Sintra, sprookjesdorp van Portugal

Zoals jullie weten was ik begin maart samen met vriendinnetje Nanda in Lissabon voor een paar dagen. Zij heeft niet zulke hele reislustige vrienden verder en ik vind het fijn om af en toe een paar dagen van huis weg te zijn en wat leuke citytripjes te doen dus op zulke momenten is het ideaal dat we elkaar hebben, haha. Hoewel we ons onwijs vermaakten in Lissabon waren we na twee dagen toch een beetje uitgekeken op de stad. We hadden alles van ons lijstje wel weggestreept, qua winkelen vonden we de stad niet zó en we hadden ook geen zin om op de derde dag maar doelloos rond te slenteren. Uiteindelijk besloten we vanuit Lissabon de trein te nemen richting Sintra, een onwijze toeristische trekpleister maar zonder twijfel de moeite waard om te bezoeken want wauw, wat is dát een sprookjesdorp!

Dagtrip vanuit Lissabon

Sintra is een populaire dagtrip van uit Lissabon. Logisch ook, het kost je met de trein ongeveer 35 – 40 minuten en treinkaartjes zijn niet duur. Mocht je de tijd hebben dan raad ik je aan iets langer in Sintra te blijven en er een overnachting te boeken. Puur zodat je even rond kunt slenteren en rustig de tijd kunt nemen om de mooie omgeving in je op te nemen.

Dat Sintra een populaire dagtrip vanuit Lissabon is blijkt wel bij aankomst op het treinstation van Sintra. Hordes mensen stappen uit de trein en nog eens hordes mensen staan je vervolgens buiten het stationsgebouw op te wachten om je mee te nemen op tour. De busticketverkopers, tuctuc-chauffeurs (ja, alsof je in Azië bent!) en tourist guides vliegen je om de oren. Mijn tip? Bereid je van te voren voor en kijk even welke bussen je nodig hebt om de highlights te bezoeken. Als je alle kastelen en paleizen in Sintra wilt bezoeken dan is het wellicht heel handig om met een touristguide op pad te gaan, wil je enkel de highlights van hieronder zien dan heb je genoeg aan bussen 434 en 435. Tickets hiervoor koop je gewoon bij de bus zelf.

Sintra staat bekend vanwege haar vele paleizen en kastelen. Als je ze allemaal wil zien dan kun je er een paar dagen voor uittrekken, dit zijn de drie die wij hebben bezocht en absoluut de moeite waard zijn.

Quinta da regeilera

Quinta da regeilera

Quinta da regeilera

Quinta da regeilera

Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira is niet echt een kasteel of paleis maar een zomerverblijf. Tot ergens in de 20e eeuw behoorde het verblijf toe aan een Braziliaanse koffie en edelstenenhandelaar en hij was op zoek naar een plek om zijn rijkdom te etaleren. Dit deed hij dus met Quinta da Regaleira. Op het terrein vind je de woning, een park met fonteinen, diverse paviljoenen, een kapel met ondergrondse crypte en een tweetal initatieputten waar je helemaal naar beneden kunt. Het terrein is een netwerk van verborgen plaatsen en ingangen en met mooi weer verdwaal je gemakkelijk in de immens grote tuin.

Vergeleken met de andere twee kastelen en paleizen hieronder vond ik Quinta da Regaleira heel rustgevend. Kabbelend water, kleine watervalletjes, hoge bomen en veel groen… heel mooi! Overigens was het hier ook een stuk rustiger dan bij de andere twee verblijven, ook fijn.

Palacio da Pena

Palacio da Pena

Palacio da Pena

Palacio da Pena

Palacio da Pena

Palácio da Pena

Op 450 meter hoogte op de top van een heuvel staat Palácio da Pena, het voormalige zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Lopend richting en in Palácio da Pena waan je je echt even in de film Aladdin wanen vind ik, het is zó kleurrijk! Naast alle kleuren die gebruikt zijn voor de bouw van dit paleis worden er ook verschillende bouwstijlen gecombineerd en dat maakt het gebouw vooral heel bijzonder en sprookjesachtig. Neoromaanse torens waardoor het paleis hier en daar een kerkachtig uiterlijk krijgt, uitgesproken, romantische elementen uit de neogotiek, Palácio da Pena is echt een mengelmoesje van alles.

En dan de kleuren… Geel, rood, blauw, roze/rood en hier en daar typische Portugese siertegels, houd je camera bij de hand want je blijft hier letterlijk foto’s maken.

Mocht je het leuk vinden dan kun je met het reguliere toegangsticket ook het paleis van binnen bekijken. De verschillende ruimtes zijn allemaal in ere hersteld.

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros

Totaal anders dan Quinta da Regaleira en Palácio da Pena is Castelo dos Mouros, een kasteel dat dateert uit de 8e eeuw maar dat in de loop der eeuwen is uitgebreid met onder andere een kerk. De muren van het kasteel hebben een totale lengte van 450 meter en dat merk je als je erop loopt. Ergens doet het denken aan de Chinese muur, het is zó groot!

Hoewel er binnen het complex van Castelo dos Mouros niet heel veel te zien is vond ik, is het kasteel alleen al een bezoek waard vanwege het prachtige uitzicht. Vanaf de muren en uitkijktorens kijk je uit over heel Sintra en haar omgeving en zie je Palácio da Pena op de heuvel liggen. Spectaculair.

Hier wil je niet heen als je slecht ter been bent of nul conditie hebt, reken maar dat je behoorlijk wat treden moet beklimmen op de muren van dit kasteel.

Naast de bovenstaande verblijven zijn er nog meerdere parels die je eigenlijk zou moeten zien wanneer je in Sintra bent. Convento dos Capuchos, een klooster uit de 16e eeuw, had ik bijvoorbeeld ook graag nog bezocht of Palácio da Monserrate, een paleis met een exotische tuin.. Helaas hadden wij echt maar een dagje de tijd maar we hadden dit absoluut niet willen missen.

Je kijkt je ogen uit in Sintra en daarom raad ik je echt aan hier een (dag)trip heen te plannen als je in Lissabon bent.

Join the Conversation

  1. Yvonne says:

    Ik raad mensen die naar Palacio da Pena gaan echt aan om ook door te enorme tuin te wandelen. Wij hebben ons er een hele middag vermaakt (’s ochtends naar Castelos dos Mouros geweest). Ik geloof dat het verhaal is dat de koninklijke familie uit elk land waar ze kwamen planten meenamen. De tuin is enorm en echt een sprookje om doorheen te lopen.

    1. Sabine Author says:

      De tuin vond ik inderdaad ook prachtig, in ieder geval van wat we ervan gezien hebben. Wij hadden er helaas geen tijd voor :(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close