Als je Ohmyfoodness volgt op Instagram heb je vast gezien dat we jullie afgelopen week verwend hebben met een culinaire reis door Zuid-Tirol aan de hand van een driegangendiner. Voor OMF zijn we al vaker in Zuid-Tirol geweest en als je ons daar een beetje hebt gevolgd weet je dat je er érg lekker kunt eten. Omdat het op vakantie kunnen voor onszelf nog ver weg lijkt, leek het ons leuk om jullie aan de hand van een driegangendiner de regio te laten ontdekken. Zuid-Tirol heeft namelijk een aantal prachtige streekproducten die je echt geproefd moet hebben. In het artikel van vandaag vertel ik je iets meer over deze producten en deel ik nogmaals de drie recepten van ons diner zodat je deze altijd makkelijk kunt terugvinden.
Zuid-Tirol
Hoewel je wellicht anders denkt, is Zuid-Tirol een mooie regio in het noorden van Italië. De regio wordt gekenmerkt door de prachtige Dolomieten in het Zuidoosten, de hoge bergtoppen van de Alpen in het Noorden en daartussenin door het Mediterrane wijnlandschap. Dankzij het mooie weer, Zuid-Tirol kent maar liefst 300 zon-dagen per jaar(!), worden er in de regio diverse lekkere streekproducten geproduceerd waarover ik je zometeen iets meer vertel.
In Zuid-Tirol worden zowel Italiaans, Duits als Ladinische talen (Reto-Romaanse talen) gesproken. Het is een bijzondere regio waar je invloeden uit tal van culturen terugvindt.
Zuid-Tirol is het hele jaar leuk. In de wintermaanden leent de regio zich uitstekend voor ski-vakanties maar in de zomer kun je er prachtige wandelingen maken, cultuur snuiven en mountainbiken. Voor ieder wat wils dus!
Speck Alto Adige PGI
Zoals je in het voor- en hoofdgerecht van ons driegangenmenu ziet gebruiken we Speck Alto Adige PGI. Speck Alto Adige PGI is een product dat ontstaat door het licht roken van gezouten varkensvlees. Het vlees krijgt daarna 22 weken de tijd om te curen voordat het een korstje krijgt van zout en een mix van smaakmakers als rozemarijn, laurier en jeneverbes.
De ham is heel stevig van textuur en heeft een heerlijk kruidige smaak. Lekker om zo te snoepen maar dus ook om mee te koken.
Via verschillende (online) Italiaanse delicatessenzaken kun je Speck Alto Adige PGI krijgen in Nederland, maar mocht je het nou écht niet kunnen vinden dan kun je (sst, niet te hard zeggen) katenspek gebruiken in de recepten hieronder.
Knoedels met spek
Ingrediënten
- 50 g Speck Alto Adige PGI - in kleine blokjes
- 4 sneetjes Casino wit (zonder korst) - in blokjes
- 20 g bloem
- 1 el bieslook - fijngehakt
- snuf zwarte peper
- 1 ui - gesnipperd
- 1 liter kippenbouillon
Instructies
- Doe de spekblokjes, het brood, de bloem, bieslook, ei en peper in een kom.
- Fruit de ui aan tot deze glazig ziet en voeg deze toe aan de andere ingrediënten.
- Roer het geheel goed om en laat de mix 30 minuten staan.
- Breng de kippenbouillon in een ruime pan aan de kook.
- Vorm vier ballen van het knoedeldeeg en kook deze in 8-10 minuten gaar in de kippenbouillon.
- Maak af met verse bieslook en serveer direct.
Notities
Sla-risotto met coquilles
Ingrediënten
- 100 g Speck Alto Adige PGI - in blokjes
- 1 ui - gesnipperd
- 1 teentje knoflook - fijngehakt
- 200 g risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 750 ml groentebouillon
- 200 g botersla
- 50 g boter
- 30 g Parmezaan - geraspt
- 12 coquilles
- zwarte peper
Instructies
- Bak de spekblokjes in een ruime pan knapperig. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze mee tot de ui glazig ziet.
- Doe de risottorijst in de pan en bak de rijst al omscheppend mee tot de korrels glazig worden. Blus af met de wijn.
- Voeg vervolgens soeplepel voor soeplepel de groentebouillon toe. Roer de risotto af en toe goed door en kook door tot de rijstkorrels zacht zijn, ze mogen nog een lichte bite hebben.
- Blancheer de slablaadjes en laat ze afkoelen in (ijs)koud water. Laat de slablaadjes uitlekken en maal ze fijn.
- Roer de fijngemalen botersla met de boter en Parmezaan door de risotto.
- Bak de coquilles in een koekenpan ong. 2-3 minuten aan weerszijden tot ze goudbruin kleuren.
- Schep de risotto in diepe borden en verdeel de coquilles over de borden. Maak af met zwarte peper en eventueel extra Parmezaanse kaas.
Notities
Appels
Meer dan 7.000 boeren in Zuid-Tirol verbouwen appels. Het is dan ook een heel populair product in deze Noord-Italiaanse regio. Mocht je nou écht Zuid-Tiroolse appels willen kopen, let dan goed op het keurmerk PGI. Dit staat voor protected geographical indication. Zo weet je zeker dat je appels te pakken hebt die hebben kunnen profiteren van het warme klimaat.
Bijzondere appels uit Zuid-Tirol zijn de Modi appels. Deze zijn super juicy en lekker zoet en kenmerken zich door de rode schil. In Nederland zijn Modi appels zo af en toe te koop maar mocht je ze niet kunnen vinden dan zijn Elstars voor het heerlijke toetje hieronder een prima vervanger. Ook deze worden in Zuid-Tirol verbouwd!
Appel-vanille parfait met appel-karamelsaus
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
Parfait
- 125 g kristalsuiker
- 50 ml appelsap
- 4 eidooiers
- 1 ei
- 1 vanillestokje
- 25 ml appelsiroop - limonadesiroop
- 400 g slagroom - lobbig geklopt
Karamel
- 100 ml witte wijn
- 80 g poedersuiker
- 100 ml appelsap
- 2 el citroensap
- 1 tl vanille-extract
- 50 g boter
- 2 appels - in blokjes
Instructies
Parfait
- Doe 100 g suiker en de appelsap in een steelpannetje en breng dit aan de kook tot de suiker is gesmolten.
- Klop de eidooiers, het hele ei, de rest van de suiker en het vanillemerg luchtig.
- Blijf kloppen terwijl je langzaam de zojuist gemaakte siroop toevoegt. Blijf kloppen tot de mix weer op kamertemperatuur is.
- Roer de appel(limonade)siroop door de mix en spatel rustig de opgeklopte slagroomdoor het beslag.
- Bekleed een cakeblik met plasticfolie en schenk het parfaitbeslag in de vorm. Zet een paar uur in de koelkast tot het geheel is bevroren.
- Maak ondertussen de karamel.
Karamel
- Verwarm de witte wijn in een steelpannetje. Laat ondertussen in een andere pan de poedersuiker smelten tot deze bruin kleurt.
- Schenk de warme wijn bij de karamel en kook dit 3 minuten door.
- Voeg dan de appelsap, citroensap en het vanille-extract toe. Roer goed door.
- Haal de pan van het vuur en roer de boter door de karamelsaus.
- Bak de appeltjes in een koekenpan zacht en goudbruin.
- Snijd een plak van de parfait af en serveer deze met de gebakken appeltjes en karamelsaus.
Notities
Alto Adige Wines
Het prachtige Mediterraanse weer en de hellingen van de Alpen maken Zuid-Tirol bij uitstek geschikt voor druiventeelt. De lekkerste wijnen komen hier dan ook vandaan. In redelijk korte tijd is de regio Alto Adige (de Italiaanse benaming van Zuid-Tirol) een van de beste Italiaanse wijnregio’s gekomen. Hier vind je niet de trendy wijnen maar juist meer de klassieke wijnen met hun eigen originele karakter. En goed nieuws: de Alto Adige wijnen zijn in Nederland goed verkrijgbaar! Zelfs Gall & Gall heeft een aanbod aan Alto Adige wijnen.
Wil je meer informatie over deze mooie regio? Op de website van Sued Tirol vind je alles wat je moet weten!