Ga terug
+ servings
Appel-vanilleparfait met appel-karamelsaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Appel-vanille parfait met appel-karamelsaus

Als afsluiter van ons heerlijke Zuid-Tirol driegangendiner moesten we wel iets met appels doen. Het werd een appel-vanille parfait met appel-karamelsaus. Héérlijk.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Vriestijd8 uur
Totale tijd9 uur 15 minuten
Gang: nagerecht
Keuken: Zuid-Tirol
Trefwoord: aardappelsalade, dessert, gebakken appel, karamelsaus, parfait, rijstsalade, toetje, vanilleparfait
Servings: 10 personen

Equipment

  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

Parfait

  • 125 g kristalsuiker
  • 50 ml appelsap
  • 4 eidooiers
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje
  • 25 ml appelsiroop - limonadesiroop
  • 400 g slagroom - lobbig geklopt

Karamel

  • 100 ml witte wijn
  • 80 g poedersuiker
  • 100 ml appelsap
  • 2 el citroensap
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 g boter
  • 2 appels - in blokjes

Instructies

Parfait

  • Doe 100 g suiker en de appelsap in een steelpannetje en breng dit aan de kook tot de suiker is gesmolten.
  • Klop de eidooiers, het hele ei, de rest van de suiker en het vanillemerg luchtig.
  • Blijf kloppen terwijl je langzaam de zojuist gemaakte siroop toevoegt. Blijf kloppen tot de mix weer op kamertemperatuur is.
  • Roer de appel(limonade)siroop door de mix en spatel rustig de opgeklopte slagroomdoor het beslag.
  • Bekleed een cakeblik met plasticfolie en schenk het parfaitbeslag in de vorm. Zet een paar uur in de koelkast tot het geheel is bevroren.
  • Maak ondertussen de karamel.

Karamel

  • Verwarm de witte wijn in een steelpannetje. Laat ondertussen in een andere pan de poedersuiker smelten tot deze bruin kleurt.
  • Schenk de warme wijn bij de karamel en kook dit 3 minuten door.
  • Voeg dan de appelsap, citroensap en het vanille-extract toe. Roer goed door.
  • Haal de pan van het vuur en roer de boter door de karamelsaus.
  • Bak de appeltjes in een koekenpan zacht en goudbruin.
  • Snijd een plak van de parfait af en serveer deze met de gebakken appeltjes en karamelsaus.

Notities

Wijnsuggestie: LINTICLARUS Gewürztraminer Spätlese