Tortilla taart met tomaten & feta

Even een beetje ademruimte tussen al dat feestdagen geweld hoor, met deze tortilla taart met tomaten & feta. Want ik kan het me hélemaal voorstellen dat je wel toe bent aan wat lichtere maaltijden. Deze hartige taart is daar een perfect voorbeeld van. Weinig werk, want eerlijk: we zijn al druk zát deze weken, niet te ingewikkeld en simpele smaken.

De tortilla taart met tomaten & feta is ideaal om op tafel te zetten als lichte avondmaaltijd, eventueel vergezeld door een groene salade. Maar ook vind ik de leftovers perfect als lunch. Even opkrikken in de oven of eventueel zelfs koud eten, het kan allemaal prima met deze tortilla taart.

Tortilla quiche

Tortilla quiche met tomaten

Bij een tortilla taart denk je wellicht eerder aan een taart van op elkaar gestapelde wraps, zoals deze Tortillataart met tomatenpesto en garnalen. Maar het recept hieronder is meer een tortilla quiche te noemen. Ik gebruik volkoren wraps om de bodem en randen van de hartige taart te maken en stop er verder een vulling in van lekkere lichte ingrediënten.

De wraps zijn stevig genoeg om als bodem te dienen en ervoor te zorgen dat het vocht uit de vulling niet langs de randen van de springvorm stroomt. Bovendien: door voor volkoren wraps te gebruiken, vult deze tortilla taart ook nog eens een stuk beter dan een hartige taart gemaakt met bladerdeeg of taartdeeg. Win win!

Wel is het zo dat wraps van zichzelf natuurlijk al gaar zijn en dus in de oven niet heel lang hoeven te bakken. Om die reden dek ik de eerste 20 minuten van de baktijd de springvorm af met een vel aluminiumfolie. Hiermee zorg je ervoor dat vulling wel alvast enigszins gegaard wordt, maar de wraps niet zwart blakeren.

Het laatste deel van de baktijd mag het folie weer van de springvorm af worden gehaald zodat de bodem en de randen van de tortilla taart nog wel lekker krokant kunnen worden.

Vega quiche maken met tortilla wraps

Zo tussen alle feestdagen recepten en straks in januari, heb ik echt behoefte aan lekkere lichte maaltijden. Maaltijden die goed vullen, maar vooral niet al te zwaar zijn. En daarom maakte ik deze vega quiche met tortilla wraps.

Afgelopen jaar heb ik cottage cheese helemaal ontdekt, ik vind het bijvoorbeeld héérlijk op een cracker met wat gerookte paprika en everything bagel seasoning. En ik gebruik het ook graag in hartige gerechten om ze net wat romiger te krijgen.

Voor de vulling van deze vega quiche gebruik ik ook cottage cheese, aangevuld met feta voor een wat stevigere smaak, frisse cherrytomaatjes en uiteraard een paar eieren om de vulling stevig te laten worden.

Super simpel en ingrediënten die ook nog eens budgetproof zijn, óók iets dat welkom is deze maand.

Ik raad je aan om vooral eens te kijken naar wat je allemaal nog in de koelkast hebt liggen. Of, als je dit recept straks na de feestdagen maakt, te kijken naar eventuele leftovers. Want zo’n tortilla taart als deze is ideaal om restjes in te verwerken.

De perfecte kaas voor je tortilla taart

Ik gebruik de cottage cheese met name in de vulling om het geheel wat lichter en romiger te maken en feta omdat ik het zo’n lekkere smaak vind geven. Helemaal in combinatie met de tomaten in de vulling.

Maar niet iedereen is dol op feta. Gelukkig kun je de tortilla taart ook heel goed maken met andere soorten kaas. Geraspte mozzarella vind ik bijvoorbeeld echt een no brainer, want mozzarella + tomaat is altijd goed.

Wil je echter een wat stevigere smaak meegeven aan de tortilla taart, gebruik dan oude kaas of voeg (zachte) geitenkaas aan de vulling toe. Daar krijgt de taart weliswaar een andere smaak van, lekker wordt hij zeker. Aan de bereidingswijze verandert bovendien verder niets, dus voel je vrij om lekker te variëren.

tortilla taart maken

Wat serveer je bij de tortilla taart en hoe bewaar je hem?

Zo’n tortilla taart als deze leent zich uitstekend om al van tevoren te maken. Even opkrikken in de oven en je hebt al gauw een heerlijke warme hartige taart op tafel staan. Hoewel koud eten ook zeker een optie is, als je dit lekker vindt!

Bewaar de springvorm met de hartige taart of eventuele leftovers afgedekt in de koelkast, dan blijft ‘ie zeker 3 dagen goed.

Voor de lunch vind ik deze tortilla taart met tomaten op zichzelf al erg lekker. Soms eet ik er een schep magere kwark bij met wat verse kruiden. Ik vind een hartige taart met een sausje namelijk altijd erg lekker.

Wil je de tortilla taart als avondeten op tafel zetten, maak er dan een lekkere salade bij. Eventueel verrijkt met wat gegrilde groenten.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

tortilla taart recept
5 van 1 stem

Tortilla taart met tomaten & feta

Zin in een lichte maaltijd waar je niet ál te veel moeite aan hoeft te besteden? Deze tortilla taart met tomaten en feta is dankzij het gebruik van tortillawraps heel makkelijk om te maken en ideaal om te serveren met een groene salade.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • 1 springvorm (22cm)
  • 1 vel aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 3-4 volkoren tortillawraps
  • 3 eieren
  • 100 g cottage cheese
  • 250 g cherrytomaatjes – gehalveerd
  • 150 g feta – verkruimeld
  • 15 g verse basilicum
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en vet de springvorm in.
  • Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met de tortillawraps.
  • Doe de eieren en de cottage cheese in een kom en klop dit samen even goed op.
  • Voeg de cherrytomaatjes, feta, basilicum, Italiaanse kruiden, peper en zout toe en roer alles door.
  • Schenk de vulling op de tortillawraps in de springvorm.
  • Dek de springvorm af met aluminiumfolie en bak de taart 20 minuten in het midden van de oven.
  • Haal na 20 minuten het folie van de vorm en bak nog eens 25 minuten, tot de vulling van de tortillataart gaar is.
Gang: hoofdgerecht, lunch
Keuken: Hollands
Trefwoord: gezond recept, makkelijke maaltijd, tortilaquiche, tortillataart, tortillawrap, volkoren wraps

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close