Gado Gado

Gado Gado is een Indonesisch groentegerecht dat eigenlijk altijd wordt geserveerd met ei, satésaus en kroepoek. Veelal wordt het met rijst gegeten maar ik vind het, op de manier waarop ik het maak, zo eigenlijk ook al erg lekker. Je kunt het gerecht heel makkelijk vegetarisch maken door de ei en het kroepoek achterwege te laten of dit laatste te vervangen voor cassave. Onlangs maakte ik voor het eerst mijn eigen Gado Gado en ik moet je eerlijk bekennen dat ik er geen receptuur bij heb gehad. Ik wil dan ook niet claimen dat dit dé manier is om Gado Gado te maken, maar het is in ieder geval wel erg lekker! En dat is het belangrijkste toch?

gado gado

gado gado

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 500 gram krieltjes
  • 1 struik Paksoi
  • 1 winterpeen
  • 100 gram sperziebonen
  • 2 bosuitjes
  • ½ komkommer
  • 2 grote eieren
  • taugé
  • satésaus (zelfgemaakt of uit een bakje)
  • gefrituurde uitjes
  • cassave

1. Snijd de krieltjes in tweeën en laat de schil eraan. Doe ze in een pan met water. Snijd ondertussen ook vast de winterpeen in lange, smalle repen en voeg deze aan de aardappelen toe. Was de wortel en de aardappelen grondig en breng ze samen met een beetje zout aan de kook. Laat de aardappelen en wortelen vervolgens vijf minuten koken tot ze zacht beginnen te worden.

2. Voeg na vijf minuten de sperziebonen aan de aardappelen toe en laat zachtjes nog twee minuten doorkoken. Snijd ondertussen vast de paksoi in reepjes.

3. Voeg na twee minuten de paksoi aan de aardappelen toe, draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de groenten zachtjes gaar koken tot ze lekker zacht zijn geworden.

4. Kook ondertussen de eieren hard. Snijd de komkommer in lange, smalle repen en verwijder hierbij de zaadjes. Snijd ook de bosui in lange reepjes. Verwarm de satésaus in de magnetron of in een steelpannetje.

5. Giet de gaar geworden groenten af en leg ze op een lange schaal. Leg hier overheen de gesneden bosui en komkommer. Giet de warme satésaus over de groenten heen en snijd de eieren in plakjes. Garneer de Gado Gado met de plakjes ei en de gefrituurde uitjes en leg de cassave rondom op de schaal.

Wij aten de Gado Gado zelf gewoon zoals ik zojuist heb beschreven. Het is erg lekker met saté, maar je kunt natuurlijk ook op de vegetarische tour door tofu aan het gerecht toe te voegen. Mocht je het lekker vinden dan kun je ook de krieltjes achterwege laten en de Gado Gado met rijst serveren, maar stiekem vond ik het zo ook wel erg lekker.

gado gado

gado gado

gado gado

gado gado

Join the Conversation

  1. Honeybird says:

    In plaats van ei kun je ook kiezen voor tofu en/of tempeh ;)

  2. Eline says:

    Wat ziet dit er heerlijk uit zeg!

  3. Joyce says:

    Ik hou echt van gado gado! Binnenkort snel weer eens zelf maken.

  4. Marije says:

    Oeh, lekker!! Ik ben echt gek op gado gado! Als satésaus koop trouwens bij de toko altijd gado gado satesaus. Die is wat dunner en heet een typisch Indische smaak. Lekker ;-)

    1. Sabine Author says:

      Bedankt voor de tip, daar zal ik eens naar kijken!

      1. Evert says:

        goedendag. waar in het verhaal wordt taugé toegevoegd of lees ik er overheen?

      2. Die meng je met de rest van de groenten op het bord.

  5. Elize says:

    De authentieke Indonesische gado-gado:

    kool (spitskool of groene kool, broccoli of spruitjes, wat je wilt) gestoomd
    taugé gestoomd
    sperzieboontjes (in stukjes gebroken) gestoomd
    komkommer (in kleine stukjes snijden)
    aardappelen (beetgaar stomen en in kleine stukjes snijden)
    gebakken tahu (tofu) in kleine stukjes snijden
    gebakken tempé (in kleine stukjes snijden)
    hardgekookte eieren (in schijfjes snijden)
    gebakken uitjes
    krupuk udang

    Gado-gado saus:

    pannetje
    fijngemalen pinda’s (voor ’t gemak kan ook een potje pindakaas) met toevoeging van
    water (saus moet niet te dun zijn, maar ook niet te dik)
    trassi
    gula jawa (Javaanse suiker of rietsuiker)
    zout
    sambal oelek (1 kleine theelepel) kan ook zonder
    ketjap
    asemwater (tamarinde) of azijn (mag niet overheersen)
    seréh (citroengras)
    jeruk blaadjes (citroenblaadjes)
    Dit op laagste stand aan de kook brengen en als laatste de santen (kokosmelk) toevoegen en even het geheel al roerende op lage stand doorkoken en dan is de gado-gado saus klaar.

    1. Lena loevering says:

      Gado Gado saus : gebakken pinda, zout, zuiker, beetje knoflook , kencur wortel, tamarinde water,kan ook met azijn, en chili als houd van pittig , Jeruk limo, zonder terasa zonder ketjap……

    2. Lena loevering says:

      By the way …. ik kom uit Indonesië ik weet de echte recept is

  6. Wilma says:

    Ik was het recept aan het bekijken toen ineen mijn blik viel op de tekst onderaan het scherm: je kunt nooit genoeg koekjes hebben, daarom verzameld deze site digitale cookies. Ik moest zo lachen toen ik dat las. Ik was meteen weer helemaal vrolijk!
    En dit gerecht ga ik vanavond maken. Lijkt me erg lekker. Authentiek of niet.

    1. Sabine Author says:

      Haha!

  7. Aletta says:

    Als je vegetarische kroepoek wilt, kun je Emping nemen. Dit is nl een plantaardige versie. Onzettend lekker! Heeft een nootachtige smaak

  8. Fam Doppen says:

    Volgens dit recept klaargemaakt.Het was heerlijk.
    Dit komt vaker op tafel.Dank voor he delen van het recept

  9. Willem says:

    Ben ik nu de eerste die het na 3 jaar pas opvalt dat nergens de tauge toegevoegd wordt? Heeft iedereen netjes die in de koelkast laten staan?
    Net gemaakt en hij was HEERLIJK (incl de tauge ;-) )

    1. Ingrid says:

      Zag het ook; waar is de taugé gebleven ?
      Moet het er rauw bij?

  10. Ohmydish says:

    Heb dit zelf nog nooit gemaakt maar wel al vaker gegeten. Ik ga dit op mijn lijst zetten van recepten die ik nog wil maken, thanks ! :)

  11. leonieke says:

    Heerlijk! wel per persoon 1 eitje gedaan, en de taugé er in gedaan :-) dank voor het recept

  12. gado gado saus recept says:

    Lekker en Met wat kokosmelk en een vleugje limoen krijg je de gado gado saus lekker romig en Fris

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close