9x lekkere risotto recepten

I loooooove alle soorten risotto recepten. Toen ik jaren geleden nog braaf ieder seizoen van Masterchef, Topchef en weet ik veel wat niet meer aan het kijken was, heerste er een soort stigma op risotto maken. Het zou te moeilijk zijn, te nauw luisteren, te intensief… Maar ik heb het altijd heerlijk gevonden.

Op OMF zijn er door de jaren heen al tientallen risotto recepten voorbij gekomen. Om de keuze voor jou iets makkelijker te maken, zet ik vandaag mijn 9 favoriete risotto recepten voor je op een rij!

risotto spinazie zongedroogde tomaat

1. Risotto spinazie met zongedroogde tomaat & gekruide kip

Het meest recente risotto recept dat ik op OMF deelde is direct een van mijn favorieten. De risotto met zongedroogde tomaat, spinazie en gekruide kip is zo’n smaakbommetje. Door bladspinazie a la crème te gebruiken, wordt de risotto extra romig.

tomatenrisotto met chorizo

2. Tomatenrisotto met chorizo

Jullie favoriet! Iedere maand is de tomatenrisotto met chorizo weer een van de best bekeken risotto recepten. Snap ik, ook dit is weer zo’n smaakbommetje. De risotto rijst wordt gegaard in bouillon en door de tomatenblokjes al vroeg aan het gerecht toe te voegen, trekt de tomatensmaak heerlijk in de rijst.

Spinazierisotto uit de instant pot

3. Spinazierisotto uit de instant pot

Hoewel risotto helemaal niet zo moeilijk is om te maken, maakt een instant pot je het helemaal makkelijk. Alle ingrediënten in de pot en je hebt er geen omkijken meer naar! Ik maakte spinazierisotto uit de intant pot met pijnboompitjes en een gekookt eitje. Super simpel, ook qua smaak niet al te uitdagend, maar daardoor juist ideaal voor iedere dag.

Pestorisotto met geroosterde tomaatjes

4. Pesto risotto met geroosterde tomaat

Pesto is echt zo’n allemansvriend als smaakmaker. Smeer het op een broodje, roer het door de pasta, gebruik het als dressing voor een lekkere salade… Eigenlijk alles kan! Zo ook het maken van pesto risotto. Extra lekker met geroosterde tomaatjes als topping.

Gegrilde paprikarisotto met groene groenten

5. Gegrilde paprika risotto met groene groenten

Risotto is behoorlijk machtig vind ik altijd. Lekker, maar soms kan ik de groenten wel missen bij zo’n gerecht. Bij deze gegrilde paprika risotto met groene groenten hoef je je daar niet druk om te maken. De risotto is heerlijk smaakvol door de gegrilde paprikasaus en de groene groenten zorgen voor een lekker kleurtje op je bord.

risottofunghi

6. Risotto funghi met spek

Risotto en paddenstoelen gaan voor mij hand in hand. Sowieso ben ik gek op paddenstoelen in combinatie met rijst of pasta, maar in risotto is het echt perfectie. Lekker met wat zoute spekblokjes voor extra smaak! Risotto funghi kunnen we inmiddels wel een klassieker noemen, toch?

risottoballetjes

7. Risottoballetjes met zongedroogde tomaat

Je weet het vast al, maar leftover risotto kun je heel goed verwerken tot Arancine, oftewel: krokante risottoballetjes. Het zijn een soort bitterballen, gevuld met risotto. Zo ongelofelijk lekker – ik hou ervan. In Italië zijn Arancine best wel groot, als in: flinke hap, ik vind het altijd lekkerder als ze meer snack-formaat hebben.

rode bieten risotto

8. Risotto van rode biet

Ik heb altijd gemengde gevoelens over rode bieten. Ik moet er echt zin in hebben wil ik ervan kunnen genieten, maar een van mijn favoriete recepten om bietjes in te verwerken is in… jawel, risotto! Instant kleur op je bord en echt heerlijk om af te toppen met geitenkaas.

Zonder pakje: Italiaanse risotto

9. Italiaanse risotto zonder pakje

De naam van dit recept is een beetje misleidend want alle bovenstaande recepten zijn natuurlijk zonder pakje gemaakt. Dit gerecht is er eentje die is nagemaakt van een wereldgerecht. De Italiaanse risotto van Knorr is namelijk de allereerste risotto die ik ooit maakte, voordat ik zelf aan de slag ging met risotto. Dit is het zelfmaak recept met dezelfde smaak als het pakje, maar dan dus zónder het pakje. Gemaakt met o.a. kip en champignons.

Risotto maken – moeilijk?

Risotto maken is niet zo moeilijk als het lijkt en wat mij betreft hoef je ook niet constant in de pan te roeren hoor. Er zijn eigenlijk twee dingen waar je op moet letten:

  • Kies een pan die groot genoeg is zodat de rijstkorrels zich niet teveel opstapelen. Bij het maken van risotto moeten de rijstkorrels eerst glazig worden gebakken en daarna moeten ze de kans krijgen om de bouillon op te nemen. Dit is het makkelijkst als de korrels daar de ruimte voor hebben en zoveel mogelijk op de bodem van de pan kunnen liggen. Ik kies altijd voor een ruimte hapjespan om risotto te maken.
  • Bij risotto maken ‘voed’ je de rijstkorrels met bouillon. Zorg ervoor dat de bouillon tegen de kook aan wordt gehouden bij het maken van risotto. Zo is het temperatuurverschil niet te groot als je een schep bouillon toevoegt aan de rijst. Voeg pas een volgende soeplepel bouillon toe aan de rijst als de vorige bouillon zoveel mogelijk is opgenomen.

    Er is overigens een handig trucje om te checken of de rijst al klaar is voor een volgende lepel bouillon. Trek met een pollepel een lijn dwars door de risotto. Loopt de risotto direct terug, dan zit er nog voldoende bouillon in de pan. Blijft de risotto op zijn plek, dan mag er extra bouillon bij.

Risotto rijst is gaar als het nog een lichte bite heeft maar je geen harde stukjes meer proeft.

Maak tot slot de risotto af met een klont boter en wat geraspte kaas zodat het gerecht lekker romig wordt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

risotto recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close