“Traditionele” kaasfondue

Een paar weken geleden besloten vriendlief en ik ineens dat het tijd werd om eens te kaasfonduen. Ik ben gék op kaas echt dol maar ik had voorheen nog nooit gekaasfondued (hoe schrijf je dat…?) Maar goed, het stond dus op de planning voor een zaterdagavond en omdat ik van koken hou en van lekker eten besloot ik maar direct de kaasfondue zélf te maken. Mocht je hier geen zin in hebben dan kun je ook kant-en-klare verpakkingen kopen in de supermarkt in poeder of vaste vorm, maar wil je even wat extra tijd uittrekken voor het maken van deze kaasfondue, doe het dan lekker zelf. Het is helemaal niet niet zo moeilijk maar het kost gewoon een beetje tijd. Ik heb “traditioneel” even tussen aanhalingstekens gezet omdat ik een béétje heb gesmokkeld met de kaas.

No ratings yet

Kaasfondue

Kaasfondue, een leuke bezigheid voor aan tafel met het hele gezin. Van alles kan je in de kaas dopen zoals: broodstengels, bloemkool, broccoli, knakworstjes, noem maar op.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Hoelang te bewaren direct serveren

Benodigdheden

  • pan

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml droge witte wijn
  • 200 g Emmentaler
  • 200 g Cheddar
  • 150 g Gruyère
  • el maizena
  • snufje nootmuskaas, peper en zout

Instructies

  • Goed, het maken van een kaasfondue is eigenlijk hartstikke simpel maar je moet ervoor zorgen dat de kaas niet te snel smelt. Gebeurd dit te snel dan krijg je stugge en draderige kaasfondue en gaat alle smaak verloren, jammer! Zorg ervoor dat je eerst alle soorten kaas in ongeveer gelijke blokjes snijdt zodat dit gelijkmatig kan smelten.
  • Wrijf een pan -eigenlijk moet dit een grote, stevige zijn maar ik gebruikte gewoon een steelpannetje- in met knoflook en giet de wijn in de pan. Breng de wijn aan de kook en zorg ervoor dat dit lang genoeg duurt totdat de alcohol is verdampt.
  • Draai het vuur laag en voeg de kaas aan de wijn toe. Hou écht het vuur laag en blijf roeren met een houten lepel of garde totdat alle kaas gesmolten is. Bij mij duurde het zeker tien minuten voordat alle kaas gesmolten was. Blijf er echt bij, het zou zonde zijn als de toch al prijzige kaas aanbrandt.
  • Wanneer alle kaas gesmolten is en er geen klontjes meer zijn voeg je de maizena en de kruiden toe. Nog even goed doorroeren, maar zorg ervoor dat de fondue niet begint te koken. Giet het kaasmengsel in een fonduepan of serveer het pannetje gewoon zo op een warmhoudplaatje zodat de kaas wel een beetje warm blijft. Overigens wordt de kaas nog wat dikker wanneer het op tafel staat!

Notities

Serveertips:
Kaasfondue kun je werkelijk waar met alles eten, maar hier een aantal tips:
  • Ciabattabrood
  • Nacho’s
  • Knakworstjes
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Cherrytomaatjes
  • Kipfilet
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: kaasfondue, recept

kaasfondue

Join the Conversation

  1. Hmmm! Wij eten het helaas nooit, omdat mijn vader niet van kaas houdt. ;(

  2. Wendy says:

    Ik vind die drank-smaak nooit zo lekker in kaasfondue…. zou je die ook kunnen vervangen voor bouillon?
    en leuke dip-tips… vind enkel en alleen brood nooit zo lekker.

    1. Ja, ik zou voor kippenbouillon gaan in dat geval. Kan prima!

      1. Wendy says:

        dan ga ik dat een keertje uitproberen!

  3. Wat een leuke blog is dit toch!! Jullie staan tussen mn favorieten :-)

  4. Dat ziet er erg lekker uit. Ik heb het eigenlijk nog nooit geprobeerd, maar dat komt misschien ook omdat ik van thuis uit niet gewend bent van die dure en aparte kazen te eten.. Maar het lijkt me wel errrg lekker met nachos ofzo! Zo’n lekkere friday night snack ofzo ;p

  5. Dit was weer onwijs lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close