Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Recept afdrukken
No ratings yet
Appel-vanille parfait met appel-karamelsaus
Als afsluiter van ons heerlijke Zuid-Tirol driegangendiner moesten we wel iets met appels doen. Het werd een appel-vanille parfait met appel-karamelsaus. Héérlijk.
Voorbereidingstijd
15
minuten
min
Bereidingstijd
1
uur
uur
Vriestijd
8
uur
uur
Totale tijd
9
uur
uur
15
minuten
min
Gang:
nagerecht
Keuken:
Zuid-Tirol
Trefwoord:
aardappelsalade, dessert, gebakken appel, karamelsaus, parfait, rijstsalade, toetje, vanilleparfait
Servings:
10
personen
Equipment
elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
Parfait
125
g
kristalsuiker
50
ml
appelsap
4
eidooiers
1
ei
1
vanillestokje
25
ml
appelsiroop
- limonadesiroop
400
g
slagroom
- lobbig geklopt
Karamel
100
ml
witte wijn
80
g
poedersuiker
100
ml
appelsap
2
el
citroensap
1
tl
vanille-extract
50
g
boter
2
appels
- in blokjes
Instructies
Parfait
Doe 100 g suiker en de appelsap in een steelpannetje en breng dit aan de kook tot de suiker is gesmolten.
Klop de eidooiers, het hele ei, de rest van de suiker en het vanillemerg luchtig.
Blijf kloppen terwijl je langzaam de zojuist gemaakte siroop toevoegt. Blijf kloppen tot de mix weer op kamertemperatuur is.
Roer de appel(limonade)siroop door de mix en spatel rustig de opgeklopte slagroomdoor het beslag.
Bekleed een cakeblik met plasticfolie en schenk het parfaitbeslag in de vorm. Zet een paar uur in de koelkast tot het geheel is bevroren.
Maak ondertussen de karamel.
Karamel
Verwarm de witte wijn in een steelpannetje. Laat ondertussen in een andere pan de poedersuiker smelten tot deze bruin kleurt.
Schenk de warme wijn bij de karamel en kook dit 3 minuten door.
Voeg dan de appelsap, citroensap en het vanille-extract toe. Roer goed door.
Haal de pan van het vuur en roer de boter door de karamelsaus.
Bak de appeltjes in een koekenpan zacht en goudbruin.
Snijd een plak van de parfait af en serveer deze met de gebakken appeltjes en karamelsaus.
Notities
Wijnsuggestie: LINTICLARUS Gewürztraminer Spätlese