Nee, er zit geen chocolademelk in de glazen fles die je op de foto ziet. En ja, ik geef direct toe dat het niet de meest smakelijk-ogende saus is die je ooit heb gezien maar geloof mij: deze Sweet Onion saus wil je maken. Het is een van de lekkerste sauzen die je kunt serveren bij een stukje vlees als je het mij vraagt en ook is de saus bijzonder goed geschikt om te serveren op een broodje.
Bij Sweet Onion saus denk je wellicht aan de saus die je kunt kiezen op je sandwich van Subway, maar daar lijkt mijn Sweet Onion saus echt niet op. Je kunt mijn variant zowel warm als koud eten en ik maakte hem met gekarameliseerde uien. Dat betekent direct dat je wel even bezig bent met het maken van de saus want uien karameliseren, dat doe je niet even in 5 minuten. Buiten dat is het maken van Sweet Onion saus een fluitje van een cent.
De gekarameliseerde uien mik je namelijk met de andere ingrediënten in een hakmolentje of foodprocessor en klaar! Een kind kan de was doen. Of de saus maken in dit geval.
Bewaren?
Tenzij je met meerdere mensen aan tafel zit, ga ik ervan uit dat je de saus niet in een zitting helemaal opmaakt. Gelukkig kun je hem prima bewaren! Schenk de saus in een gesteriliseerde fles of pot en zet ‘m weg in de koelkast. Als je de Sweet Onion saus koud wilt eten lepel je ‘m zo vanuit de pot op je vlees of broodje, maar even verwarmen in een steelpannetje kan ook. Mocht de saus te dik zijn geworden kun je altijd nog wat water toevoegen bij het opwarmen.
Sweet Onion saus
Benodigdheden
- foodprocessor of hakmolen
Ingrediënten
- klontje boter
- 3 witte uien - in halve ringen
- 3 rode uien - in halve ringen
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1 tl balsamico-azijn
- 2 el olijfolie
- 1 tl citroensap
- 75 ml kokend water
- peper en zout
Instructies
- Verhit het klontje boter in een koekenpan en voeg hier de uien aan toe.
- Karameliseer de uien op laag vuur voor ongeveer 45 minuten. Zorg ervoor dat de uien niet aanbakken maar langzaam zacht worden en bruin kleuren. Roer ze dus geregeld even door.
- Schep de gekarameliseerde uien in een hakmolentje en voeg hier alle andere ingrediënten aan toe.
- Maal het geheel tot een fijne saus.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.