Hallo! Hier spreekt een sushilover! Als sinds de eerste sushirestaurants in Nederland werden geopend was ik verslááfd, man wat houd ik ervan. In de beginjaren van Ohmyfoodness volgde ik in het Okura hotel in Amsterdam een sushiworkshop met Kikkoman en daar maakte ik ook een video van. Het is een van de eerste video’s die ik maakte voor het OMF YouTube-kanaal en in de jaren die erop volgden heb ik meerdere malen de vraag gehad of ik zelf ook nog eens een instructievideo wilde maken over het maken van sushi. Het heeft even geduurd, lees: HEEL LANG, maar vandaag laat ik je dan eindelijk op een duidelijkere manier zien hoe je A: perfecte sushirijst maakt, B: zelf sushi kunt maken en C: deze sushi krokant kunt krijgen in Airfryer. SAY WHUT? Ja! Sushimenu’s in de restaurants zijn immens uitgebreid en mijn ultieme favoriete sushi’s zijn toch wel de krokante. Voorzien van een tempura-achtig laagje, bij voorkeur een beetje gefrituurd. I love it. Gelukkig heb je helemaal geen frituurpan nodig want krokante sushi uit de Airfryer is namelijk óók mogelijk. En in de video van vandaag laat ik je zien hoe.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Wij hebben alle airfryer recepten op één pagina verzameld!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Krokante sushi uit de Airfryer
Ingrediënten
- 250 gr sushirijst
- 350 ml water
- 5 el rijstazijn
- 1 tl zout
- 1 tl kristalsuiker
- sushivulling naar wens*
- 5 vellen gedroogde nori
- 50 gr Panko - Japans broodkruim
- 30 gr Zaanse mayonaise
Instructies
- Doe de sushirijst in een pan en schenk hier het water bij. Breng het geheel aan de kook.
- Doe zodra het water kookt de deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de sushirijst 10 minuten zachtjes koken. Til hierbij de deksel niet van de pan.
- Draai na 10 minuten het vuur uit; laat nog steeds de deksel op de pan en laat de rijst nog eens 15 minuten stomen.
- Verwarm na het stomen van de rijst de rijstazijn, zout en kristalsuiker in een pannetje tot de zout- en suikerkorrels zijn opgelost.
- Schep de dressing door de nog warme sushirijst en laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur.
- Leg een vel nori met de ruwe kant naar boven op een bamboematje. Verdeel twee-drie scheppen rijst over het norivel. Probeer de rijst in een zo dun en egaal mogelijke laag te verspreiden tot aan de randen van het norivel. Laat alleen aan de bovenkant van het velletje nori een leeg randje over van zo'n 2 cm breed. Sushirijst verspreiden gaat het makkelijkst met natte vingertoppen.
- Leg de gewenste sushi-ingrediënten op ongeveer 1/3 van de rijst.
- Rol vervolgens met behulp van het bamboematje de sushi stevig op en plak de rol dicht door het lege randje van het nori-vel in te smeren met wat water. Check de video voor duidelijke stap-voor-stap beelden.
- Verwarm de Airfryer naar 200°C.
- Smeer de buitenkant van de sushirol in met een heel dun laagje (Zaanse) mayonaise en wentel de sushirol vervolgens door de panko.
- Leg de gepaneerde sushirol in het mandje van de Airfryer en bak hem in 3 minuten krokant. Snijd de sushirol in plakken en serveer.
Als je geen airfryer hebt, kun je ze dan ook in de oven klaarmaken? en zo ja, op welke temperatuur en hoe lang dan?
Je zou het kunnen proberen op een hele hoge temperatuur, maar ik ben bang dat de sushi dan alsnog te lang de oven in moet waardoor de rijst uitdroogt. Frituren in een laagje olie, hoeft niet per se in een koekenpan, is dan nog een betere optie.
Dankjewel Sabine, Dit crispy Sushi recept heb je heerlijk rustig stap voor stap uitgelegd. Ik ga het zeker maken, misschien vanavond al. Hoeveel tijd moet je in totaal rekenen om dit recept te maken?
Het afkoelen van de rijst kost de meeste tijd, dus hoe sneller je de rijst kunt maken hoe beter. Die kan best een uurtje of twee/drie blijven staan namelijk. Als je niet geoefend bent in het maken van sushi zul je met het rollen wellicht wat handigheid moeten ontwikkelen waardoor het lijkt alsof dit een behoorlijk tijdsintensief werkje is.
Dus: vanaf het moment dat je de rijst gaat koken tot het moment dat je kunt eten (inclusief het afkoelen van de rijst), mag je wel rekening houden met minimaal 2,5 – 3 uur.