Semoerkip van Danny Jansen

Tijdens De Tasty, een groot food-event in de Jaarbeurs in Utrecht sprak ik met Danny Jansen die je misschien wel kent van 24Kitchen. Ik gaf mijn kookdemonstratie in het theater vlak na hem en hij wenkte me om te proeven van zijn Indonesische frikadel en Rendang van spitskool. Nu was ik nog niet heel lang terug van Bali en mistte ik het Indonesische eten best wel, dus daar kon ik geen nee tegen zeggen. Resultaat van de snelle miniproeverij: HONGER en nóg meer zin in Indonesisch eten. Dat smaakte naar meer en enkele weken later belandde Danny’s nieuwste boek: Zoals alleen Oma dat kan op mijn deurmat. Een boek vol met Indonesische recepten van echte Indo-oma’s. Het duurde niet heel lang voordat ik met de recepten aan de slag ging.

Zoals alleen oma dat kan

Zoals alleen oma dat kan

Danny Jansen is in zijn nieuwe boeken samen met zes oma’s op zoek gegaan naar echte authentieke Indonesische gerechten. Gerechten met een herinnering, vol nostalgie maar tegelijkertijd ook van deze tijd. Zes Indonesische oma’s delen hun familie-recepten in dit nieuwe kookboek zodat iedereen straks een echte rijsttafel kan serveren. Het leuke van dit boek vind ik dat het heel persoonlijk is. Iedere oma heeft haar eigen hoofdstuk gekregen en bij ieder gerecht staat een persoonlijke herinnering beschreven. Het is dus niet alleen een kookboek om door te bladeren, het is oprecht ook heel erg leuk om te lezen.

Wat betreft de recepten zit het helemaal goed: echte authentieke Indonesische gerechten maar als ik het vergelijk met het Groot Indonesisch Kookboek vind ik de recepten uit Zoals alleen Oma het kan een stukje toegankelijker. Ieder recept is in ieder geval voorzien van een prachtige kleurenfoto en de recepten worden afgewisseld met gezellige sfeerfoto’s. Het is echt een gezellig boek, ik krijg er in ieder geval zin van om te koken maar ik denk dat ook mensen die iets minder in de keuken staan dan ik dit zullen herkennen.

Ben je op zoek naar een boek met fijne en goed uitvoerbare Indonesische recepten dan is Zoals alleen Oma het kan zeker een aanrader. Onder andere hier te koop voor € 24,95.

Semoerkip

Als ik woorden als ‘gesmoord’ en ingrediënten als kip en ketjap zie staan dan worden mijn ogen al groot. Ik ben dol op gesmoord, langzaam gegaard vlees. Ik ging dus aan de slag met de Semoerkip, een gerecht van Oma Tilly. Een redelijk veilige kennismaking met Indonesisch eten als je dit nog niet gewend bent, het is makkelijk om te maken en mild van smaak.

Wat heb je nodig? (6 personen)

 • 200 milliliter ketjap manis
 • ¼ theelepel nootmuskaat
 • 4 kippendijen
 • 8 kippenpoten
 • 3 grote uien
 • 10 teentjes knoflook
 • 100 gram boter
 • 2 tomaten
 • 3 kruidnagels
 • 2 kippenbouillonblokjes

1. Meng voor de kipmarinade de ketjap met de nootmuskaat en een beetje versgemalen peper in een kom. Voeg hier de kippendijen en -poten aan toe en laat het vlees minimaal 30 minuten marineren.

2. Pel en snijd de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Verhit de boter in een pan en fruit de knoflook. Voeg vervolgens de uien toe en bak deze goudbruin.

3. Snijd de tomaten in blokjes en doe deze bij de knoflook en ui in de pan. Bak even kort mee.

4. Verwijder het bolletje van de kruidnagels en voeg de kruidnagels samen met de kip toe. Bewaar de marinade.

5. Bak de kip goudbruin en voeg dan de marinade toe. Verkruimel de bouillonblokjes in de pan en laat de kip ongeveer anderhalf uur gaar sudderen.

Semoerkip

Join the Conversation

 1. Cheese and Chinese says:

  Dat lijkt me nou echt een leuk kookboek! Ik vind het vooral heel schattig dat hij met oma’s heeft samengewerkt. Ik heb nog nooit Indonesisch gekookt want het leek me altijd een beetje ingewikkeld, maar ik ga het zeker eens proberen! Dit recept ziet er lekker uit :)

 2. Kelly says:

  Lijkt mij echt een fijn en leuk kookboek ! Het klinkt heerlijk

 3. Margot says:

  Wat een leuk idee voor een kookboek!

 4. Tanja says:

  Indonesisch koken was het enige wat ik kon toen ik op mezelf ging wonen :-) En het hele gezin is er dol op! Als kleuter wende ik de dochters aan de kruiden en specerijen, uien en knoflook . etc. Dit recept lijkt me ook lekker al moet ik zeggen dat ik door.Indonesisch eten nog nooit kruidnagel en nootmuskaat deed. Dit zal ik zeker proberen!

 5. Marjolein says:

  Oeh ik ben echt DOL op indonesisch eten, en ben deze week nog vrij…ik weet wat ik ga maken :)

 6. happybudgetcooking says:

  OMG ik wil dit boek zo graag, net als 100 andere kookboeken!

 7. Margriet says:

  Hoi Sabine,
  Zou ik dit ook in mijn slowcooker kunnen maken?

 8. Heerlijk recept. Bedankt voor het plaatsen.

 9. Mmm lijkt me heerlijk. Wat eet je erbij.

 10. Mmmm ziet er superheerlijk uit. Ben een groot liefhebber van Indonesisch eten. Wat voor bijgerechten als groente eet je hierbij.

 11. Lijkt me lekker! Moet er een deksel op bij het stoven?

  1. Sabine Author says:

   Ik doe de deksel er altijd half op :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close