Organiseer je eigen sushiparty

Dat sushi inmiddels hot en happening is in Nederland mag duidelijk zijn. De sushi-restaurants schieten als paddestoelen uit de grond en het aanbod aan props in de supermarkten neemt alleen maar toe. Nederlands bekendste rijstmerk Lassie heeft dit ook gemerkt en daarom verkopen zij sinds kort ook Sushi rijst! Ter ere van dit heugelijke nieuws werd ik uitgenodigd in restaurant Hosokawa te Amsterdam om zelf aan de slag te gaan met het maken van sushi. En daar zeg ik als mega fan natuurlijk geen nee tegen. In dit artikel meer over het organiseren van een sushiparty en uiteraard een recept.

Lassie sushiparty

Lassie sushiparty

Lassie Sushi Rijst
Eerst nog even iets over de nieuwe sushi rijst van Lassie, want goede sushi maken lukt niet met slechte rijst. Het belangrijkste kenmerk van goede sushi rijst is dat de rijstkorrels goed plakken. Sushi rijst bevat doorgaans dan ook meer zetmeel dan witte rijst, zetmeel zorgt er namelijk voor dat de rijst na het koken goed plakt. Leuk weetje: sushi rijst is familie van de risotto rijst want beide zijn rondkorrelig en kleverig. Sushi rijst wordt dan ook voornamelijk verbouwd in Italië. Dat had je niet gedacht he!

Sushiparty

Sushiparty

Benodigdheden voor een geslaagde sushiparty
Goed, je weet nu in ieder geval dat je goede rijst nodig hebt voor het maken van sushi. Overigens staat de juiste bereidingswijze altijd op de verpakking dus mislukken kan het niet. Verder heb je nodig:

 • Bamboematjes om de sushi mee te kunnen rollen
 • Nori-vellen
 • Verse vis en/of surimisticks
 • Diverse groenten (avocado en komkommer zijn een must!)
 • Wasabi
 • (Japanse) mayonaise (Zaanse mayonaise is ook perfect)

Zorg ervoor dat je alles van te voren al hebt gesneden, dat scheelt een hoop gedoe wanneer je gasten er zijn.

Sushiparty

Lassie sushiparty

Sushi maken: Temaki
Na een korte introductie van Beertje van Beers bij aanvang van het sushi-event was het tijd voor ons om plaats te nemen aan de ronde tafels van restaurant Hosokawa om vervolgens van de echte profs sushi te leren maken. Ik heb goed opgelet en daarom kan ik nu ook een recept met jullie delen die je tijdens jouw sushi-party kunt gebruiken.

Lassie sushiparty

Allereerst gingen we aan de slag met het maken van Temaki, een puntzakje nori (zeewier) met daarin sushirijst en andere ingrediënten. Ik vergelijk het stiekem altijd met een puntzak friet. Het is heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat het nori-vel niet te nat wordt want hierdoor wordt het taai en elastisch. Ook merkte ik dat ik bij mijn eerste poging teveel rijst had gebruikt. In principe maakt dat voor de rol-techniek niet uit, maar het eh.. at nogal wat lastig. Zie hierboven mijn eerste Temaki ooit, best ok toch? Check deze video voor de juiste temaki roltechniek.

De sushi maakten we uiteraard met de sushi rijst van Lassie en ik kan je vertellen dat deze echt fijn werkt! De rijst is goed kleverig maar laat zich wel makkelijk over een nori-vel verspreiden. De rijst is makkelijk klaar te maken met de instructies op de achterkant van de verpakking en kan zowel bereid worden op het fornuis als in een rijstkoker.

Naast het sushi leren rollen werd er vooral veel gepraat over de Japanse keuken en werd er uiteraard gegeten tijdens het evenement. Check de video hieronder voor wat sfeerbeelden van de avond.

Wetenswaardigheidjes
Je krijgt niet vaak de kans om een echte Japanse kok de hemd van het lijf te vragen en dus deden we dat ook. En hoewel ik als sushi-fanaat de etiquette wel min of meer onder de knie heb, kwam ik nog een aantal leuke wetenswaardigheden te weten die ik jullie niet wil onthouden. Wist je bijvoorbeeld dat…

 • … een goede balans van wasabi en azijn ervoor zorgt dat de bacteriën van de vis worden gedood? Probeer het maar eens: een rauw stukje verse vis smaakt zoveel anders dan wanneer het verwerkt wordt in sushi.
 • … er een hele duidelijk etiquette geldt voor het gebruik van eetstokjes? Zo mag je niet met de eetstokjes wijzen en ze zéker niet langs elkaar heen halen.
 • … alleen nigiri (de rijstbolletjes met een plakje vis eroverheen) en temaki mag je met je handen eten. De rolls moet je met stokjes eten.
 • … wanneer je sushi van een gedeeld bord afpakt dien je dit te doen met de achterkant van je stokjes
 • … echte sushirijst helemaal niet gemaakt wordt met mirin (rijstazijn) maar met natuurazijn, suiker en zout?

Deze ‘opfriscursus’ sushi maken deed me beseffen dat ik het echt vaker moet doen. Klein detail is dat het enorm veel tijd kost, maar verse sushi is toch wel het allerlekkerst. En jij kunt nu ook wel vooruit met het organiseren van een sushiparty toch?

De sushi rijst van Lassie is gewoon in de supermarkt te koop voor een advies verkoopprijs van € 1,69

WIN!
Via de website van Lassie maak je nu kans op een sushipakket ter waarde van € 50,-. Zo begint jouw sushiparty zeker goed!

Dit is een gesponsord artikel.

ohmyfoodness nl&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl 232991284&c=%%CACHEBUSTER%%
ohmyfoodness nl article&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl article 232991284&c=%%CACHEBUSTER%%

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat een leuk idee zo’n sushiparty! Zelf sushi maken vind ik erg leuk, maar het kost inderdaad wel veel tijd.

 2. Mirne says:

  ik lust zelf geen sushi, maar maak het wel eens voor mijn vriend. Eigenlijk wel leuk om hem en andere vrienden het gewoon eens zelf te laten maken.

 3. Emily van Kampen says:

  Wat een tof artikel met heel veel weetjes die ik nog nooit gehoord had! Zelf heb ik nog nooit sushi gemaakt, maar het staat zeker op mijn food bucketlist. Als ik een keer een dag vrij ben in het weekend ga ik het toch maar een keer maken!

 4. Karin | laviedeKarin says:

  Ik sla ook nooit een aanbod voor sushi af! Heerlijk en hele goede tips!

 5. Eline says:

  Sushi maken is zo leuk om te doen, binnenkort maar weer eens mee aan de slag!

 6. Lotte says:

  Ik heb een tijdje geleden ook sushi gemaakt, en de lieve dame heeft me ook nog wat leuke weetjes verteld. Bijvoorbeeld: alleen het stukje vis mag je door sojasaus halen, niet de rijst er helemaal indopen. En nog een handige tip, bevochtig je handen voordat je de rijst over de nori verdeelt, dat scheelt zoveel! En wat leuk is, zij heeft me ook alleen azijn en een soort suiker verkocht om zelf een mixje te maken, geen rijstwijn. Zo te horen had ik met een echte pro te maken! Wat leuk:)

  1. Lotte says:

   Lieve dame van de toko* ik ben nog niet helemaal wakker na mijn nachtdienst:p

  2. Sabine Author says:

   Wauw, wat leuk dat ze zoveel tips mee gaf!

   1. Lotte says:

    Ja ik vond het ook echt heel leuk/lief:) maar dat zijn ze sowieso bij ‘mijn’ toko! Altijd behulpzaam en geinteresseerd.

 7. Diana says:

  Wat ziet de sushiparty er gezellig uit! Leuk idee ook.
  Sushi vind ik zó lekker! Ik ga snel eens de Temaki maken.

 8. Marjoleine says:

  Ik ben helemaal dol op sushi en mijn vriend, moeder en vriendinnen ook, dus zo’n party zou echt super leuk zijn om te geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close