Frisse kaassalade met graskaas

#spon

I.s.m. Weydeland Kaas

YES, het graskaasseizoen is weer begonnen! Ik weet overigens niet of je wel écht van een seizoen kunt spreken, maar in ieder geval is graskaas weer volop verkrijgbaar. En daar wordt deze kaaskop zéér gelukkig van. Het zorgt bij mij voor eenzelfde gevoel als wanneer de witte asperges er nét weer zijn: ultiem lentegeluk. Ik kon het niet laten om direct met de heerlijke 48+ Graskaas van Weydeland aan de slag te gaan en maakte deze frisse kaassalade met graskaas.

In de supermarkt zie je wel eens van die bakjes (oude)kaassalade voor op brood staan en hoewel ik die op zich prima te eten vind, moet ik altijd zoeken naar de kaas. Dat is bij deze zelfgemaakte kaassalade niet zo, die zit namelijk knettertjevol heerlijke Hollandse kaas.

Wat is graskaas?

Maar eerst nog even terugkomen op die graskaas. Want wat is dat nou precies en wat is nou het verschil met de ‘gewone’ Hollandse kazen?

Graskaas is een speciale jonge kaas. De kaas wordt gemaakt van de melk van koeien die na de winter weer buiten in de wei staan. Jullie kennen allemaal wel het beeld van de vrolijk springende en dansende koeien die voor het eerst na een lange winter weer de wei in mogen, toch? De melk van die koeien wordt gebruikt voor het maken van kaas.

Zodra de koeien het verse, niet gemaaide gras eten en dit een week doen, verandert de samenstelling van de melk. De kaas krijgt zijn smaak doordat deze melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Ook bevatten de punten van het verse gras meer voedingsstoffen en vitaminen. Dit zorgt ervoor dat de kaas veel smeuïger en veel zachter is dan gewone Hollandse kaas. Let op: dit betekent niet dat de kaas direct vetter is!

Zodra de boer het overwinterde gras gaat maaien is het volgende gras minder ‘vet’. Nog steeds lekker voor de kaas maar niets is te vergelijken met het eerste gras.

frisse kaassalade met graskaas

Hoe zit dat met de Weydeland koeien?

Zelf ben ik trotse ambassadeur van Weydeland. Niet alleen omdat ik die Hollandse kaas simpelweg het állerlekkerst vind, maar ook omdat ik zeker weet dat ze melk gebruiken van Hollandse koeien én dat de kaas duurzaam en geheel klimaatneutraal wordt bereid.

Om graskaas te kunnen maken, moeten de koeien vanzelfsprekend buiten in de weide lopen. Volgens de norm van weidegang moeten de koeien 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag buiten lopen. Pas dan mag je spreken van ‘weidegang’.

Weydeland koeien lopen gemiddeld meer dan 180 dagen per jaar en zeker 10 uur per dag buiten. Dit zorgt voor hele blije koeien! Dat betekent overigens niet automatisch dat Weydeland koeien als eerste naar buiten gaan. Als de bodem nog te nat is, dan moeten de koeien nog binnen blijven. Één dag mooi weer is nog niet voldoende. Dan moeten de koeien daarna weer naar binnen en dat is voor de koeien onrustig. Ze houden van regelmaat. Ze gaan dus naar buiten op een door de boer zorgvuldig gekozen moment.

Kortom: graskaas is écht een seizoensproduct. Tot eind juni kun je de graskazen (35+ Graskaas en 48+ Graskaas) van Weydeland nog vinden bij de kaasboer. Check hier de verkooppunten bij jou in de buurt.

Goed, over naar het recept voor de kaassalade!

frisse kaassalade met graskaas

frisse kaassalade met graskaas

No ratings yet

Frisse kaassalade met graskaas

YES, de graskaas is weer volop verkrijgbaar en ik kon het niet laten om daar direct deze heerlijk frisse kaassalade voor op brood mee te maken.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Ingrediënten

 • 100 g Weydeland 48+ Graskaas
 • 1 el mayonaise - niet te zuur
 • 1 el Griekse yoghurt
 • 1 tl mosterd
 • 1 el verse bieslook - fijngesneden
 • 1/2 tl uienpoeder
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • zwarte peper

Instructies

 • Snijd de Weydeland 48+ Graskaas in kleine blokjes van ongeveer 5x5mm.
 • Doe alle andere ingrediënten in een kom en voeg hier de blokjes graskaas aan toe.
 • Schep even goed om en verdeel de kaassalade over dik gesneden plakken brood.
Gang: lunch, ontbijt
Keuken: Hollands
Trefwoord: broodsalade, graskaas, hollandse kaas, kaassalade, weydeland

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

frisse kaassalade met graskaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close