Ben je de normale stamppotjes inmiddels wel een keertje beu, probeer deze zoete aardappel stamppot met andijvie dan eens! Naast heel kleurrijk is ‘ie ook nog eens ontzettend lekker en, zoals ieder stamppot recept, makkelijk om te maken.
Ik vind het altijd prettig om, net als bijna iedereen trouwens, aan het begin van het jaar wat lichter te eten. Een beetje balans na de feestdagen die altijd gevuld zijn met een overdaad aan lekker eten. Deze zoete aardappel stamppot past dan prima in het eetpatroon.
Serveer de stamppot met een gebraden kipworstje of, als je geen behoefte hebt aan extra vlees, met walnoten bovenop de stamppot.
Zoete aardappel stamppot maken
Zoete aardappel stamppot maken gaat eigenlijk hetzelfde in zijn werk als het maken van een normale stamppot. Waar je alleen wel op moet letten, is dat zoete aardappels doorgaans meer vocht bevatten dan normale aardappelen, waardoor je minder vocht hoeft toe te voegen om de stamppot smeuïg te krijgen.
Daarom zie je me in onderstaand recept ook geen boter of melk gebruiken, dat is simpelweg niet nodig. Bovendien voeg je ook het bakvet van de spekjes nog toe aan de stamppot en ook hierdoor wordt het eindresultaat al wat smeuïger. Tel daarbij de feta op die ook nog lichtjes smelt zodra je deze mengt met de zoete aardappels en je hebt meer dan genoeg smeuïge ingrediënten te pakken.
Zorg ervoor dat je de zoete aardappels na het koken goed afgiet en geen restje kookvocht in de pan achterlaat. De stamppot wordt anders al gauw te nat en dat zou zonde zijn. Laat de aardappels eventueel nog een beetje droogstomen, mocht je merken dat ze wel erg zacht aanvoelen.
Bijkomend voordeel van zoete aardappel is trouwens ook dat het inuline, een natuurlijke probiotica, bevat. Dit verteert langzamer dan zetmeel uit normale aardappels, waardoor je langer vol zit van een stamppot als deze. Kortom: top receptje dus.
Zoete aardappel stamppot spekjes
Omdat zoete aardappels niet voor niets de naam dragen die ze hebben, de ‘aardappels’ smaken ook echt een beetje zoet, voegde ik wel wat spekblokjes toe aan deze stamppot. De zilte smaak van de spekjes past namelijk perfect bij de zoete aardappels.
Bak spekblokjes altijd in een droge koekenpan en voeg dus geen olie of boter toe. Door de spekjes in een droge koekenpan te bakken, wordt het vet vanzelf uit de spekjes onttrokken en kunnen ze ook daadwerkelijk krokant bakken.
Omdat het zonde is om het bakvet weg te gooien, dit bevat immers heel veel smaak, voegde ik dit samen met de spekjes toe de stamppot.
Als je deze zoete aardappel stamppot met andijvie helemaal vegetarisch zou willen maken, kun je de spekblokjes vervangen door extra zongedroogde tomaten.
Zoete aardappel stamppot zongedroogde tomaten
Ik zag Linda laatste een goede tip geven op haar Instagrampagina. Zij voegde in plaats van spekblokjes, zongedroogde tomaten toe aan haar stamppot om het geheel wat minder vet en calorierijk te maken. Dat vond ik zo’n goed idee! De smaak van de stamppot verandert hiermee natuurlijk wel een beetje, maar het is een prima alternatief.
Zongedroogde tomaten in combinatie met zoete aardappels vind ik sowieso een gouden combinatie, dus ik had er überhaupt al voor gekozen om zoete aardappel stamppot met zongedroogde tomaten te maken. Maar zoals ik net al zei: je kunt ook meer tomaatjes gebruiken dan aangegeven, als je de spekblokjes zou willen weglaten.
Voor deze zoete aardappel stamppot heb ik ervoor gekozen om enkel de zoete aardappel en de spekblokjes te garen. De andijvie, zongedroogde tomaten, feta en rode ui gaan er verder allemaal rauw doorheen. Hierdoor blijven de verschillende texturen en smaken van de ingrediënten echt overeind.
Bovendien is rauwe ui in combinatie met andijvie stamppot voor mij echt een must, ik vind dat zo’n heerlijke toevoeging. Aan mijn normale andijviestamppot voeg ik ook altijd kleine blokjes kaas toe, maar voor deze zoete aardappel stamppot heb ik gekozen voor feta. Dat vind ik net een wat betere combinatie. Voel je vrij om de feta te vervangen door verse geitenkaas of door een Hollands kaasje.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Zoete aardappel stamppot met andijvie
Benodigdheden
- aardappelstamper
Ingrediënten
- 500 g zoete aardappels
- 125 g spekblokjes
- 250 g rauwe andijvie
- 4 zongedroogde tomaten – in reepjes
- 75 g feta
- 1 rode ui – gesnipperd
- peper en zout
Instructies
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook de zoete aardappelen in 20 minuten gaar.
- Bak ondertussen in een koekenpan de spekblokjes zonder olie of boter krokant.
- Giet de zoete aardappels af en stamp ze met de aardappelstamper fijn.
- Voeg de spekblokjes inclusief het bakvet, de rauwe andijvie, zongedroogde tomaten, feta en rode ui toe en roer goed door.
- Breng de stamppot op smaak met peper en zout.