Het nieuwe seizoen van Masterchef Australia is weer achter de rug en zonder al teveel spoilers te geven (het seizoen moet hier in Nederland nog worden uitgezonden): er werd een hele week gekookt met Yotam Ottolenghi. Nu is Ottolenghi één van de bekendste namen in de foodindustrie en heb ik zelf een aantal van zijn kookboeken in mijn bezit, maar ik moet zeggen dat ik tot op heden nog niet zoveel van hem had gekookt. Yotam staat er om bekend om de meest fantastische gerechten op basis van groenten te ontwikkelen en heel eerlijk: voordat ik vegetarisch ging eten had ik daar gewoon niet zo’n behoefte aan. Nu is dat natuurlijk een heel ander verhaal geworden en vond ik het een goed idee zijn kookboeken er weer eens bij te pakken. In Plenty kwam ik een waanzinnig recept tegen voor Gekarameliseerde knoflooktaart en daar besloot ik mee aan de slag te gaan. Ik paste het recept hier en daar een beetje aan maar het resultaat was alsnog waanzinnig.
Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid knoflookteentjes die in dit gerecht gaan, het is immers een knoflooktaart. Door echter de knoflookteentjes te blancheren en vervolgens te karameliseren wordt de smaak heel zacht en een stuk minder heftig. Ik zal niet ontkennen dat er alsnog een knoflookwalm om je heen komt te hangen, maar hij is een stuk beter te verdragen dan gebruikelijk, haha.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Gekarameliseerde knoflooktaart van Yotam Ottolenghi
Ingrediënten
- 1 vel vers bladerdeeg uit de koeling
- 3 bollen knoflook teentjes gescheiden en gepeld
- 1 el olijfolie
- 2 el balsamico-azijn
- 1 el kristalsuiker
- 1 takje verse rozemarijn fijngehakt
- 1 takje verse tijm fijngehakt
- snuf zout
- 150 gr verse geitenkaas
- 150 gr harde geitenkaas geraspt
- 2 eieren
- 100 ml kookroom
- 125 gr crème fraiche
- zwarte peper
Instructies
- Vet een taartvorm van 24cm goed in en bekleed deze met het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg een vel bakpapier op het bladerdeeg en stort hier blindbakvulling in. Bak de taartbodem in het midden van de oven voor zo'n 20 minuten. Haal de blindbakvulling en het vel bakpapier uit de taartvorm en bak de bodem nogmaals 5 - 10 minuten.
- Vul een steelpannetje met water en kook hier de knoflookteentjes in voor zo'n 3 minuten op laag vuur.
- Giet de knoflookteentjes af en doe ze terug in de steelpan. Voeg olijfolie toe en bak de knoflook tot het goed begint te geuren. Voeg de balsamico-azijn en een scheut (ongeveer een half glas) water toe. Breng het geheel aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe de suiker, rozemarijn, tijm en het zout bij de knoflookteentjes in de pan. Roer goed door en laat alles zachtjes pruttelen tot de knoflookteentjes voorzien zijn van een stroperig laagje.
- Breek de verse geitenkaas in stukken en verdeel deze over de taartbodem. Verspreid ook de gekarameliseerde knoflookteentjes + de stroop die nog over is over de bodem.
- Klop de eieren met de crème fraîche en de kookroom los en voeg hier peper en zout aan toe. Schenk het eimengsel in de taartvorm.
- Verdeel de geraspte geitenkaas over de taart en bak de knoflooktaart 35 - 40 minuten in het midden van de oven tot de vulling gaar en de geitenkaas op de bovenkant mooi bruin gekleurd is.
- Serveer de taart direct.
Wanneer, wanneer, wanneer komt Ottolenghi?? Momenteel volg ik het nieuwe seizoen van Masterchef op Net 5, dus kan niet wachten op de Ottolenghi-week. Dit is in ieder geval een heerlijke taart!
Haha, ik weet niet precies meer in welke week dit was! Duurt nog wel even, ergens halverwege het seizoen geloof ik.
Op het ingredienten lijstje staat kookroom, alleen kom ik dit niet in het recept tegen.. Moet dit bij de creme fraiche?
Inderdaad ook hetzelfde probleem als arianne. Ik heb deze taartje een keer gegeten en die was geweldig alleen snap ik niet of de kookroom er nu wel of niet bij moet?
Die klop je samen met de eieren op! Ik heb het aangepast in het recept :)
Kan je dit recept ook maken met een andere soort kaas ipv geitenkaas?
Ik maak deze taart regelmatig en gebruik gewoon de kaas die ik in huis heb.
Heb nog Brie en Franse geitenkaas in de koelkast, kom zo uit de nachtdienst, prepareer de knoflookteentjes bij thuiskomst, en va is het een fluitje van een cent om een lekker gerecht te serveren met salade.
Goed idee om restjes kaas op te maken, dat kan natuurlijk prima!
Kleine tip: gaatjes prikken in het bladerdeeg met een vork op verschillende plekken, voor het blind bakken. Dan laat de taart ‘makkelijker’ los van de bodem, als deze klaar is.
Heerlijk recept: 1 van de favorieten bij ons!
Moet die blindbakvulling echt of is er ook een andere manier?
Is blindbakvulling nodig of kan dat ook achterwege laten?
Wie weet het?
Je moet wel echt blindbakken omdat anders de bodem teveel omhoog komt en de ingrediënten uit de taart duwt. Je kunt ongekookte rijst gebruiken als blindbakvulling of droge bonen.
Of knikkers, of messen, kortom, veel
Hi Sabine, lijkt me een heerlijk recept. Heb je een idee hoe ik dit een beetje chefwaardig op kan maken met kerst? Ik dacht eerst aan kleine taartvormpjes gebruiken, maar dan vind ik het toch moeilijk qua aanpassingen enzo. Heb jij een goed idee?
Hoi,
Ik zie dat je een andere hoeveelheid azijn gebruikt dan in het orginele recept. Klopt dat? Originele recept geeft 1 tl azijn.
Kan de geitenkaas ook vervangen worden door een andere kaas? Hier zijn we namelijk geen liefhebbers van geitenkaas.
Je zou feta kunnen gebruiken als je dat wel lekker vindt!
Hoi Sabine,
Vroeg me af of je de taart zou kunnen invriezen.
Dan kan ik er twee maken, dit in verband met de hoge energie kosten.
Ja hoor, dat kan prima!