namelijk dat door de linzen de aubergine geroerd zit. En dat zie je bijna niet op de foto maar er zit flink wat in. Voor dit recept rooster je namelijk een uur lang vier aubergine’s in de oven. Het vruchtvlees gebruik je, de schil gooi je weg. En dat, met die linzen, tomaten en een heleboel lekkere smaakmakers hussel je door elkaar. Ik vind het een superlekker gerecht, en ga het binnenkort weer op mijn eetplanning zetten denk ik!
Linzen met aubergine, tomaat en yoghurt uit 'Simple' van Ottolenghi
Ingrediënten
- 4 aubergines op enkele plekken ingeprikt met een mes
- 400 gram cherrytomaatjes
- 350 gram linzen uit blik, afgespoeld
- 2 el olijfolie + extra om mee te besprenkelen
- 1,5 el citroensap
- 1 kleine teen knoflook fijngehakt
- 3 el oreganoblaadjes
- 100 gram Griekse yoghurt
- peper
- zout
- 400 gram kastanjechampignons in grove stukken
- 4 takjes munt grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 230 graden of de hoogste ovenstand.
- Leg de aubergines op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven voor 1 uur. Laat ze heel even afkoelen als ze klaar zijn en snijd ze dan in de lengte open en haal met een vork het vruchtvlees uit de schil. Doe al het vruchtvlees in een vergiet en zet in de gootsteen zodat het kan uitlekken (is belangrijk, anders krijg je een waterig gerecht). De schil kun je weggooien.
- Verdeel de cherrytomaatjes over dezelfde bakplaat en rooster ze 12 minuten totdat ze licht geblakerd, opengebarsten en gaar zijn. Zet ze vervolgens apart.
- Ondertussen bak je de kastanjechampignons op hoog vuur gaar. Giet ze af en doe de champignons bij het aubergine vruchtvlees in het vergiet.
- Meng nu de linzen met het aubergine vruchtvlees, de cherrytomaatjes, de champignons, de olijfolie, het citroensap, de knoflook, twee eetlepels oregano, 3/4 tl zout en royaal peper.
- Schep in een grote schaal en verdeel de yoghurt erover. Bestrooi met de grofgehakte munt, en het laatste beetje oregano. Sprenkel er een beetje olijfolie over en serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Er staat niet in het recept dat je de linzen moet koken
Linzen uit blik hoef je ook niet eerst voor te koken.
Maar je maakt de linzen toch wel eerst warm alvorens je ze toevoegt?
Dat kan, maar het hoeft niet. Wij eten dit meer als lauwwarme salade i.p.v. een volledig warm gerecht.
Lekker, ook met soja yoghurt (vegan)!
Oeh dit klinkt goed! Wat is lekker om erbij te eten?
In principe is het een compleet gerecht, maar Naan is er altijd lekker bij.
Ziet er super lekker uit! Klopt het dat de hoeveelheid ingrediënten voor 2 personen is?
Klopt, dat staat ook in het recept ;-)
De hoeveelheid is echt gebaseerd op 4 personen en niet twee personen. Anders moet je een kilo per persoon eten. 500 gram is normaal per persoon
Is dit recept inderdaad voor twee personen?
Bij de meeste gerechten is het vaak véél te weinig als je twee borden pp op kunt, dus ik ben altijd wel blij als het veel is. “voor 4 personen” klopt zelden. Als we dan met 4 eten is t te weinig.
Klopt, maar dit soort dingen zijn ook heel lastig aan te geven. Aangezien je nooit kunt inschatten hoeveel de persoon aan de andere kant van het scherm eet.