Asperges op traditionele wijze

Jaaaaa het is weer aspergetijd! Dolblij word ik ieder jaar als het weer zover is, want wat ben ik gék op asperges. Het liefst eet ik ze iedere week wanneer het seizoen er is maar die decadentie kan ik me niet veroorloven. Meer dan één keer staan ze in ieder geval op het menu, maar de eerste keer eet ik de asperges op traditionele wijze: gekookt met geklaarde boter, ham, een hardgekookt ei en peterselie. Ik eet er voor de vulling dan ook altijd nog krieltjes bij. Vandaag laat ik je zien hoe je asperges op traditionele wijze klaarmaakt.

asperges op traditionele wijze

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 600 gram witte asperges
 • 1 pakje roomboter
 • 2 hardgekookte eieren
 • 1  pakje met plakjes beenham (broodbeleg)
 • verse of gedroogde peterselie
 • peper en zout
 • optioneel: krieltjes*
*Reken 500 gram asperges per persoon wanneer je geen aardappelen bij dit gerecht serveert.
1. Controleer allereerst of de asperges vers zijn. Dit doe je door ze langs elkaar heen te bewegen. Wanneer ze een knarsend/piepend geluid maken zijn ze vers. Laat ze vervolgens in hun geheel dertig minuten in koud water weken.

2. Maak de asperges schoon. Dit doe je door met een dunschiller vanaf het kopje van de asperge het buitenste velletje weg te schillen. Draai de asperge iedere keer een stukje zodat je zeker weet dat je de volledige buitenste schil hebt verwijderd. Snijd vervolgens het houtachtige deel van de onderkant van de asperges, dit is vaak zo’n 2 – 2,5 centimeter.

3. Breng ruim voldoende water aan de kook en leg de asperges in het water. Voeg vervolgens een beetje zout aan het water toe. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges, maar houd rekening met minimaal tien minuten.

4. Bereid ondertussen de boter. Binnenkort komt er een artikel online over hoe je geklaarde boter maakt en waarvoor dit zoal gebruikt wordt. Mocht je het lekker vinden dan kun je er uiteraard ook een Bernaise- of Hollandaisesaus bij serveren of een lekker kaassausje. Kook ondertussen ook vast de krieltjes gaar wanneer je deze erbij serveert.

5. Verwarm vlak voordat de asperges gaar zijn de beenham kort in een koekenpan.

6. Haal de asperges voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en leg ze op het bord. Snijd de eieren in parten en leg deze ernaast. Drapeer de warme ham over de asperges en giet een lepel geklaarde boter over de asperges. Strooi het geheel af met verse of gedroogde peterselie.

Natuurlijk kun je nog veel meer kanten op met asperges en er komen zeker nog recepten aan die dit laten zien, maar met ham en eieren worden de asperges op traditionele wijze geserveerd. Heerlijk.

asperges op traditionele wijze

asperges op traditionele wijze

Heb jij al asperges gegeten dit seizoen?

Join the Conversation

 1. Marije says:

  Ooooh lekker! Ik hou van asperges. Bij mijn ouders in de buurt zijn meerdere aspergeboeren, dus ik ga ze volgende week weer vers geplukt scoren. Zo uit de schuur, waar de werknemers ze nog aan het schoonmaken zijn. Heerlijk!

 2. Joyce says:

  Ik houd van asperges! Als enige hier thuis, haha. Heb ze dus nog nooit klaargemaakt maar wel al een aantal keer op m’n werk gegeten. Wordt toch maar eens tijd dat ik ze ook thuis klaar ga maken, want ze zijn zoooo lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close