gesponsord

Inmiddels is mijn kleine baby allang geen baby meer maar een echte dreumes die ik herhaaldelijk op de glijbaan moet tillen zodat hij er zelf vanaf kan glijden, van wie ik talloze speeltjes uit de vijver moet vissen omdat hij water het állerleukste op de hele wereld vindt en voor wie ik allang niet meer in de keuken sta om speciale hapjes te maken. Het was me wat hoor, die babytijd. Het wennen aan alles en vooral ook het wennen aan eten. Ik heb meerdere malen geschreven over Vic zijn culinaire opvoeding en tot nu toe ben ik ontzettend blij met hoe het gaat. Omdat Vic inmiddels 1 is, is zijn eetschema ook weer compleet anders en eet hij weer hele andere dingen dan een paar maanden geleden. Ik vond het dus wel weer tijd worden voor een update; vandaag laat ik je Vics eetschema met 1 jaar zien.

Vics eetschema

Vics dagschema

Naar mate de kleine ouder wordt verandert zijn dagschema ook weer. Waar ik met ongeveer 7 maanden nog schreef dat Vic een paar flessen melk kreeg op een dag en zo’n drie keer per dag nog naar bed ging om te slapen, is dat nu compleet anders.

Ochtendritueel
We beginnen de dag zo rond 06.30-07.00u. Sowieso gaat onze wekker dan, maar ook Vic is vaak rond die tijd wel wakker. De laatste weken slaapt hij gelukkig een stuk beter. We hebben een paar maanden gehad dat we er ’s nachts 1 – 3 keer uit moesten omdat hij herhaaldelijk wakker werd en niet stil te krijgen was. We hebben vrijwel iedere nacht toen een flesje gegeven, puur zodat we ook aan onze eigen slaap toe zouden komen. Op een gegeven moment waren we er wel echt klaar mee en hebben we cold turkey besloten er niet meer uit te gaan ’s nachts maar hem te laten huilen. Wat blijkt? Het kostte slechts één nacht om even te wennen en sindsdien wordt Vic nog wel een keer wakker ’s nachts, maar horen we hem alleen nog maar even kort mopperen. Top dus, we zijn alledrie weer een stuk energieker.

Maar goed, als onze dag begint gaan we naar beneden en daar krijgt Vic zijn ontbijt: standaard één boterham met (plantaardig) beleg en een beker volle melk.

Vaak doet hij in de ochtend nog een powernapje van ongeveer een uurtje, soms iets langer.

Daarna is het tijd voor fruit! Hij krijgt altijd twee stukken en wat hij krijgt is afhankelijk van wat we in huis hebben. Ik bestel wel eens een fruitbox met de boodschappen mee; dan is de variatie groot. Vic lust eigenlijk ieder soort fruit maar banaan is zijn favoriet.

In de middag
Om 12.00u is het tijd voor de lunch. Vic eet standaard twee boterhammen, maar als hij bij de gastouder is willen het er nog wel eens drie zijn. We hebben een hele actieve dreumes in huis die nóóit stil zit, dus hij verbruikt flink wat energie. Zijn broodbeleg verschilt nogal, maar daar zal ik zometeen iets over vertellen.

Mocht ik toevallig boodschappen moeten doen rond het middaguur dan haal ik voor Vic vaak een broodje bij de bakker. Krentenbollen vindt hij heerlijk maar ook een Italiaanse bol of pistoletje (zonder beleg) gaat er makkelijk in.

Heel af en toe krijgt hij banaanpannenkoekjes te eten die ik maak van banaan, ei en een beetje kaneel of als ik iets voor OMF heb ontvangen wat op moet en wat ook prima is voor hem, krijgt hij dat. Laatst was dit bijvoorbeeld een groenteburger – ging er prima in, haha!

Na de lunch gaat Vic naar bed en vaak is dit zijn langste slaapje van de dag. Als ik mazzel heb slaapt hij 2 – 2,5 uur in de middag. Het is dan ook afhankelijk van de duur van dit slaapje of hij nog iets te eten krijgt ’s middags. Als hij pas tegen 16.00u uit bed komt geef ik hem niets meer voor het avondeten. Is het eerder dan krijgt hij een rijstwafel, lange vingers, een crackertje of soepstengels. We proberen hem zo min mogelijk suiker te geven dus zoete koekjes (bijvoorbeeld Liga) geven we hem niet.

Voor het naar bed gaan
Avondeten doen we tussen half 6 en 6, Vic eet altijd met de pot mee en als hij iets niet lust maken we niet per se iets anders. We willen hem er namelijk niet aan laten wennen dat hij iets anders krijgt op het moment dat hij iets niet eet. Hij zit in een eigenwijze fase momenteel dus of hij eet heel goed en in no-time zijn hele bord leeg, of hij is er alleen mee aan het etteren en kunnen we na het eten alles van de grond schrapen. Of Senna doet dat voor ons, haha.

Nadat we met Senna hebben gelopen gaat Vic in bad. Vaak om de dag maar met warm weer en als hij hele dagen buiten heeft gespeeld iedere dag. In bad gaan vindt hij het allerleukste wat er is dus daar zijn we rustig een halfuur mee bezig.

En dan is het bedtijd en zit de dag er alweer op voor onze kleine man. Vaak ligt Vic tegen 19.00u in bed. Afhankelijk van hoe hij heeft gegeten ’s avonds krijgt hij voor het slapen nog een flesje dreumesmelk.

Nog even opgesomd (de tijden variëren nog wel eens, dit is afhankelijk van hoe hij slaapt overdag, of we wat doen etc.)

  • Ontbijt: 1 boterham met beleg en 1 beker volle melk
  • Fruit: 2 stuks fruit
  • Lunch: 2 boterhammen met beleg of banaanpannenkoekjes of broodje van de bakker
  • Snack: rijstwafel, crackertje, lange vingers of een soepstengel
  • Avondeten: wat de pot schaft, soms aangevuld met yoghurt
  • Voor het slapen: flesje dreumesmelk als hij niet genoeg heeft gegeten

De hele dag door drinkt Vic water, in het weekend krijgt hij wat diksap in zijn beker.

vics eetschema4

Vics eetschema

Wat eet Vic dan?

We proberen Vic zoveel mogelijk te laten eten wat wij zelf ook eten en hem alles te laten proeven. Natuurlijk komt het wel eens voor dat wij iets eten wat voor hem niet zo geschikt is, op zulke momenten krijgt hij iets anders.

Wat hij in ieder geval het meeste eet is brood en daarom proberen we met beleg ontzettend veel te variëren. Waar veel papa’s en mama’s voor kaas en/of worst gaan kiezen wij daar zelden voor. Niet omdat we hem het niet gunnen maar meer omdat we hem willen aanleren dat het niet nodig is om altijd maar vlees of zuivelproducten te nuttigen. Bovendien zijn onder andere de 100% plantaardige producten van Becel maar ook de Fruit & Groentespreads van Blue Band en bijvoorbeeld pindakaas goed smeerbaar en ik kan je vertellen: dat is véél handiger voor een dreumes dan plakjes worst. Blue Band is daarnaast speciaal gemaakt voor kinderen. De smeerbare margarines van Blue Band bevatten goede vetten, vetoplosbare vitemins en enkele producten worden ook nog verreikt met extra calcium en B-vitamines.

Wij zijn zelf onder andere vanwege gezondheidsredenen het afgelopen jaar meer plantaardig gaan eten en dit is iets dat we ook op Vic willen overbrengen. Veel plantaardige keuzes dus en af en toe een dierlijk alternatief. Zuivel krijgt hij voldoende binnen door de beker melk in de ochtend en het flesje voor het slapen gaan.

Onze favoriete belegsoorten voor op brood voor Vic zijn:

1. Flora smeerbaar
100% plantaardige spread die bestaat uit koolzaadolie, kokosolie, shea-olie en een vleugje smeuïge amandelolie. Onwijs lekker en je hoeft hier verder ook geen broodbeleg aan toe te voegen. Ik smeer het zelf als ontbijt ook vaak op een boterham. Flora smeerbaar is verkrijgbaar in een gezouten en ongezouten variant, voor Vic gebruiken we natuurlijk de ongezouten op brood. Blue Band heeft meer voordelen voor kinderen maar omdat Vic het zo lekker vindt vind ik het af en toe prima.

2. 100% pindakaas
Hierin zijn we niet merkvast maar ik kies altijd voor pindakaas waar verder niets aan toe is gevoegd en dus enkel bestaat uit pinda’s.

3. Leverpastei
Was ik vroeger zelf gék op en haal ik voor Vic zo af en toe ook nog wel eens maar dus niet te vaak.

4. Stroop
Krijg ik nogal eens toegestuurd voor OMF dus hier hebben we standaard wat van in huis. Ik probeer altijd te kijken naar de ingrediëntenlijsten en ga voor stroop waar vrijwel niets aan toegevoegd is. Appel- en perenstroop is favoriet bij Vic, al krijgt hij het niet té vaak op brood want man, wat een troep krijg je er naderhand van, haha.

5. Blue Band Fruit en groente spread
Nieuw in de schappen zijn de Fruit & Groentespreads van Blue Band. Het is zoet beleg maar dan boordevol groente en fruit, speciaal voor kindjes. De spreads zijn verkrijgbaar in drie varianten: aardbei & bietjes, appel & wortel, abrikoos & pompoen en bevatten 70% groente, fruit en peulvruchten en 0% toegevoegde suikers. Bovendien bevatten de spreads 60-80% minder suiker dan jam en bevatten ze geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Vic vindt deze spreads heerlijk en ik vind het fijn dat ze super goed smeerbaar zijn en voor veel minder rommel zorgen dan bijvoorbeeld stroop.

Dat was ‘m weer! Onze dreumes is nog steeds een veelvraatje zoals je ziet, geef hem iets te eten en je hoort hem gegarandeerd niet meer, zo grappig. We proberen Vic dus met uitgebalanceerde voedingspatroon op te voeden en vaker te kiezen voor plantaardig dan voor dierlijke producten. We vinden het echter wel belangrijk dat hij alles proeft en ja, daar hoort zo af en toe ook iets lekkers bij…

foto27 1

In samenwerking met Becel

adServer

Join the Conversation

  1. Mariska says:

    Onze vent is nu ook ruim een jaar en vind vooral het avondeten lastig met hem.. we eten niet echt standaard aardappelen, groente en vlees. Vaak wraps, of krieltjes met groente. Onze zoon is hier niet echt van gediend en eet dan echt niks.. sowieso wat mama maakt is niet echt zijn ding vindt hij.. ik vind t erg lastig want wil wel eens van die potjes af.. heb je tips?

    1. Eveline says:

      Hoi Mariska, onze zoon is nu 11 maanden en volop in de potjesfase. Zou, net als jij, daar ook vanaf willen. Heb wel recepten van één website die soms gaan. Weet gewoon soms even niet meer waar te beginnen. Tips zijn welkom.

  2. Die eigenwijze fase is heel herkenbaar! Mijn zoontje is nu 14 maanden en de vloer ligt hier ook regelmatig vol met eten omdat ie alles op de grond gooit! Haha maar leuk om eens te lezen wat een ander kind van ongeveer dezelfde leeftijd voor eetschema heeft en wat hij eet. Goed idee om de groente- en fruitspreads ook eens te proberen!

  3. Super leuk om te lezen! Jullie hebben er echt over nagedacht en ik vind het prachtig dat dierlijke producten helemaal niet zo voor de hand ligt, maar dat dat juist gezien wordt als het alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close